Защо Божков се цели така старателно в Горанов

петък, юни 05, 2020 0 Comments


Финансовият министър Владислав Горанов трайно заема ключова роля в разкритията, които бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков прави периодично то Дубай.

От една страна това е обяснимо. Горанов е финансов министър вече три правителства, а отнетият бизнес на Божков с хазарт е именно в ресора на Горанов. И все пак самият Божков на няколко пъти обяви свои разговори и преговори и с премиера Бойко Борисов, но в разкритията му звездата е Горанов. 

Божков първо обяви, че всички договорки, които е имал с властта са ставали през „Влади Горанов“. В едно от първите си интервюта по Би Ти Ви укриващият се в Дубай от повдигнатите му в България обвинения бизнесмен обяви, че процедурно няма как финансовият министър да не е знаел по каква схема „Национална лотария“ плаща такси към Държавната комисия по хазарта. 

После Божков разпространи СМС чат с Горанов, в който ясно личат уговорките за „чадър“ над бизнеса с лотарийни талони. Така се стигна и до днешната информация, идваща от Божков. Според новата инфографика, Божков е бил принуждаван от финансовия министър Владислав Горанов да прехвърли мажоритарния дял от “Национална лотария” на "посочен от нас субект". Това е станало след като Божков е получил оферта от чешката Sazka Group. за 51% от "Национална лотария" на стойност "над 1 млрд. лева". 

Ако в предишните схеми на Божков централна позиция заемаше и Борисов то постепенно бизнесменът отново концентрира огъня по Горанов.

Логичният въпрос е защо?

А най-логичният отговор е, че така Божков отрязва пътя за безаварийно напускане на политическата сцена за Борисов. Актуалният премиер вече няколко пъти анонсира желанието си да се оттегли от „служба на държавата“. Борисов дава различни датировки на този момент – „когато ви построя магистрала Хемус“, „от другия мандат“, „като са готови младите“. 
Но ясните сигнали от Борисов са, че търси вариант за отстъпление. Проблемът е, че Борисов добре съзнава в колко каши с потенциална корупция се е забъркал, или колко съдби на хора с влияние е разрушил. Всичко това го кара да търси хеджиране. Борисов ще се оттегли само ако е сигурен, че наследникът му ще запази сегашните баланси на статуквото. А това означава гаранции за липса на разследвания на управлението на Борисов. Това преминава и през тънък баланс с ДПС.

Най-подходящият герой, който да влезе в образа на наследник на Борисов без да се разбъркат много политическите и икономическите баланси в държавата е именно Владислав (Влади) Горанов. 

Горанов би получил необходимата подкрепа от Борисов вътре в ГЕРБ, а сам има доброто отношение от ДПС. Снимката с Пеевски е само един детайл от приемането на ДПС.
Освен това Горанов идеално пасва на образа от надпартиен граждански експерт, в едно правителство, което да не е политически доминирано, а представено като „експертно“, „на растежа“, „на социалното включване“ и т.н. Формулировки, на които ДПС са царе и, на които от доста време залагат в публичното си говорене.

Едно „отстрелване“ на Горанов ако бъде уличен в корупция би снижило до минимум шансовете за такова оттегляне на Борисов. А това ще снижи и възможностите за надпартиен, експертен кабинет, който да има за цел замазване на станалото в управлението на Борисов и ГЕРБ.
Всичко това обяснява и ходовете на Божков да се съсредоточи в Горанов и не толкова в Борисов. За него Борисов е вече бита карта, но отстранявайки наследника му ще нанесе сериозни щети на модела на възпроизводство.  

Повече по темата можете да чуете и в записа от участието ми в "Контракоментар с Асен Генов". 


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: