FactCheck: "От Сингапур до Великобритания България се дава за пример за най-добре справилата се държава"

понеделник, април 06, 2020 0 Comments

България е най-добре справящата се страна с управлението на кризата с коронавируса. 

Така премиерът Бойко Борисов вече няколко пъти представя действията на правителството и си и обяснява нуждата от въведеното извънредно положение в страната.

"От Сингапур до Великобритания България се дава за пример за най-добре справилата се държава", обяви Борисов на брифинг с участието на Националния оперативен щаб и Медицинския съвет към щаба – вече разпуснат. 

Както е обичайната практика у премиера Борисов той не посочи източниците на това си твърдение. Ако с Великобритания като бивш член на ЕС може да се намери някаква точка за сравнение, то споменаването на Сингапур е голяма изненада. България и Сингапур не участват в общ икономически или военен блок и няма публични данни да имат общи действия по овладяването на пандемията от коронавирус. 

Статистиката

Сухата статистика изглежда така. 

Установените случаи на COVID-19 в Сингапур са 1309 с 9 починали и 320 излекувани. 

В България установените случаи са 541 с 21 починали и 39 излекувани. 

В България са направени общо 15 899 теста или 2 288 на 1 млн. души.

В Сингапур тестовете са 40 000 или по 6 837 на 1 млн. души. 

Данните са от сайта worldometers.info. Данните ясно показват, че тестването в Сингапур три пъти по-голямо от това в България. Логично има и по-голям брой открити заразени.




За Сингапур
 
В Сингапур управлението на кризата с COVID-19 е в ръцете на здравното министерство. Там няма военен щаб. Нито в медиите, нито официалните власти използват риториката на „война“, водене на „война“ и т.н. На сайта на здравното министерство на видно място има актуална статистика за болните, тестванията и всичко свързано с COVID-19.

Действията на Сингапур наистина са следени от много организации, защото страната има опит с овладяването на вирусни епидемии като кризата със SARS през 2003 г.

България – напротив. Нито има опит в подобни кризи, нито някой следи действията на правителството още по-малко да ги препоръчва.
България и Сингапур присъстват заедно само в един публичен документ на тема коронавирус. Това е доклада International Politics and Society на Фондация Фридрих Еберт. В България документът мина незабелязано и е отразен в текст единствено на news.bg.  

В доклада най-подробно са описани предприеманите от Сингапур действия по откриване и проследяване на случаите на зараза. Цитирани са въведените от страната дигитални решения. От непрекъснато оповестяване на актуалното състояние на заразата, което здравното министерство прави през WhatsApp канал. През създаването на приложение за мониторинг TraceTogether, което лесно идентифицира контактите на заразени лица.

В доклада е цитирано изследване на Harvard School of Public Health, което определя Сингапур като „златен стандарт“ в борбата с COVID-19. Изследването оценява Сингапур като една от дестинациите изложени на най-голям риск след разрастването на заразата в Ухан в Китай. Заради многото работещи в Сингапур китайци, както и заради транспортния хъб, който е сраната. Заради предприетите мерки Сингапур се е справил с кризата много по-добре от съседните страни Малайзия и Индонезия, но също така и от Тайланд и Филипините.

За България

България е описана като страна, която се е провалила и се проваля в опитите си за установяване и проследяване на заразата. 

Цитира се провалът на властите да установят как във вътрешността на страната са се появили болни от COVID-19 без да е ясно как са се заразили. 

Според доклада българското правителство се ползва с изключително слабо доверие. Отбелязва се и че страната е отричала да има случаи на заразени с коронарирус до последно преди Европейската комисия да обяви, че ще подпомага финансово страните с установени случаи на зараза.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: