Fact Check: „Даваме 4.5 млрд. лв. срещу коронавируса“

сряда, март 25, 2020 0 Comments


„Държавата дава 4.5 млрд. лв. за борбата с коронавируса“. 

Така премиерът Бойко Борисов и министрите му анонсираха във вторник начертаните от правителството мерки за борба с икономическите последствия от коронавируса.


Практиката показва, че когато чуете Борисов да говори за пари, най-важното, което трябва да направите е поставите думите му под съмнение. Премиерът жонглира със сумите като ловък цирков актьор. Затова и е необходима елементарна проверка на фактите. 


Тръгваме по пътя на милиардите. Дава ли държавата 4.5 млрд. лв., на кого и как ги дава? Прости въпроси, с прости отговори.


1.    Около 1 млрд. лв. държавата е готова да отдели за поемане на 60% от брутната заплата на работещ в засегнат сектор. Останалите 40% и осигуровките остават за сметка на работодателите. Това вече беше определено от бизнес организации като неефективна мярка. Допълните условия предприятията да се ангажират да задържат работниците поне 3 месеца след края на подкрепата от държавата и да не участват в европейски проекти свежда тази мярка до много ниски стойности на изпълнимост и полезност. Каква част от тези 1 млрд. лв. реално ще бъдат използвани засега е неясно. Но най-вероятно сумата ще е значително по-малко. 


2.    С 500 млн. лв. ще се капитализира Българската банка за развитие (ББР) за портфейлни гаранции към търговските банки. Тук има промяна от първоначалната стратегия сумата да бъде за дялови инвестиции. В управлението на третото правителство на Борисов този механизъм се превърна в начин държавата да подкрепя закъсалите бизнеси на близки до управлението олигарси. Очевидно страхът на Борисов да не бъде свързана мярката сега с подобни операции е наложил промяна в подхода. 


Според сметките на правителството с тези 500 млн. лв. бизнесът ще може да изтегли кредити за 2.5 млрд. лв., което е калкулирано в мерките за достигане на сумата от 4.5 млрд. лв.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ако сте достигнали с четенето си дотук и искате да продължите, моля използвайте бутона за дарения. Независимата журналистика не е евтино занимание и изисква подкрепа


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


13. Общо 200 млн. лв. през ББР ще бъдат насочени към търговските банки за безлихвени, гарантирани потребителски кредити в размер до 1500 лв. Това е мярката към работещите, които са в неплатен отпуск. 

4.  Заради отлагането на данък печалба бюджетът няма да получи през следващите три месеца 600 млн. лв. Това също е калкулирано в общия пакет мерки от 4.5 млрд. лв.

5. Единствените истински пари, които ще достигнат до работещите са допълнителни възнаграждения на хората, „които воюват на първа линия“ - медицински работници, военни и полицаи. За тях ще са нужни допълнителни 500 млн. лв.

Забележително е, че сред пакета мерки се нарежда и отпускането на великденски надбавки на пенсионерите с ниски доход. За тях се заделят 50 млн. лв., което е стандартна практика години наред.

Така стигаме и до отговора на въпроса „Дава ли държавата 4.5 млрд. лв. за борба с коронавируса?“. 

Представянето и този път е най-малкото невярно. Но то изпълни своята мисията, защото тази цифра се завъртя през държавните и приближените до управлението медии. 

„Правителството отпуска 4,5 млрд. лева за икономически мерки при борбата за коронавируса“, събщи БТА.

„Правителството с икономически мерки за 4,5 млрд. лв. за борба с коронавируса“, обяви БНР.

„Спешни мерки за спасяване на икономиката - държавата отпуска 4 милиарда и 500 млн. лв.“, пише сайтът на БНТ.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: