13 съвета как да оцелеем финансово в COVID – 19 кризата

четвъртък, март 26, 2020 0 Comments


Блокади на държави, градове под карантина, затворени по домовете си хора. Стотици хиляди заразени и хиляди в тежко състояние в болниците. Така изглежда светът днес. Причината е вече банално известна – пандемията с коронавирус. 

В тези условия все повече прогнози сочат, че световната икономика навлиза в дълбока рецесия. Mилиони хора остава без доходи – било то за периода на карантината, или са жертва на съкращенията, които бизнесът вече започна.


България не е изключение. И докато водещите икономики в Европа откриват нови и нови финансови мерки, които да облекчат бизнеса и да осигурят въздух за потребителите, правителството на България избра подхода на неприложими, но звучащи добре за пред медиите механизми. 


С две думи – финансовото оцеляване в България е в ръцете на застрашените.

Как да оцелеете финансово в заплахата COVID – 19?


Подобно и на заплахата от заразата, най-сигурният начин е като не изпaдате в паника. Ако спазвате няколко съвета, ще увеличите значително шансовете си да оцелеете финансово в сегашната стресова ситуация.


Ето и съветите:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ако сте достигнали с четенето си дотук и искате да продължите, моля използвайте бутона за дарения. Независимата журналистика не е евтино занимание и изисква подкрепа. Благодаря Ви!



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1.      Забравете за държавата! Всичко е само във ваши ръце.



2.      Идентифицирайте ясно финансовата заплаха за вас. Ако сте служител в компания, която временно е спряла работа, опитайте да разберете плановете на ръководството в разговор с него. Кога очакват да се възстанови работа, планират ли да разчитат на вас след подновяването. Какви компенсационни механизми предвиждат за служителите. Това ще ви позволи да придобиете реална представа за настоящото и краткосрочното си финансово състояние. Това е важна изходна точка. Какво да правите, ако вече знаете, че сте съкратен от работа и как да оцелеете, ще опиша в отделен текст.



3.      Опитайте да влезете в рестриктивен режим на харчене и наложете контрол на разходите. Днес! Не друг път. Какво значи това и как да разбера колко мога да харча? Премислете и най-добре се откажете от планирани по-скъпи покупки, които не са жизненоважни. Планираните екскурзии и пътувания например са идеален вариант за икономия. И без това не е ясно, кога пътуванията отново ще бъдат достъпни. Откажете се от покупката на скъпа техника, която ви харесва, но не ви е нужна. Всичко това ще ви освободи от бъдещи разходи и ще ви спести пари, които могат да ви се окажат нужни.



4.      Прегледайте месечните си разходи. Сега имате повече свободно време на разположение и можете спокойно да направите анализ къде отиват парите ви. Най-вероятно повечето от вас го правят и в нормални условия. Сега ще имате възможност за ревизия.



5.      Стоенето у дома ще ви помогне да прецените дали се нуждаете от всичките абонаменти за всевъзможни услуги – телевизия, интернет, мобилни телефони, медии и др. В тарифите ви може да има резерви, които да освободите като се откажете от някои услуги.



6.      Най-вероятно разполагате с мобилно приложение за банкиране или поне имате онлайн достъп до банковата си сметка. Ако нямате нито едно от двете, помислете сериозно дали не е удачно да рискувате едно посещение на банков клон, където да заявите онлайн банкиране. Банките са отворени. Повечето банки обаче разполагат с качествени приложения за мобилни телефони, които ще ви спестят това усилие. Трябва ви само смартфон или таблет.



7.       Мобилното банкиране ще ви даде възможност да следите постоянно състоянието на наличните си средства – постъпления и разходи. А това е важно за преценката какво и кога можете да харчите.



8.      Създайте си акаунт в някои от платформите за плащане на битови сметки. (Ако не го правите през банковата си сметка). Това отново ще ви дава възможност да следите максимално рано възникващите задължения, които могат да повлияят на финансовото ви състояние.



9.      Ако финансовият проблем е краткосрочен – намирате се в неплатен отпуск, но ще запазите работата и дохода си след това – можете да помислите да отсрочите някои плащания. Заради въведеното извънредно положение сметките за ток и вода получиха допълнителни 14 дни срок за плащане. Ако не сте в състояние да покриете и след този срок влезте в контакт с операторите за да получите погасителен план. Същото се отнася и за банковите кредити – свържете се с банката си и поискайте месец или два отсрочка по плащането на кредит. Ако сте били безпроблемен клиент няма банка, която да откаже подобна операция. (Да, банките са изедници! Но не са идиоти).



10.   „Държавата дава по 1500 лв“. Не, държавата не ви дава никакви пари. Министерският съвет анонсира гаранционна схема, по която засегнатите от кризата с коронавирус служители ще могат да кандидатстват за безлихвен банков креди до 1500 лв. Тези схема обаче все още е само идея и докато тя се задейства през търговските банки най-вероятно ще минат седмици. И, да, запомнете, че това е кредит, който ще трябва да погасявате, според срока на договора. Препоръката ми е да се въздържате от участие в тази схема, докато не са ясни всички нейни параметри.



11.   Избягвайте бързите кредити. Това са кредити, не случайно са наричани „До заплата“. Те са свръх краткосрочни и са вариант единствено за хора с постоянен доход, пристигащ на точно определена дата. В случай, че не знаете кога ще бъде вашият следващ доход вариантът бърз кредит може да ви нанесе непоправими щети и да ви доведе до финансова катастрофа. Която с внимателни действия иначе бихте избегнали.



12.   Започнете търсенето на алтернативни доходи. Днес! Имате достатъчно свободно време да разглеждате обяви за работа, възможности за дистанционна работа. Можете да се запишете на онлайн курсове, които да повишат вашата стойност при търсенето на работа след като пандемията отшуми.



13.   Никога не се предавайте! 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: