40 дни извънредно положение: Как се управлява корона кризата

вторник, април 21, 2020 0 Comments



След 40 дни извънредно положение и строги мерки срещу коронавируса в България картината все повече заприличва на напълно неуправляемо разпространение. 

Разрез на данните за новите случаи в България показват появата на огнища на разпространение на заразата, които в останалите страни са видими по-скоро в началото на кризата. Ако наистина сега сме в началото на кривата на заразата то логичен е въпросът какво е свършено досега.

Във вторник Националният оперативен щаб обяви за 51 нови случая на заразени, второто най-голямото дневно изменение. Но по-стряскащото е концентрацията на случаите. Общо 19 от новите шивашкия завод "Мизия" в Плевен. В него работят близо 1000 шивачки. Там са направени 33 проби, от които 19 са дали положителни проби.  А това са близо 60%. Ако това е делът на заразените в целия завод то шивашкият цех ще бъде най-голямото открито досега огнище в България.

Също над 60% са положителните тестове и в Между 100 и столичния кв. "Филиповци". Там 150 човека са под карантина. От направените 20 PCR теста 12 са били положителни.
До момента българските власти наблягат основно на наративното вербално комуникиране и хаотични забранителни заповеди на здравния министър. В повечето случаи те са поправяни или дори отменяни в рамките на 24 часа. 

И в сряда българските премиер Бойко Борисов изтъкна как България е сред първите страни взели категорични мерки срещу кризата с коронавируса и те работели.

Статистиката обаче казва нещо съвсем различно. С направени 3,802 теста на 1 млн. души България се намира след повечето страни в Европа, както и сред съпоставими на Балканския полуостров. С направени общо 26,417 теста пък е двойно под Сърбия и Гърция и четири пъти по-малко от Румъния. 

Така страната ни практически няма голяма представа какво точно се случва. Цялото излъчване за управлението на кризата с коронавируса е за хаотично лашкане на принципа проба-грешка. Излъчване на стресиращи и дори заплашителни послания през телевизора и очакване да видим дали пък заразата няма сама да отлети нанякъде.


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: