Спукването на балона „Автомобилна индустрия“ в България

сряда, май 06, 2020 0 Comments



"На такива заводи се радвам. Защото те създават БВП. Създават работни места. Плащат добри заплати, а в същото време продукцията е 100% за износ, от което печели държавата."

Думите отново са на премиера Бойко Борисов и са от прерязването на лентата в завод за производството на елементи за автомобилни фарове край Димитровград.


„Неслучайно германската автомобилна индустрия започва да се ориентира към България. На практика детайлите за всички модели се произвеждат у нас. На 2 млн. продукти има само 1 дефектен. Показателите са по- добри отколкото на заводите в Германия.“

Думите отново са на Борисов - от посещението му за прерязване на лента на нов цех на завод за автомобилни части в Русе.


„Те заводите не се нуждаят от коментар, какво да коментирам. Само този завод прави около 250 000 кормила за „Фолцваген“ и още около 100 000 за БМВ. Още 2 000 000 за Рено-Нисан групата. И то започнат от 1110 лв., отделно ваучери за храна, превоз и всичко останало“.

Познахте. Отново главният герой е премиерът Борисов. Те дойдоха през май 2019 г. по времето, когато Борисов беше яхнал вълната на предизборното откриване на заводи преди местните избори в България.


Историята се разигра на фона на комичните опити България да бъде представена като фаворит за построяването на автомобилен завод от групата на германския концерн „Фолксваген“. В това лобиране и раздуване на балона за българската автомобилна индустрия ключова роля имаше президентът Росен Плевнелиев.


„В България в последните 7 г. се създадоха 65 000 работни места в автомобилния сектор. И ние много се гордеем с тази позитивна динамика. Автомобилният клъстър беше създаден в първите месеци на моя президентски мандат. Посетих много държави, договорихме много фабрики, правителството на премиера Борисов свърши много работа и ние днес можем да се поздравим с 65 000 работни места, над 220 фабрики в България, разпръснати из цялата страна, не само в София и Пловдив. Автомобилният клъстър днес като цяло допринася за 10% от БВП на държавата. 10 млрд. лева е оборотът“, казва пред „24 часа“ Плевнелиев.


Оповестените днес данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) показват, че в страната ни няма НИТО ЕДИН работещ завод от сектора на автомобилостроенето.  Официалните данни показват, че в Европа има 298 автомобилни фабрики, произвеждайки леки автомобили, лекотоварни автомобили, тежкотоварни автомобили, автобуси и двигатели за тях.


Членовете на ACEA изграждат автомобили, микробуси, камиони, автобуси и двигатели в 21 европейски страни. България обаче не е сред тях.


Комичните опити България да бъде представяна като страна с развита авто индустрия нямаше да бъдат толкова болезнени ако съществена част от тях не бяха внушенията за високите доходи, които тези цехове осигуряват.


Кризата с пандемията от коронавирус обаче е на път да разобличи и тези фантасмагории. Една от компаниите, които бяха посетени в турнето на Борисов през май 2019 г. е русенската „Витте аутомотив България“. По данни на Националния осигурителен институт „Витте“ е сред компаниите, които са поискали помощ от държавата още през май. Получили са я. Забележителното обаче е в какъв размер е тя. За 493 служители „Витте“ са получили 91 673,34 лв. Или по 185.95 лв. на служител за 60% от възнаграждението му за втората половина на месец март.


Всичко това разбира се не било толкова голям проблем ако знамето на т.нар. автомобилна индустрия на България не беше развявано като голямо постижение, показващо колко предпочитана е страната ни чуждите инвеститори.


България устойчиво през годините си изграждаше образ и структурираше икономиката си като на подизпълнител. И в крайна сметка постигна точно това. В страната има десетки цехове за производство на детайли, които се използват в производството на автомобили. Но това категорично не е автомобилна индустрия. Това е производство на заготовки, които след това отиват другаде, за да се създаде продукт, който носи в себе си добавената стойност.

В резултат, когато настъпи криза, подобна на тази с пандемията от коронавирус, производствата с ниска добавена стойност си заминават първи. И се възстановяват последни. Ако изобщо се възстановят.






Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: