Шахтата на нашето недоволство

Снимка: BGONAIR.bg     
 16-годишно дете загина от токов удар пред столичната болница „Св. Иван Рилски”. Причината – оголен кабел разположен в шахта на тротоара на булевард „Иван Гешов”, който захранва с ток павилион.


И както при почти всеки трагичен инцидент в България, първата работа на замесените институции беше да се дистанцират и дори отрекат каквато и да е отговорност. Електроразпределителното дружество ЧЕЗ заяви, че шахтата не е тяхна, нито кабелите в нея. Ръководството на болница „Св. Иван Рилски” също обяви, че няма отношение към трагедията. Като виновници за трагедията не разпознаха нито в  столичната община „Триадица“, на чиято територия е шахтата, нито пък Столична община. 


Столичният кмет от ГЕРБ, изпълняващата трети мандат Йорданка Фандъкова, отиде и по-далеч като обвини за трагедията ръководството на район "Триадица" и ЧЕЗ. Причината:  павилионът нямал заповед за въвеждане в експлоатация. С други думи – бил незаконен. А захранването с ток от ЧЕЗ се случило на база „хвърчаща бележка“. Която обаче си била съвсем истинска служебна бележка от столичната община „Триадица“.


От обясненията на ЧЕЗ става ясно, че преди 10 години е постъпило искане за присъединяване към електропенсоната мрежа на павилион, който е със статут на преместваем обект. Най-близката точка за присъединяване се намирала от другата страна на булеварда и всички съоръжения след въпросната точка са отговорност на клиента.


В цялата институционална престрелка кой и как евентуално е виновен постепенно започна да се губи ключов момент в цялата трагедията – шахтата. Как, кога и защо се появява.
Столична община, мобилните оператори и всякакви други мислими и не до там субекти вдигнаха ръце от шахтата и тя се оказва (поне за момента) ничия.


На иституциите не е ясно и кога се е появила въпросната шахта, като в повечето медии се лансира версията, че това е станало през 2018 г. около ремонта на тази част на булеварда „Гешов”. Пет минути с Street View на Google, обаче не само, че показват, че шахтата е съществувала далеч преди 2018 г. и че вакханалията от кабели захранващи павилиончетата тече от минимум десетилетие. Но и навеждат на мисълта, че някоя от замесените институции, които сега държат бързо да се дистанцират от отговорността, в обгрижвала въпросната шахта.

 


И така, най-пресният образ в Street View, на който се вижда шахтата е от август 2019 г. Шахтата е заключена между килнато антипаркинг колче, фиданка, мантинела и бордюра, който отделя тротоара от булевард „Иван Гешов”. Картинката днес не е по-различна. Виждат се и кабелите, закрепени със „свински опашки”, които захранват павилиончетата – по онова време, пет на брой.
Връщаме се назад във времето със следващата снимка запечатана в Street View. Тя е от юни 2015 г. Нещата са по-различни – антипаркинг колчето все още не е килнато, като до него има и още едно, в последствие безследно изчезнало. Няма и фиданка, има стар кестен. Най-сериозната разлика е че между  шахтата, която си е на същото място, и мантинелата има стълб на светофарната уредба.


В основата на стълба се вижда кабел, който излиза от тротоара и увивайки се около него се качва на височина, от където кабела стига го няколкото павилиончета, които по онова време са четири.

 
 
Най-старата снимка в Street View с фаталната шахта е от април 2012 г. Тогава районът изглежда по-различно, тъй като през 2014 г. е ремонтиран тротоара в тази част на булевард „Иван Гешов”.

Стълбът на светофарът, обаче си е все там, а до него е и шахтата, макар и капакът ѝ да е по-различно ориентиран. От нея излизат проводници, които пак се качват по стълба, след което отиват към павилиончетата в района, които тогава са цели осем.

Историята на шахтата, която може да научим от продукта на Google е кратка, но дава достатъчно отправки за бъдещи разследвания от компетентните органи – шахтата съществува от поне април 2012 г., вероятно и от много преди това. Както през 2021 г., така и през 2012 г. от там идват проводниците, които захранват павилиончетата на входа на болницата „Св. Иван Рилски” и близката спирка на градския транспорт.


Цялостната реконструкция на тротоара в този район показва, че някой е обгрижил шахтата – тя е вписана в новата настикла, електрическите кабели са много по-елегантно (в сравнение с 2012 г.) прикрепени към светофарния стълб. Фактът, че шахтата не изчезва по време на реконструкцията показва, че или тя присъства в проекта на тротоара, който задължително включва цялата подземна комуникация, или някой в движение се е погрижил работниците на обекта да ѝ обърне достатъчно внимание.


Въпросът става още по-интересен, когато се отчете, че кабелите, които са в шахтата, идват от другата страна на булеварда (поне според ЧЕЗ). Това прави още по-абсурдна тезата, че някаква шахта с някакви кабели се е появила от нищото и никой не е забелязал това.
Някъде между 2015 и 2019 г. е сменен светофара, като стълбът на новия отива 4 – 5 метра  встрани по посока на булевард „България”. Явно тогава е трябвало да се намери нов начин за прокарване на кабелите и се е стиганало до схемата с мантинелата и „свинските опашки”. По-интересно е друго – някое грижовно лице отново се постарава импровизираната ел. инсталация да продължи функционира.


Фактът, че фаталната шахта съществува от поне девет години ще е удобно извинение за всякакви знайни и незнайни отговорни институции да вдигнат рамене и да кажат „То така си беше, питайте предишните”. Но е и факт, че от 12 години кметът на София е все един и същ. А трагедии като случилата се превръщат в някакъв зловещ „стандарт“. И вече свикваме да ги наричаме нелеп инцидент. В тази трагедия няма нищо нелепо. Има навярно трагично незаинтересовани или престъпно небрежни към работата си административни лица. 

 Автор: Красимир Грозев




Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: