Как (почти) безплатно да превърнете кредитната си карта в пари кеш

неделя, май 03, 2020 0 Comments


Кризата с пандемичното разпространение на коронавируса донесе бързи негативни резултатите върху икономиката – милиони хора загубиха работата си, с намалени доходи са, или все още наети на работа, но със забавени заплати.

В опит за справяне с последиците много от държавите се насочиха към разработване на програми за подпомагане на физическите лица, изпаднали във финансово затруднение.

България е по-скоро изключение от този подход. Управляващите на няколко пъти анонсираха различни икономически мерки, но към момента работеща е главна тази за стимулиране на заетост по мярката 60/40. С всичките й условности. За индивидуалния потребител беше анонсирана мярка за отпускане на безлихвени, необезпечени кредити до 4500 лв. Но близо месеца след въвеждане на извънредно положение тази мярка все още не е работеща. Отделно бюрокрацията по нея е толкова голяма, че тя най-вероятно ще бъде много слабо ефективна, дори когато бъде стартирана.

И така, всеки човек с финансови затруднения е логично да се попита „Какво да правя, как да си осигуря пари кеш?“.

На първо място е добре да знаем, че дори само като здравна предпазна мярка е добре да правим всички плащания с банкова карта или по електронен път. Но това е невъзможно. Има много обекти, които не приемат карти. Икономиката на България е такава, че парите кеш все още са си необходимост. Какво да правим, ако заплатите не пристигат по банковата сметката с карта?
На помощ може да дойде един неочакван приятел – кредитната карта. Ако вече имате издадена такава. Първо и много важно правило - НИКОГА не използвайте кредитната карта за теглени на пари в брой от банков автомат. Това моментално ще ви донесе голяма такса при тегленето и ще активира висока лихва още от момента на операцията. Кредитните карти по задание са инструменти за разплащане – в магазин или онлайн. Те не са създадени за кешови операции. И все пак има механизъм, по който да ги впрегнете да ви осигурят пари в брой, без да активирате висока лихва и такси.

Най-лесно можете да го направите като си активирате някое от приложенията за виртуални портфейли. Аз използвам Revolut и TransferWise. И двете позволяват издаването както на физическа, така и на виртуална банкова карта. Ако решите да си издадете банкова карта от Revolut през този линк (този линк, както и останалите в текста, са рекламни към мои профили в приложенията - бел. авт.) ще я получите безплатно.

Защо ви трябват нови карти като си имате? Виртуалните или физически карти са ви необходими, заради функцията по захранването им. Това лесно може да стане с вашата кредитна карта. Вашата банка ще отчете просто покупка през виртуален ПОС.

Внимание! Задължително проверете дали банката ви не налага такси при зареждането на виртуални карти. Повече български банки не го правят, но някои от тях са изключение и налагат такса под формата на процент от превода.

Някои приложения и оператори на виртуални разплащания като българското Phyre, имат обем сума над която таксуват зараждането на банкова карта. Таксата е различна, но най-често варира около 0.3-06% от зарежданата сума.

Веднъж попаднала от вашата кредитна карта във вашата виртуална карта избраната сума подлежи на теглене. Това може да направите през физическите карти на Revolut и TransferWise. Или пък да използвате възможностите за банкиране, които приложенията предлагат и да изпратите парите до свой IBAN към сметка с карта. Ако използвате Revolut тоа ще ви е безплатно, при TransferWise преводът ще ви коства приблизително 1.50 евро.

Дадените примери са само за онагледяване на механизма. Той се свежда до използването на виртуален ПОС терминал, през който да „изтеглите“ пари от кредитната си карта под формата на зареждане на предплатена банкова карта.

Можете да използвате и други приложения, ако вече имате инсталирани такива. Мобилните оператори у нас също вече имат виртуални портфейли. Проверете условията на своя доставчик. Веднъж заредили дебитните си карта – предплатена карта от виртуален оператор, или собствената си банкова карта през IBAN превод – парите ви са на ваше разположение за теглене кеш.

Внимание! Хубаво е да извършите операцията като съобразите периода на отчетност по вашата кредитна карта. Така ще можете да използват най-дълго гратисния период за връщане на средствата по кредитната карта. Той зависи от вашия договор. В повече случаи се движи между 45 и 60 дни.

Добре е да знаете, че можете да поискате от вашата банка мораториум по плащанията си по кредитна карта за до шест месеца. Това е част от мерките през банките към физически лица, които бяха позволени за облекчаване на финансовото им състояние. За точните стъпки се свържете с вашата банка.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: