България на три мемета

събота, март 06, 2021 0 Comments



България вече официално е в предизборна кампания. Официално, защото за разлика от предишните три парламентарни избори, които идваха след оставка на действащо правителство, третият кабинет на Борисов устиска до края на мандата си, но на фона на повече от шест месеца улични протести, политически престрелки с президента Радев и разпад на управляващата коалиция. И всичко това доведе до своеобразно изтегляне на кампанията напред във времето с очакването, че правителството може да падне всеки момент и удължаване на иначе законоустановения срок от 30 дни. 

Началото на всяка предизборна кампания обичайно преминава през задължителните анализи на очакванията, които група казионни социолози изказват в оцелелите в ТВ ефир подобия на публицистични предавания. А обичайният завършек на този аналитичен тур е клишето - „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов”.

Трябва да се признае, че клишето не е лишено от истинност, но за да бъде актуално към 2021 г. трябва малко да се преработи:

„Най-много се лъже в социалните мрежи, независимо дали е преди избори, по време на война или след лов”.

А, като стана въпрос за социални мрежи, то у нас думата се асоциира основно с Фейсбук и нормално, предвид факта, че не са много хората на възраст между 18 и 65 години, които нямат профил там.

България, обаче е малък пазар за Фейсбук и рекламата там е безумно евтина. За около 10 евро човек лесно може да изпрати рекламното си послание поне до 10 000 души, а доколко те ще му обърнат внимание, зависи изцяло от уменията на рекламистите. Всякакви сравнения с традиционните медии, техните тарифи и аудитории, не са в полза на последните.

Цените за т.нар. „политическа реклама” са сходни, но там има известна особеност. След като през 2017 - 2018 г. Фейсбук бе в светлината на прожекторите, заради евентуалното влияние върху президентските избори в САЩ, от компанията направиха две ключови промени – политическа реклама може да се пуска само, когато е ясно кой е крайният платец на рекламата, а всички реклами се съхраняват в своеобразна библиотека (Ad Library), където всеки може да провери, кой, кога и за каква политическа реклама е плащал.

И двете мерки, обаче са компромиси и лесно могат да се заобикалят, но пък библиотеката дава интересна информация, стига да се вложат достатъчно усилия в разчитането на данните вътре.

Какво показват данните до старта на официалната предизборната кампания у нас

Най-активни в рекламната си кампания във Фейсбук са от основната извънпарламентарна опозиционна сила „Демократична България”.

За периода 1 декември 2020 – 28 февруари 2021 г. коалицията и съставляващите я партии са похарчили за реклама близо 40 000 евро. Малко над половината от тази сума е похарчила страницата на „Да, България”. За реклама на инициативата „Ти броиш“ са изхарчени малко под 8000 евро, сходна е и сумата, която е използвана за промотиране на публикации на страницата на лидера на коалицията Христо Иванов.

Това, че „Демократична България” (ДБ) са активни във Фейсбук едва ли е някаква шокираща новост. От коалицията очевидно припознават в профила на своите избиратели активните в социалните мрежи хора. Затова и се опитват да доставят посланията си до тях.

Втори важен фактор, който навярно кара ДБ да използва активно реклама във Фейсбук е липсата на достъп до обществените медии. Или поне достъп, който да е сравним с този на  представителите на партиите от управляващата коалиция. Или дори изобщо с парламентарно представените партии. Това е валидно изцяло и за останалите извънпарламентарни опозиционни партии.

Всъщност, това с обратен знак е и фактор, който оказва силно влияние върху поведението в социалните медии на партиите от управлението.

На фона на ДБ, основната парламентарна опозиционна сила – БСП, е изхарчила по-малко от 4000 евро. Над 90% от сумата е отишла за промотиране на постовете на лидера на партията Корнелия Нинова. Останалите средства са разпределени между някои депутати, общински съветници, регионални структури. Поведението на БСП също им а своята логика – партията едва ли търси убедени привърженици през Фейсбук. Освен това БСП има своя телевизия, а и може да разчита на присъствието си в Народното събрание като генератор на съдържание за медиите. Особено за обществените – БНТ, БНР, БТА.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е устойчиво сочена от социолозите като трета политическа сила. До края на февруари формацията е изхарчила за реклама във Фейсбук по-малко от 200 евро. Това е забележително малко за партия, заявила се като участник в изборите още преди година и заемаща толкова ключово място според социолозите. Да, партията на шоумена беше регистрирана от втория опит, но това стана преди повече от седем месеца.

Партията на Трифонов се свързва главно и почти единствено с него като личност. Не толкова с някакви послания към избирателите. А за целите на успешно представяне на изборите телевизията „7/8“ очевидно е достатъчна.

Обаче в първите дни на март страницата „Има такъв народ“ вече започна агресивно да промотира свои кратки видео клипове. Очевидно всички сили на Трифонов по отношение на Фейсбук рекламата ще бъдат съсредоточени в рамките на официалната предизборната кампания.

Липсващите играчи

И ако отсъствието на „Има такъв народ“ от активната реклама във Фейсбук има някакво основание, то това далеч не може да се каже за други нови политически субекти като „Отровното трио“ „Изправи се.БГ“ брандирани вече в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Общо те са похарчили по-малко от 2000 евро за реклама на своите политически послания. Факт е, че лидерите на новата коалиция бяха основните фигури на летните протести. Поради това и често бяха във фокуса на общественото и медийно влияние. Което пък явно рефлектира в отсъствието на нужда от реклама на посланията в социалните медии.

При все това е доста странно за една нова формация, бореща се за участие в следващия парламент, да оценява толкова скромно смисъла от реклама във Фейсбук.

В същата плоскост на поведение може да се поставят и други извънпарламентарни сили, заявяващи намерение да бъдат сериозни политически играчи. „Българското лято“ на Васил Божков например е похарчила малко над 1600 евро. Партията на Божков наистина до последно не беше сигурна за участие в изборите. Но предвид последователното старание на Божков да стане водещ инфлуенсър в социалните медии в България, бидейки в Дубай, е доста странно заделянето на такъв скромен рекламен бюджет.

Друга партия с претенции – АБВ, е похарчила по-малко от 600 евро. Партия „Възраждане“, иначе известна със своята Фейсбук активност, сега е похарчила 1300 евро.

От разпознаваемите партии с претенции за ключови политически играчи със сравнително пасивно поведение е „Републиканци за България“ на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов. С малко под 3000 евро новите републиканци са близо до БСП по разходи. Но все пак са далеч от мащаба на ДБ.

Политическа реклама във Фей... by Финансови Смислици

Между ДБ и „Републиканци за България“ се разразиха и първите обвинения за неетично поведение във Фейсбук. Коалицията обвини републиканците, че използват тролове за да нанасят поражения по нейните послания.

И докато някои се карат, трети тихо и кротко наливат пари. Никому неизвестната, но регистрирана за вота, партията „Пряка демокрация”, която има, меко казано ексцентрични политически идеи, е хвърлила за реклама малко над 4200 евро.

Анонимни мемета заменят армиите от тролове

Троловите армии са добре познат инструмент, който навярно няма да бъде избегнат и в актуалната предизборна кампания. Но още преди началото ѝ личи един нов похват, който най-вероятно ще бъде гвоздей на черния ПР сега. Това са кухите страници, произвеждащи негативни за политическия опонент мемета.

Такива страници например са „Бермудският триъгълник“ и „Zeitgeist Bulgaria”. Според изискванията на Фейсбук всяка рекламираща политически послания страница трябва да има ясно деклариран собственик. Страниците с мемета обаче лесно шиканират тази разпоредба. Така например собственик на горните две страници е абсолютно кухата организация „Zeitgeist България” със сайта zeitgeist-bulgaria.org, на който е изписано следното изпразнено от съдържание послание:

„Zeitgeist България започна като местно политическо движение през 2019 г., фокусирайки се върху социалното съзнание и действията на общността. Скоро станахме признати като силна група от лидери. Привлякохме все повече хора, намерихме много съмишленици и дадохме глас и платформа на тези, които имаха нужда да бъдат чути.”

Разбира се, лица за контакти, телефони и пощенски адреси няма.

Всичко това може да изглежда леко комично, но всъщност е много силна машина за манипулации. За времето от 1 декември до 28 февруари страниците на Zeitgeist България са похарчили над 7000 евро.

А към вече обичайните мемета през страниците вече се дистрибутират и линкове към жълти и кафяви сайтове.

Какво е общото ли? Общото е, че всички публикации са критикарски, осмиващи, или дори пълни измислици, очернящи обаче основните конкуренти и политически противници на Бойко Борисов.

Сред „героите”са президентът Румен Радев, лидерът на ДБ Христо Иванов, Цветан Цветанов, Мая Манолова, „Отровното трио”, Слави Трифонов, Корнелия Нинова, Васил Божков. Но никога Борисов, някой от управляващата все още коалиция или ДПС.

На практика страниците играят ролята на „черен ПР“ като единствен ползвател на ползите от тях би могъл да бъде премиерът Борисов. Съвсем логично би било да се запитаме кой би харчил хиляди евро за да очерня всички политически противници на Борисов и ГЕРБ? А защо би го правил?

Тук, може би, най-добре се вписва т.нар. „Бръснач на Окам” – при липса на достатъчно доказателства, най-простото обяснение, обикновено е вярното.

И ако това с „черния ПР“ ви се струва дребна работа – има и още. „Победител“ и „Сам срещу всички” (междувременно, тази страница е изтрита някъде през януари 2021 г.) са като клонинги на „Бермудският триъгълник“ и „Zeitgeist Bulgaria”. С тази разлика обаче, че там единствен обект на внимание е…Бойко Борисов. Но само като положителен герой. Така, както и личният му ПР Севделина Арнаудова не би могла да го представи. Двете страници имат един общ формален собственик – vozhda.org. На сайта на „организацията” е написано – „Приятелите на Бойко Борисов Ви приветстват”. Тотално анонимните приятелите очевидно са заможни, защото само за декември, януари и февруари са похарчил 6000 евро за да венцеслави Борисов. А, както вече стана дума, кампанията едва започва.

Всичко това идва на фона на похарчените по-малко от 1000 евро от ГЕРБ във Фейсбук и то дадени, основно от по-дребни играчи в партията, грижещи се за личния си ПР. Разбира се, Борисов навярно разчита на своята „Джипка ТВ“, както вече е известна собствената му страница. В нея почти всекидневно премиерът вози министри от кабинета си и „инспектира“ къде какъвто строителен обект в държавата има.

Защо ти е Фейсбук, ако имаш всички водещи медии

Борисов обича да парадира с това, че ГЕРБ не харчат пари за реклама, защото нямало нужда – хората виждали какво е построила партията.

Към причините за липса на реклама във Фейсбук може да добавим и това, че Борисов се ползва с огромен медиен комфорт. Телевизии, радиостанции, вестници, сайтове – всички те се надпреварват с хвалебствия към правителството или най в по-меките варианти, с тиражиране на все по-безумните му послания.

Защо изобщо има нужда ГЕРБ да плаща в такива условия? Медиите са подчинени, а анонимни страници громят враговете на Борисов.

Анонимните страници обаче влизат в директна колизия с българското изборно законодателство. Чл. 177 на Изборния кодекс гласи:

„Забранява се публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания“.

Законодателят не е посочил изрично обхвата на разпоредбите и какъв е механизмът за ефективен контрол. В последните парламентарни и европарламентарни избори обаче ЦИК прие тълкувателни решения за това „що е медия“ по повод на разпространението на резултати от екзит пулове в изборния ден. Тогава Фейсбук и Туитър бяха изрично посочени като области на валидно ограничение.

Затова е логично да очакваме намеса на ЦИК. Или пък не. Да не забравяме, че комисията реши да не глобява премира за това, че върти предизборната си кампания, по време на местните избори през 2019 г., от държавния джип. А първият ден на новата предизборна кампания показа, че той няма намерение да слиза от любимата си Тойота Секвоя, нищо че тя е платена от данъкоплаците и не би трябвало да се използва за кампанията на ГЕРБ, пак според същия Изборен кодекс.

Данните от първите дни на март показват, че вакханалиите черен и бял анонимен ПР продължават с още по-голяма сила. Това развитие ще проследим в следваща публикация на „Финансови смислици”.

Красимир Грозев

Мирослав Иванов

 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: