Ирена Кръстева спечелила 50 млн. лв. от лихви

понеделник, октомври 13, 2014 , , , , 2 Comments



Майката на Делян Пеевски побърза да изкупи с тези пари имотите, притежавани от офшорка, но ползвани от сина й

Ирена Кръстева е спечелила през 2013 г. 50 млн. лв. само през една от фирмите си. Това е Балканска медийна компания, която консолидира издателския бизнес на майката на Пеевски с няколко други компании, чиито активи са основно недвижимости. Това показват данни от Търговския регистър. 

Впечатляващият финансов резултат на Кръстева идва в подозрително подходящ момент за нея и за сина й Делян Пеевски. Печалбата на Кръстева се появява точно в момента, в който НАП извърши данъчна ревизия на семейството по сигнал на Протестна мрежа за явно разминаване между декларираното финансово състояние и демонстрирания стандарт на живот, главно от Пеевски.

Че парите идват много добре да покрият някои спешни нужди на тандема майка и син личи и от това, че Кръстева веднага е побързала на реинвестира голяма част от сумата. Познайте в какво?

Ами в същите онези имоти, които не са на Пеевски, но за които разследването на Протестна мрежа показа, че той обитава и се държи, като собственик в тях. Сделките са между Балканска медийна компания и фирмата Алфа медиа груп, която е косвено притежание на офшорка от Британските вирджински острови. С прехвърлянето на средствата Пеевски и Кръстева постигат двоен ефект. От една страна, имотите стават официална собственост на „мама“, така че „бебчо“ може спокойно да ги обитава, без някой да го притеснява. От друга страна обаче, по веригата компании в Алфа медиа груп с крайна офшорна собственост заминава значителна сума пари. Пари, които никой не може да каже за какво са използвани. 

Една подходяща възможност за тях е примерно да бъдат дадени като кредит на нововъзникващо дружество в Лихтенщайн, което месеци по късно придобива сградата на Полиграфическия комбинат.

Мама е ядосана и купува на килограм 

Входът към частната улица на Пеевски е заварден от гавазин
Имотният шопинг на Кръстева започва на 6 март 2014 г. Справка в Имотния регистър показва, че тогава Балканска медийна компания сключва 7 (седем) сделки с Алфа медиа груп. При това имотите не са подбирани кой знае колко. Придобита е например жилищна сграда и поземлен имот на ул. „Иван Богданов“ No:2 във вилната зона на Симеоново. Това е съседният имот на къщата от No:2, която Пеевски е засичан да обитава и заради която охраната му блокира цялата улица.
Следващият имот, който Кръстева бърза да прибера под контрола си, е курортна туристическа сграда в местността Железни врата на кв. Симеоново в Народен парк Витоша. Това най-вероятно е сградата на бившия почивен дом на Полиграфическия комбинат. 

Следват магазини, апартаменти, парцели. Серията продължава и на 7, 10 и 20 март и така до 14 април 2014 г. Общо близо 20 недвижимости сменят собствеността си и отиват под директния контрол на Кръстева.

Откъде са парите 

За такава операция по прехвърляне на активи, каквато очевидно са разиграли мама и син, се изисква сериозна сума. И както вече казах, тя идва като по поръчка. Но откъде са парите всъщност? Това очевидно е въпрос не за 1, а за 50 млн. лв. Според отчета на Балканска медийна компания за 2013 г. общите приходи на дружеството са за 65 млн. лв., като в голяма степен  - 47 млн. лв. идват от „положителни разлики от операции с финансови активи“.

 Зад това оплетено счетоводно обяснение се крият приходи от лихви, които Кръстева очевидно е дала срещу отпуснати кредити. Това е значителна сума на фона на нетен оперативен поток от 7.5 млн. лв. С други думи, резултатът на Кръстева е подозрително висок и е идеална форма за препиране на пари.
Още повече, че от отчета никъде не личи да се осчетоводени такива големи предоставени кредити. Предоставените заеми към свързани предприятия в края на 2013 г. са 7.7 млн. лв., а година по-рано са били 8.1 млн. лв. Други заеми изобщо не са били предоставяни.

И така, откъде са парите? И защо се появяват точно сега? КОЙ налълни канчето на Кръстева и Пеевски, преди да ударят КТБ?

През юни тази година главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че НАП е установила данъчни задължения на Ирена Кръстева в рамките на проверката, която извършва. В следващите месеци обаче данъчните явно заспаха същия дълбок сън, в който са се унесли и подопечните прокурори на Цацаров, когато стане дума за Пеевски.

Сега за всички „цаци“ ще попитам още веднъж. Има ли проверка на странния механизъм, по който Ирена Кръстева се събуди с 50 млн. лв. под възглавницата си, точно когато й бяха необходими да изчисти омазания вид на сина й, който се шири в имоти и показва стандарт на живот, какъвто очевидно не може да има със заплатата си на депутат.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

2 коментара:

  1. БРАВО !
    Рядко попадаме на журналисти, които си служат с документи и проверима фактология, а не с приказки.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Ви, Веселин! Не мисля, че са чак толкова голяма рядкост. Пример - Пеевски издания разследват наред. Но все пак работата с източници не е лесна работа.
    Благодаря отново за добрите думи и следете редовно Финансови смислици. Ще видите, че има смисъл.

    ОтговорИзтриване