Братя Велчеви, Спас Русев и ВТБ се оплетоха в опита за експресно овладяване на БТКТелекомът поиска от облигационерите си разрешение да се смени контролa над компанията, но довереникът по бондовете U.S. Bank Trustees Limited започва задълбочена проверка кои са реалните нови собственици
Яхтената коалиция на Спас Русев опитва да вземе БТК на абордаж.

Милен и Георги Велчеви, Спас Русев и ВТБ закъсаха в опита си за експресно овладяване на БТК. Контролираното от братя Велчеви оперативно ръководство на телекома поиска на 25 май от облигационерите си да разрешат промяна в контрола над компанията. Това се прие за сигурен знак, че патовата ситуация, в която беше изпаднала войната за БТК, е преминала и групата около Милен и Георги Велчеви, Спас Русев и руската ВТБ правят решителен заход за завземане на собствеността.

След три удължавания на срока за отговор на облигационерите БТК обяви, че има достатъчно положителни отговори за промяната, но няма съгласието на довереника по бондовете U.S. Bank Trustees Limited, който е започнал задълбочена проверка кои са реалните нови собственици.

Какво значи всичко това?

Поне до 13 юни групата около Милен и Георги Велчеви, Спас Русев и ВТБ ще чака решението на довереника дали може да поеме контрола над БТК. Защо е важно мнението на U.S. Bank Trustees Limited? Защото според проспекта на БТК агентът е отговорен пред облигационерите за последствията от всички промени по емисията на БТК. Започването на задълбочена проверка на практика означава, че агентът има съмнение дали обявената от БТК информация е цялостна и най-вече дали е вярна. 

Какво обяви БТК?

В съобщението си до Ирландската фондова борса българският телеком обяви това, което формално се знае от ноември миналата година. Че заради неизпълнението на мостови кредит от 150 млн. евро към VTB Capital обезпечението по него – 100% от акциите на непрекият собственик на БТК люксмебургската компания InterV Investment Sarl са придобити от друга люксмебургска компания - Viva Telecom на българския инвеститор Спас Русев. 

Това, което БТК не обяви и което всъщност е от изключителна важност е, че Спас Русев не е реален и единствен собственик на придобиващото дружество. Нещо повече - сред купувачите са представители на мениджмънта на VTB Capital и самото VTB Capital. Покупката пък се извършва с кредит отново от VTB Capital. А това поставя инвестиционното звено на руската банка в тотален конфликт на интереси.


Кой какво ще притежава в БТК?

Ако все пак промяната на контрола бъде одобрена от U.S. Bank Trustees Limited, то най-вероятно съвсем скоро ще станем свидетели и на фактическа промяна в собствеността на БТК. 
 Според запознати със сделката братя Велчеви, Спас Русев и ВТБ са се договорили за стройно разпределение в собствеността.

По-голямата част от акциите ще бъде разпределена между VTB Capital (20% минус 1 акция), Delta Capital (19% от акциите), която макар това да не се упоменава в съобщението на БТК, принадлежи на топ мениджърите на българската VTB - братята Милен и Георги Велчеви, и 46% от акциите на компанията Viva Telecom, на която за собственик се самопредставя Спас Русев. Според публикации в руски издания тя на практика се контролира от верига офшорки, която накрая достига до мениджърите на VTB Capital.

За подобно разпределение на собствеността и за това, че телекомът минава в скритото владение на ВТБ, говори в свое писмо и собственикът на Empreno Ventures Дмитрий Косарев, придобил дела на Цветан Василев.  В свое писмо до U.S. Bank Trustees Limited сочи руската банка ВТБ за краен собственик на 85% от българския телеком. Това създава сериозен проблем, защото банката е под санкции от САЩ и ЕС и няма право на придобивания. Още повече, когато става дума за стратегически за националната сигурност актив в страна от ЕС.

Какво ще стане, ако Братя Велчеви, Спас Русев и ВТБ превземат собствеността в КТБ без одобрението на облигационерите? 

Това едва ли ще се случи. Причината е, че при такъв сценарий бондовете могат да бъдат предявени предсрочно. А това ще означава, че БТК трябва да плати почти цялата емисия от 400 млн. евро (част от нея телекомът изкупи обратно). Тъй като дружеството няма да има откъде да вземе толкова средства, ще означава нов кредит – най-вероятно с източник ВТБ. Но е много вероятно банката да не е съгласна да влиза по-нататък в приключението БТК. Така промяната в контрола може да се отложи за неизвестно време, или спорещите страни – VTB Capital и Дмитрий Косарев да намерят начин да се разберат. Това към момента изглежда много слабо вероятно.

В цялата тази неразбория продължава да изумява пасивната позиция на българската официална власт. Защото 77% от БТК са купени със средства с произход КТБ и е нормално да се очаква българските власти да направят и невъзможното да приберат този дял обратно в масата на несъстоятелност на банката. До момента обаче такива опити не само че не се правят, но и по нищо не личи някой в държавата да го интересува какво се случва с този актив. А все пак става дума за най-големия телеком в България.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: