Как в 12 стъпки да НЕ вземете безлихвен банков кредит COVID-19

събота, април 25, 2020 , , 0 Comments



Загрижено за българските граждани, които изпитват финансови затруднения заради кризата с коронавируса, правителството разработи специална мярка за подпомагане – безлихвен кредит.
Ще оставя в страни темата доколко това е адекватен подход. Както знаем от изказването на българския премиер Бойко Борисов и в Европа основните спорове са дали „да се дават“ кредити, или това да бъдат гранДове. В рамките на България такъв спор очевидно няма и визията на правителството е да подпомага физическите лица под формата на кредити. 

Мярката беше представена на ниво идеен проект още в първите дни от въвеждането на извънредното положение. Тогава в авариен режим управляващите обявиха, че държавата се ангажира с финансов ресурс от 4.5 млрд. лв., с която да се ликвидират щетите от спрялата икономика. Доколко изобщо цифрата е вярна можете да прочетете във FactCheck: „Даваме 4.5 млрд. лв. срещу коронавируса“. 
В анонсирания си вариант мярката включваше 200 млн. лв. през ББР, които да бъдат насочени към търговските банки за безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер до 1500 лв. В крайна сметка кредитите ще бъдат с максимална стойност от 4500 лв., които могат да бъдат отпуснати на три пъти. Лихвата по кредита ще бъде нулева, а такси за кандидатстване няма да се начисляват. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Неясно защо обаче списъкът на търговските банки, през които ще се отпуска мярката е доста свит. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че 12 интерес към участие в кредитирането по мярката е имало от 12 търговски банки. До този момент обаче   ББР има споразумение със само четири – всички с доста спорна слава - Общинска банка, Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк и Първа инвестиционна банка. 

Ако сте прочели всичко това и все още имате интерес към безлихвен кредит, то пригответе си папка за изискваните документи. На теория тези кредити трябва да са максимално достъпни и при улеснена процедура. На практика ще са ви необходими ПОВЕЧЕ документи, отколкото при кандидатстване за обикновен потребителски кредит. По описанието на ББР, през която се администрира мярката, са необходими 12 документа.

Какво е необходимо да представят пред банката кандидатите по мярката:

 Искане за финансиране по одобрен образец (ще бъде предоставено от търговската банка);
 Валиден документ за самоличност – лична карта или паспорт;
 Документ за регистрация на лицето, ако е самоосигуряващо се;
 Данни за работодателя и за сключения трудов договор (изисква се и справка от НОИ за наличието на трудово правоотношение 6 месеца назад);


Декларация, съдържаща следните изявления:

- Декларация за прекъсната дейност на самоосигуряващите се лица и/или документи, установяващи над 20% спад в доходите на самоосигуряващите се лица в първото тримесечие на 2020 г. спрямо първото тримесечие на 2019 г.;
- Декларация, че лицето е в неплатен отпуск вследствие на пандемията, като началната дата на неплатения отпуск трябва да е след 08.03.2020 г.;
- Декларация на кандидата за временно спряна (изцяло или частично) дейност на неговия работодател, което е последица от пандемията;
- Декларация, че лицето не получава възнаграждение за своя труд по друго правоотношение;
- Декларация за намеренията на лицето да се върне на същата работа/да възобнови прекъснатата дейност – за самоосигуряващите се лица;
- Декларация, че за лицето (без значение дали е на трудов договор или е самоосигуряващо се) има платени осигурителни вноски;
- Декларация, че паралелно с кандидатстването за кредита кандидатът не се възползва и от друга мярка, осигурена от държавата за физически лица във връзка с пандемията.

Единственото логично обяснение за толкова обемен списък от документи, а и изисквания е от марката да се възползват колкото се може ПО-МАЛКО хора. В резултат избраните от ББР банки ще получат безлихвени кредитни линии, но малка част от тях ще преминат в нуждаещите се потребители. 

А финансово засегнатите от COVID-19? Е те да се оправят там някак.



Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: