Защо Иво Прокопиев е в конфликт на интереси по случая КТБ

понеделник, юли 21, 2014 , , 0 Comments



Прегрупирането на силите около Цветан Василев, които се стремят поне да опитат да запазят КТБ извън процедурата по фалит, явно страхува много хора. Самото споменаване на този сценарий очевидно истерясва окончателно журналиста-икономист, издател, приватизатор, работодател, блогър, крупен кредитополучател, а напоследък и независим анализатор Иво Прокопиев.
Снимка: Capital.bg
Признавам, изумен съм от дебелоочието на Прокопиев да показва двойни стандарти в менторството и моралното стожерство по темата КТБ. Само преди дни Прокопиев обвини Иван Костов в конфликт на интереси за това, че има депозит в КТБ и не може да говори по случая. Днес издателят-анализатор защити в студиото на Нова ТВ „журналистите“ от „Капитал“, които написаха пасквила (трудно ми е да нарека това нещо дори дописка) колко пари на депозит има семейството на Костов и как той не трябва да се обажда по темата. „Журналистите“, защото пасквилът не беше подписан от автор. А не беше подписан, защото работеше с информация, която няма как да бъде набрана по нормален начин и с нормални източници. Тя е получена само по един начин и той е в нарушение на закона.
В същото това време самият Прокопиев го играе независим анализатор на ситуацията и дава квалификации и присъди, обикаляйки телевизионни и радио студиа.

Извинявайте, но ако Иво Прокопиев не е в конфликт на интереси по случая КТБ, кой друг може да е в тази държава?

Прокопиев в е конфликт с Цветан Василев от поне 5 години. В конфликт е, защото счита, че Василев е имал влиянието през 2008 г. в БНБ, така че бордът на централната банка да откаже лиценз на банката на Прокопиев Финансиа. Която банка, впрочем, той упорито представяше като бизнес модел за лоу кост банка, но пък доста от тогавашните му съветници споделят, че моделът й е бил предвиден именно да събере парите на енергийните дружества - държавни и частни. Нещо, което изпълни Василев чрез КТБ.

С всичко това казвам, че Иво Прокопиев е в отчайващ конфликт на интереси по случая КТБ. Защото конфликт на интереси е не само дали имаш депозит в банката или не, а дали си заинтересован от един или друг сценарии по проблема. И да, Прокопиев е заинтересован от това банката да падне - по лични и бизнес причини.

Личните мисля, че ясни и това е да "натрие носа" на Василев, който през последните години, директно или косвено, се ползваше от медиите на Пеевски в битката си с Прокопиев. Прокопиев беше разпъван на кръст там по начина, по който сега е Василев. 

Личните причини на Прокопиев са и свързани с американските му контрагенти - политически и икономически покровители, които очевидно недолюбват Василев - било то защото за Василев се твърди, че прокарва проруски интереси, или защото се бори за собствени, които не съвпадат с плановете на Прокопиев. Не случайно след посещението си в САЩ, което беше повече от седмица, Бойко Борисов открито сближи позицията си с ДПС и макар и не много членоразделно подкрепи маневрите на групата около Пеевски по случката с КТБ.

Прокопиев естествено има и бизнес интерес от срутването на КТБ. Защото след това срутване ще има доста активи, които задкулисно ще сменят собствеността си като разпродажба с цел погасяване на "капиталовата дупка". Всеки, който се домогне до тези разпродажби, ще направи луди пари. А Прокопиев е експерт в ловенето на риба в мътна вода. Справка - годините на РМД-приватизацията. А сега разчита на политическа подкрепа покрай присламчването си до Бойко за втори път. Прокопиев е и изключително близък до Цветелина Бориславова, за която модният в последно време „анализатор“ Осман Октой твърди, че под контрола й ще преминат медиите на Пеевски. Очевидно се търси човекът, който да влезе в ролята на Василев - да преразпределя политическото влияние на финансово ниво. 

За това е и цялата дандания в държавата.

Но един ментор обикаля студиата на телевизиите и дава морални оценки. 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: