Офшорка на Пеевски е регистрирана през Mossack Fonseca



Cibole Services Incorporated е базирана в Панама, а у нас до скоро контролираше непряко„Техноекспортстрой“

Cibole Services Incorporated - една от офшорните компании, за които се счита, че са контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски, без да са официално обявни от него, е била регистрирана през панамската консултантска компания Mossack Fonseca. Панамската кантора е в центъра на медийното внимание вече няколко дни заради скандалните разкрития на Международния консорциум по разследваща журналистика (МКРЖ) за офшорни компании, собственост на политици или обществени фигури на високи постове почти по целия свят. 

Официалната версия, разпространена до момента от българският партньор на МКРЖ - вестник "24 часа" е, че поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78 акционери от България са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови. Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Става въпрос за фирми, собственици и акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе.
Сред собствениците или акционерите засега нямало български политици.

Това сигурно формално е така. Въпросът е дали и реално няма действащи български полици, скрити зад офшорки.
Според  документи, с които разполагам, панамската компания Cibole Services Incorporated е регистрирана именно през офис на Mossack Fonseca. Агент на компанията е BUFETE MF & CO – дружество от веригата на Mossack Fonseca. 

В България Cibole Services Incorporated е собственик на „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“. Българското дружество е свързвано често с Делян Пеевски. Основно покрай собствеността си в „Техноекспортстрой“. Управител на българското дружество е Гергана Ангелова. Тя е на същата позиция и в „Техноекспортстрой“ и няколко ДЗЗД-та, в които дружеството участва. „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“ до скоро беше собственик на приватизираното през предишното управление на Бойко Борисов „Техноекспортстрой“. Но преди около година продаде собствеността си на друга, чисто нова компания, отново управлявана от Гергана Ангелова. Сделка, която очевидно е чисто фиктивна и целта й е да прекъсне връзката между „Сиболе“ и „Техноекспортстрой“. 

„Сиболе“ придобива собствеността в строителната компания през 2012 г. чрез кредит от КТБ. Факт, потвърден и от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев в интервюто му пред Сашо Диков от телевизия BiT

След влизането на КТБ под специален надзор през юни 2014 г. задълженията на „Сиболе“ бяха цедирани и покрити от Първа инвестиционна банка в голяма сделка, в която останалите дружества също бяха все от бизнескръга на Делян Пеевски. Сред тях са „Табак Маркет“, „Дрослиан България“ и „Промишлено строителство холдинг“. 

Панамската Cibole Services Incorporated е регистрирана през 2011 г. Това е малко преди приватизацията на „Техноекспортстрой“. Датата попада в периода, за който се отнася информацията, изтекла от базата данни на Mossack Fonseca. С други думи е нормално да очакваме, че в данните от „Досиетата Панама“ има данни и за офшорката, за която е известно, че се контролира от Пеевски. Източник от КТБ споделя, че при отпускането на кредита за покупка на „Техноекспортстрой“, а и след това, когато е имало контакт със „Сиболе“, в банката като „представител на Пеевски“ е идвал адвокат Александър Ангелов. Сега собственик на футболния отбор на „Левски“ и често споменаван от Цветан Василев като човека, който му е представил „офертата“ на Пеевски за разделяне на предприятия и прехвърляне на собственост, така че КТБ да не бъде атакувана. Сред дружествата, обект на тези „преговори“ е и „Техноекспортстрой“. По това време все още собственост на „Сиболе“.  

Връзката с Пеевски, разбира се, не е директна. Поне за момента. Но такъв е случаят с доста от досиетата на личностите, които вече бяха огласени в рамките на „Досиетата Панама“. А както личи от анонсите на българския партньор по глобалното разследване тази връзка май няма и да бъде „намерена“. Но пък ще бъде любопитно поне да видим кои ще са онези „16 собственици и 78 акционери“. Дано само да не останем на ниво „номинали“.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: