Денят на голямото теглене

четвъртък, декември 04, 2014 , , 3 Comments

Булбанк посреща клиентите с два списъка и такси до 40 лв., ако не попаднете в правилния клон

Днес е Денят на голямото теглене. От сутринта започна изплащането на гарантираните влогове в КТБ. 9 банки започват изплащането на гарантираните суми на вложителите в Корпоративна търговска банка АД (КТБ). 255 000 са вложителите с гарантирани депозити в КТБ.
Банките, които ще изпращат гарантираните депозити са: Алианц Банк България, Банка ДСК, Обединена българска банка, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк България, СИБАНК, УниКредит Булбанк, Централна кооперативна банк и Пощенска банка. Вложители с последна цифра на ЕГН 0 или такава в ЕИК или БУЛСТАТ ще могат да теглят влоговете си от ДСК. Тези с последна цифра 1 – от ОББ, с последна цифра 2 – Пощенска, с последна цифра 3 – от Райфайзенбанк, с последна цифра 4 – от Алианц, с последна цифра 5 и 6 – от УниКредит, с последна цифра 7 от ЦКБ, с последна цифра 8 – от Сибанк и с последна цифра 9 от ПИБ. И 9-те банки вече обявиха, че над 1150 клонове в цялата страна са готови да изплащат гарантираните суми.

Общата сума на гарантираните сметки е 3,5 млрд. лв., като парите ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки. За изтегляне на суми до 3000 лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя също нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка.

До 100 хиляди лева първата транзакция е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева.

Още с отварянето на банковите клонове се появиха и първите проблеми с клиенти на КТБ.

14.30 ч. Близо 600 млн. лв. от гарантираните депозити на КТБ вече са разплатени. Това обяви председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков на пресконференция. Според Миленков изплащането върви без особени сътресения.

10.30 ч. Опашка от чакащи вложители се образува пред централата на КТБ. Вложителите в КТБ са били върнати от обслужващите банки заради проблеми с документи. Сред примерите са хора сменили личната си карта, или за случаи на със сгрешени цифри от ЕГН на личните си карти, пише агенцията. Хората са били насочени към централата на КТБ за корекция на данните им.

9.30 ч. Без опашки пред банките. Очакваната истерия за вложители на КТБ, които ще се подредят още от ранните утринни часове не се оправдава. Може би и студената утрин е накарала хората да поизчакат преди да отидат да се разпоредят с парите си.

8.15 ч. Първи читателски сигнал за проблеми в тегленето. Клонът на УниКредит Булбанк на площад "Левски" в София отказва да изпълни поръчка за теглене на каса. Клонът присъства в списъка на Фонда за гарантиране на влоговете като банков клон, който изпълнява условията на Фонда. Служители на банката отказват и да изпълнят превод през БИСЕРА директно по сметката на клиент в друга банка. Единственият вариант е да си отворите сметка в УниКредит Булбанк. Това ще ви струва скромните 10 лв. Затварянето на сметката е нови 30 лв. Общо операцията през УниКредит Булбанк ще ви струва 40 лв. Честито!

Според ПР отдела на Булбанк откриването на сметка и превеждането на сумата по друга сметка е БЕЗПЛАТНО. Вижте обяснението в коментарите под статията. (добавено към 16 ч.)

Според служителка в клона, в системата на УниКредит Булбанк има клонове, които могат и да осигурят директен превод без отваряне на сметка. Такъв е например клонът на пл. Орлов мост.
Сигнал за поведението на Булбанк е подаден във Фонда за гарантиране на влоговете.

Очаквайте отговора от там.

Според сайта на Фонда, клиентите на КТБ, разпределени в Булбанк са разделени в два списъка - такива, които са клиенти и на  Булбанк и такива, които не са. СЛЕДЕТЕ внимателно в кой списък сте.Това ще гарантира безплатно разплащане на едно място и серия такси на друго.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С извинение към ПР отдела на Булбанк за погрешно модерирания коментар.
      Публикувам го в пълния му вид.

      Здравейте,

      От списъка, към който сте дали линк, се вижда, че филиалът на пл. „Левски“ не е сред 54 филиала на банката, които изплащат депозити на вложители на КТБ без сметки в УниКредит Булбанк. В този филиал обаче, както и в почти цялата клонова мрежа на банката, могат да се разпоредят с парите си депозанти в КТБ, които са клиенти и на УниКредит Булбанк.

      Затова, за удобство на клиента, колегите са предложили да му открият сметка и да му прехвърлят сумата по нея. И двете операции – откриването на сметка и прехвърлянето, са без такси.
      Разбира се, ако клиентът все пак не иска да му се открива сметка в УниКредит Булбанк, може да заповяда във всеки един от клоновете от списъка за неклиенти. Във всички филиали има изградена добра организация и към момента няма опашки.

      Дано сме били полезни,
      ПР отдел УниКредит Булбанк

      Изтриване