Как да се регистрирате за обезщетение за безработица без да се редите на опашки

неделя, април 05, 2020 , , , 0 Comments

Снимка: От екрана на БТВ
Хиляди хора остават без работа. По официални данни на Министерството на труда и социалната политика от началото на извънредното положение в България в бюрата по труда са се регистрирали над 40 000 души. 

Телевизии се състезават да показват опашки за регистрация. Хората стоят с часове за да подадат документи за регистрация за безработни, както и искане за обезщетение за безработни от Националния осигурителен институт.


Можете ли да си спестите всичко това?

Можете разбира се. До преди въвеждането на извънредно положение процедурата беше полуцифровизирана и полуаналогова. Документи трябваше да подавате и пред Бюрото по труда – за да има регистрация за безработен, и пред НОИ – за да получите обезщетение.
Сега НОИ получава директно данните ви от Бюрото по труда. Остава само опашката там. Но как да си я спестите?




След въвеждането на извънредното положение регистрацията в Бюрото по труда вече става и ИЗЦЯЛО онлайн. Агенцията по заетостта НАЙ-СЕТНЕ беше включена към списъка от държавни учреждения, с които можете да комуникирате електронно. Включително и да подаде заявление за търсене на работа. Става през системата на Държавна агенция „Електронно управление“. За целта трябва да имате регистрация в тази система. Или да създадете такава.
Идентификацията в системата става или чрез ПИК, издаден от НОИ/НАП, или чрез електронне подпис. Ако имате издаден персонален код от НАП, но сте го заправили или загубили, можете да изискате преиздаването му по телефон.  Поправка: Системата на Държавна агенция „Електронно управление“ е достъпна само през ПИК от НОИ.


Ако нямате ПИК нито от НОИ, нито от НАП остава последната цифрова опция и това е квалифициран електронен подпис, издаден от лицензиран доставчик на удостоверителни услуги (ДУУ). В повечето случаи процедурата изисква да посетите офис на ДУУ за издаването на подпис. Компанията „Евротръст“ (може да има и други, проверете допълнително) издава електронен подпис с ограничено покритие (до пет заявки годишно) в условията на онлайн идентификация. 

Необходим ви и смартфон и да изтеглите специализираното приложение, с което протича идентификацията след което ще разполагате с необходимия електронен подпис. С него се регистрирате в системата на Държавна агенция „Електронно управление“. От там избирате Агенция по заетостта и „Приемане на заявления и регистрация на търсещи работа лица“ с код 1168.

Късмет!

Ако смятате, че статията ви е била полезна можете да черпите автора едно кафе тук.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: