„Продайте си мерцедесите“. Или как НОИ плати по 216 лв. на човек за схемата 60/40

четвъртък, април 16, 2020 0 Comments



"Почти едно малко градче е целият завод. Аз съм идвал да откривам първия завод. Тук беше поле, пасяха магарета". 

Думите са на премиера Бойко Борисов при „инспекция“ на един от заводите на турската група „Шишеджам“ край Търговище.

 "Огромно предприятие е, над 2500 са служителите, трафикът е много голям и 50 автобуса ежедневно извозват работници от града до тук. Поели сме ангажимент и ще помогнем на общината да се реновира пътната инфраструктура до завода, тъй като това е една от най-големите инвестиции в цяла България", написа в официалния си профил във Фейсбук Борисов.

Днес „Шишеджам Аутомотив България“ е посочена от Националния осигурителен институт (НОИ) като най-голям бенефициент по схемата 60/40 за подпомагана от държавата на работодателите в криза. Преди да се обяви схемата Борисов призова бизнесът да си продаде служебните мерцедеси за да плаща на служителите.

Оказва се, че до мерцедесите може и да не се стига. Общата сума, която НОИ е превел е 274 273.71 лв., от които компенсации 230 261.87 лв. и осигурителни вноски 44 011.84. Което значи, че на цената на горе-долу един автомобил „Мерцедес“ от среден клас държавата се е издължила към работодателите в затруднени.

Данните на НОИ обаче са интересни с това, че косвено показват какво е възнаграждение във фирмите. Средната компенсация на човек се равнява на 216 лв. НОИ не уточнява категорично, но това най-вероятно е сумата за половин месец – от въвеждането на извънредно положение на 13 март до края на месеца. Което означава, че за следващия месец работниците ще могат да очакват по 432 лв. от НОИ. Още 40% от заплатата си би трябвало да получават от работодателя си. 

Първите компенсации получават 68 работодатели, за общо 1065 работещи. Правителството официално обяви, че заделя 1 млрд. лв. за схемата. За първия месец от нея обаче ще бъдат похарчени 274.3 хил. лв. А това означава, че или схемата не е работеща. Или работодателите нямат интерес към нея. 


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: