Издателят на „Труд“ е първата медия с компенсации по схемата 60/40

петък, април 24, 2020 0 Comments




Общо 66 служители на компанията „Труд медиа“ са получили плащания от държавата на 60% от дохода им за март. Това показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ) към 24 април. 

„Труд медиа“ е номинално притежавана от "Блъсков медиа" АД, компания на Петьо Блъсков, която стои зад издаването на ярко проправителствения вестник и сайт „Труд“. Блъсков се оказа собственик на „Труд медиа“ след сложна сделка през 2016 г. с компания, контролирана от издаващата сега в. „24 часа“ Венелина Гочева. В момента „Труд медиа“ е заложена по кредит към Първа инвестиционна банка (ПИБ), чиито проблеми да преодолее капиталовия си недостиг са пречка вече повече от година пред България да влезе в „чакалнята“ на еврозоната. 

Забележителното на плащанията по схемата 60/40 е, че е насочена главно към спрели дейността си компании. Плащания има и към дружества, които са въвели 4 часов работен ден. Но тъй като държавата изплаща компенсации само за намаленото работно време този „хибриден“ вариант не е изгоден за работодателите.

Ако човек отвори сайта trud.bg обаче не личи в „Труд медиа“ да са спрели дейността си. Така остават два варианта за получената от тях държавна помощ. Или подадените данни са спряла дейност да са фиктивни, или към обезщетение от НОИ да са изпратени хора от помощния персонал. Предвид числеността обаче това едва ли е точно така.



Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: