Коалицията ППП отчаяно търси фалита в КТБ



Прокуратурата, Пеевски и Прокопиев са остриетата на машината, задействана да банкрутира държавата



„Мръсна коалиция“ с абревиатурата ППП стои зад отчайващите атаки към КТБ в последния месец. Прокуратурата, Делян Пеевски и Иво Прокопиев оглавяват тризъбеца на операцията.
Всяко едно от остриетата си има своя задача, която изпълнява старателно, цитират се един друг и си подават топката, казано на жаргон.

КОЙ с каква роля е? 

Прокопиев и Пеевски изглеждат врагове, но имат обща цел
Разбира се, на повърхността най-видима е ролята на прокуратурата. Цялата акция започна със смехотворни обвинения от прокурорите, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е поискал да убие Делян Пеевски. Последваха арести на хора, които моментално паднаха в съда, а главният прокурор Цацаров просто се извини, че малко са се пообъркали подчинението. Но междувременно прокурори и следователи влетяха в офисите на фирми на Василев, а телевизиите и „информационните агенции“ разпространиха новината, че Василев искал да застреля Пеевски.

Веднага след това топката от прокуратурата пое Делян Пеевски, който вече разкара телесата си два пъти до колегите си от следствието. 33-годишният успял мъж се ожали, че само той ходи да дава показания, а „убиецът му“ Цветан Василев си седи във Виена и се „крие като мишка“. И докато Пеевски проплакваше, медиите му ударно фабрикуваха продукция за лайнометите си – вестници и сайтове. Василев беше номиниран за убиец, мустакат аферист, избягал затворник, банкер-измамник и какво ли не.

Когато и тази офанзива приключи, при това успешно, с вкарването на КТБ под осбен надзор на БНБ, дойде ред на професионалиста Прокопиев. Подвластните на Прокопиев медии "Дневник" и "Капитал" се втурнаха да изчисляват каква е дупката в капитала на банката и да съветват как тя да бъде най-добре фалирана. За икономически издания това е доста странно, защото авторите им би трябвало да разчитат на достоверни данни, ако не официални, то поне добре защитени от източници. Видяхме обаче „разследвания“, които показаха капиталова дупка от 1 до 4,5 млрд. лв. Разбирате ли за какви колосални разлики говорим? Сериозно ли е това изобщо? 

И когато авторите там се поизчерпаха, дойде ред на самият Прокопиев, който за две седмици се изказа по темата в повече сутрешни телевизионни блокове и радиопредавания, отколкото Бойко Борисов в силните си години. Във всичките си изказвания Прокопиев странно цитираше данни от прокуратурата, за която само допреди 3 седмици изданията му публикуваха унищожителна критика. Това обръщане на палачинката в Прокопиев няма как да не бъде свързано и със странното замиране в активността на „Протестна мрежа“. Там „лицата на протеста“ сякаш излязоха ваканция след като изиграха театъра си на общото събрание на КТБ. Едната протестърка - Антоанета Цонева докладва, че профилът й във Фейсбук е блокиран. Другите дори не си направиха труда да играят театър на абсурда. 

Всичко това идва да покаже, че колкото и невероятно да звучат думите на Цветан Василев, че срещу него е създадена коалиция по интереси, може да се окажат съвсем верни.
При това коалиция, която е далеч от партийните форми, макар и на политическата сцена формированията по казуса КТБ да бяха достатъчно нереални и странни. 

Какво остава да видите?

Подозренията ми са, че този сериал няма скоро да свърши. Най-малко по две причини. Едната са задаващите се избори, след които ще има ново пренареждане в консумирането на власт. А това означава и нови опити за овладяване или присвояване на КТБ, ако дотогава няма някакво крайно решение. 

Със сигурност препозициониране ще има и на медийния фронт. Както винаги, когато има избори. Пеевски вече загуби неизчерпаемия си източник на финансиране за своите медии в лицето на Цветан Василев. Така че сега ще се търси нов източник. Този източник ще трябва да е близък до следващата власт, защото тези медии могат да съществуват само като целуват задника на тези, които са на власт в момента.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

1 коментар:

  1. "Така че сега ще се търси нов източник"
    ---

    А не го ли намериха в лицето на ПИБ и Цеко Минев? И защо имаше опити за клатене на ПИБ?

    ОтговорИзтриване