Войната "Мавродиев – Прокопиев": Как започна всичко

събота, април 11, 2020 0 Comments

Публичното отстраняване на председателя на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев се превърна във водеща тема в последните дни. И не е като да няма основание. С маневрата си премиерът Борисов ловко се опитва в типичния си стил да се изсули от отговорност. 

Цялата история може да се обобщи с това, че когато и да беше уволнен Мавродиев това щеше все да е късно. И все пак е интересно как и кога започнаха неговите проблеми в публичното пространство. Защото уволнението на Мавродиев е краен етап от превръщането в неприемлива обществена тежест. Борисов просто се освободи от баласта Мавродиев преди той да го повлече.

Публичните проблеми на Стоян Мавродиев започнаха с началото на войната между него и бизнесмена и издател на единственото икономическо издание в България "Капитал" Иво Прокопиев. Тази война е може би най-публичната от всички публични тайни.

Разбира се версиите и на двамата са, че такава няма. Според Прокопиев Мавродиев използва държавни институции да се разправи с него заради „независимата издателска политика на „Капитал“. А според Мавродиев Прокопиев има фиксация в него, защото при работата си в Комисията за финансов надзор (КФН) е спазвал задълженията си от това е пострадал бизнеса на издателя на „Капитал“.





Понеже всяка истина има две страни е добре да се придържаме към фактите.

Как започна всичко

Стоян Мавродиев и избран за председател на КФН през юни 2010 г. Няколко месеца след това дава и първото си интервю за „Капитал“. То е доста програмно и нищо не предполага какъв завой ще вземат отношенията. Всъщност добрите отношения Мавродиев – „Капитал“/Прокопиев се запазват през цялата първа половина на мандата на новия шеф в КФН. По това време управлява първото правителство на Борисов, Прокопиев председателства (до ноември 2010 г.) най-голямата работодателска организация КРИБ. Цари безметежно щастие. Това може лесно да се види и от интензитета на публикациите за Стоян Мавродиев и КФН в „Капитал“ – средно по една на година.

Как се промени всичко рЕзко

Всичко претърпява рязка промяна през 2013 г. През януари в страната започват протести, а правителството на Борисов видимо се разклаща. Започва преструктуриране на задкулисните сили в страната. И премерване на силите. В КФН започват проверки на универсални пенсионни фондове, които са инвестирали в облигации на компании от патримониума на „Алфа финанс холдинг“ на Прокопиев, както и с репо сделки на „Каолин“.

През февруари 2013 г. „Капитал“ публикува текст за това, че Мавродиев е в списъка на свидетелите по наказателното дело срещу „кокаиновия крал“ Брендо. Това е и първият официален сигнал за началото на войната.

Следват издаване на принудителни административни постановления от КФН към фондове на ПОК „Доверие“ и ПОД „Алианц“.  Случаят с „Доверие“ е особено забележителен тъй като компания от групата на „Алфа финанс холдинг“ – „Грийн ейскърс“ е вторият най-голям акционер в пенсионно-осигурителната комапния. 

ПАМ-ове има и към самата „Алфа финанс холдинг“ и към „Каолин“. През юни 2013 г. в медии, по това приемани за свързани с, а по-късно оказали се директно контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски, се появяват текстове, придружавани от снимки на документи, уличаващи президента Росен Плевнелиев в укриване на данъци чрез използване на офшорни кипърски компании. Става дума за период преди влизането на Плевнелиев в политика във време, когато Кипър все още е „данъчен рай“.

През 2013 г. Плевнелиев и Прокопиев са все още в крепка дружба и президентът получава мощна защита от изданията на бизнесмена и присъдружните им.

Ескалират обаче публикациите в „Капитал“ за това колко порочна структура е КФН и колко зъл отмъстителен ръководител е Мавродиев. През 2013 г. те вече са 25.  

Историята натам е ясна – Мавродиев използва всеки повод за институционален натиск над компании на Прокопиев, включително и чрез доста импотентен сигнал до прокуратурата за нарушения около приватизацията на 33% от електроразпределителното дружество „И Ви Ен България“. А изданията на бизнесмена ескалират обема и честота на публикации срещу председателя на КФН, а впоследствие и шеф на ББР.

Влизането на Мавродиев в ББР впрочем съвпада и с повишение на интереса на „Капитал“ към случващото се в банката. Общо взето ББР заема мястото на КТБ в редовната колонка във всеки брой.

В крайна сметка строгият, но справедлив премиер раздаде справедливост – Прокопиев е със запорирано от КПКОНПИ имущество, а Мавродиев е безработен.  


 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: