Кой е (старият) собственик на „Левски“

събота, май 09, 2020 0 Comments



Кой е собственик на футболния „Левски“? 

Въпросът на пръв поглед изглежда абсурден, но е съвсем истински. Собствеността в най-популярния и обичан български футболен клуб се подритва от 2015 г. насам, когато адвокат Тодор Батков прехвърли мажоритарния пакет акции на странен консорциум от собственици физически лица. В него влязоха бившият общински съветник от ГЕРБ Иво Тонев, адвокатът на ДПС депутата Делян Пеевски Александър Ангелов и монополистът в производство на пътна маркировка Николай Иванов. Впоследствие около мажоритарния пакет на „Левски“ се извъртя истинска въртележка, а всички подмятания на акции преминаваха на фона на спекулации за силно политическо влияние и буквално за заставяне на хора да станат собственици за да им върви друга част от бизнеса. 

Към обичайния въпрос кой е реалният собственик на „Левски“ в последната седмица се добави и още един, още по-безумен въпрос – кой е „предишният“ собственик на клуба. 

Началото на това безумие, както си му отива, беше дадено от премиера на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. 

„По въпроса за стария собственик от „Левски“ трябва да се обърнат към прокурорите, защото те са запорирали всички сметки на клуба, вървят и дела. Дори да се изкажа по темата, означава да се намеся в друга власт, което не искам да правя. Ако искат кредит, ще им дадем. Говорили сме с колегите и за договор за реклама. От тях си зависи. Не можем да преведем пари при неясен собственик. Всичко е в техните ръце".

Думите на премиера дойдоха в отговор на писмо на няколко водещи фенски фракции в „Левски“ с искане за държавна подкрепа. Писмото идва на фона на акции на държавата срещу издържащият „Левски“ в последните месеци бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков. От януари Божков е извън България, а прокуратурата му повдигна 11 обвинения сред които за пране на пари, ръководител на организирана престъпна група, подкуп и ред други. На компаниите под контрола на Божков беше отнет лиценза за лотарийни игри, а сметките им запорирани заради установени укрити според НАП и Комисията по хазарта неплатени такси.
Изказването на Борисов се случва и в условията на кампания подканяща Божков да се раздели с контрола върху акциите на „Левски“. Борисов никога не е имал проблем да се изкаже по тема, засягаща друга власт. Така че думите му за „стария“ собственик на „Левски“ са просто опит да се измъкне от коментар на ситуация, за която той очевидно е в течение, ако не е дори и неин генератор. 

Защото формално погледаното „старият собственик“ на „Левски“ би трябвало да бъде номиналният най-голям собственик и БТК Спас Русев. Няма обаче публични данни Спас Русев да има проблеми с прокуратурата. И едва ли ще има, тъй като той се ползва с държавна подкрепа, с която успя да овладее контрола над най-големия телеком в България.
Така че Борисов не е имал Спас Русев, говорейки за „стария собственик“ на „Левски“. По-скоро премиерът визираше именно Божков. Или пък Близкия до него бизнесмен Георги Попов, който номинално изпълнява функцията на мажоритарен собственик в „Левски“.

Самият Божков пък заплете още повече казуса с „стария собственик“. В телефонно интервю от ОАЕ за БиТиВи, в което обяви Борисов за убиец на „Левски“, Божков каза, че е готов да върне акциите си в „Левски“. Точните думи на Божков „там, откъдето съм ги взел“ обаче са доста странни. Божков би трябвало да е „взел“ акциите от Спас Русев. Но от думите на Божков личеше, че това не е точно така. 

И това отново постави въпроса за „стария собственик“ на „Левски“. Ако Божков е направил сделка за мажоритарния пакет акции от „Левски“ не с Русев, то с кого тогава. Последната засега известна смяна на собственост в „Левски“ се разигра през февруари 2019 г. Тогава влизането на Божков беше подготвяно медийно няколко месеца, но бизнесменът упорито отказваше да се ангажира с „Левски“. В същото време ангажиментът на Спас Русев също изтичаше. Така в началото на февруари няколко меди тиражираха новината, че мажоритарен собственик на „Левски“ е станал бившият футболист на клуба Христо Йовов. Самият Йовов отрече това, а буквално дни по-късно Васил Божков се официализира като собственик в „Левски“ чрез номиналния мажоритарен акционер Попов. 

Йовов пък, който е приеман за близък до Борисов, получи изненадващо назначение в борда на Българския спортен тотализатор. 

Историята с новото подмятане на акциите на „Левски“ от последните дни придоби и комедиен елемент. Популярният спортен шоумен и треньор на баскетболния „Левски“ Тити Папазов се прояви като доброволец да „пренесе“ акциите на „Левски“ от Дубай. Доколко мисията на Папазов е успешна ще се разбере утре, когато той ще обяви „голяма новина“ в свое телевизионно участие.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: