Пеевски е препродал „Техноекспортстрой“, ПИБ остава на сухо


КОЙ страхува Стоян Мавродиев и има ли той за какво да се плаши?

Офшорката „Сиболе сървсис инкорпорейтид“ остава без активи и дейност, но пък има задължение към спасената от фалит с държавни средства банка. Близка до Сашо Сталийски фирма също „ще има да взима“



Пеевски се преструктурира. И се наглася все по-близо (поне икономически) до ГЕРБ. Или по-точно до Борисов. 

Близо седем месеца след като започна операция „събори КТБ“, ДПС депутатът се опитва окончателно да среже всички издайнически бизнес връзки, които има с КТБ. Връзките естествено са косвени, защото както многоуважаваната и също толкова услужлива прокуратура установи, Пеевски е декларирал пред Сметната палата, че няма бизнес. И точка! В акция по прикриване на следите са и всички ДПС фирми от обръчите, както вече писах.

Какво ново 

Контролираната от Пеевски „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“, която формално е собственост на едноименна панамска офшорка, е препродала „Техноекспортстрой“. Сделката е напълно фиктивна, тъй като купувачът “Тамос” е формално управлявано и представлявано от същите лица, както и „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“, а и самото „Техноекспортстрой“.
За какво му е на Пеевски да прави тази фиктивна сделка тогава. Отговорът е прост и той се корени в начина, по който беше приватизирано „Техноекспортстрой“. 

Компанията беше приватизирана през 2012 г. при първото управление на Бойко Борисов и ГЕРБ. Тогава единствен кандидат и впоследствие купувач срещу 51 млн. лв. е неизвестната фирмичка „АТ инженеринг 2000“. Тя е собственост на Георги Пенев и Илиян Терзиев, но заемът за покупката е от КТБ, а като залог в банката остава практически цялото оборудване на компанията. Впоследствие през 2013 г. акциите на „Техноекспортстрой“ са прехвърлени на "Сиболе сървисис инкорпорейтид България", собственост на едноименна панамска офшорка. За тази сделка има изрично разрешение от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. 

Във фирмата като прокурист пък е вписана сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев - Марияна. Да, сещате ли се, онзи депутат, който СЛУЧАЙНО беше председател на парламентарната „комисия с тефтерите на Филип Златанов“ и който впоследствие не успя да види инициалите „Д.П.“, но пък видя „10“. 

Но да се върнем на новата сделка на Пеевски

В нея може би нямаше да има нищо съмнително. Можеше, но има. Първо за нея не ясно дали е получено одобрението на АПСК. А не е ясно, защото такова одобрение не е обявявано публично. За близо месец пък от АПСК не намериха време да отговорят на моето запитване. Затова е логично да предположа, че такова разрешение НЯМА. 

На второ място съмнителното в сделката е какво става с кредиторите. При поставянето на КТБ под специален надзор „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“ е със задължение в КТБ от близо 29 млн. лв. и в просрочие по погасяването им. В две сделки с цесии и прихващания обаче тези средства бяха покрити. Единият нов кредитор е спасената с държавни средства при управлението на ДПС Първа инвестиционна банка със 17 млн. лв. Парите дойдоха по линия на цесия между спорно и полукримално придобито вземане на ПИБ и "Сиболе сървисис инкорпорейтид България". 

Вторият кредитор, осигурил „откупуването“ на Пеевската офшорка от КТБ, е още по-любопитен. Това е „Кепитъл Инвестмънт“, която придоби 20 млн. лв. депозит на близкия приятел и партньор на футбол на премиера Бойко Борисов – Сашо Сталийски. Същата личност, която медийни публикации свързват и като участник от „страна на Борисов“ в сделката по приватизация на „Булгартабак“. Сделка, в която корпулентното тяло също е добре застъпено. 

Знае ли обаче ПИБ, че нейният кредитополучател „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“ вече няма и пукнат грош като актив? Защото единствените й активи бяха акциите на „Техноекспортстрой“. Ако да, как спасената с държавни средства банка е обезпечила вземането си? 
От ПР отдела на банката не отговориха на поставените от мен въпроси по сделката.  

Задължението към ПИБ, разбира се, може вече да е покрито. КОЙ и как финансира „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“, за да успее да се разплати, ако е така?

Въпроси, от които не вярвам някоя институция да се поинтересува, провери и отговори. 

А, забравих, Мавродиев, не питайтe за източниците ми. Отворете Търговския регистър. Или този на OCRA.


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: