КОЙ как издържа „Левски“

четвъртък, март 05, 2020 0 Comments



 "Новият спонсор в Левски са "сините" фенове!“.

Този забележителен лозунг беше произведен преди дни от ръководството на ПФК „Левски“.

С него бяха обобщени първите месечни резултати от мащабната дарителска кампания в „Левски“, която започна след като доскорошният отговорник за издръжката на клуба, бизнесменът с интереси в хазарта Васил Божков си навлече гнева на силните на деня, загуби голяма част от бизнеса си и отлетя за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Там впрочем той е в компанията на номиналния собственик на „Левски“ Георги Попов.

Всичко това изправи „Левски“ пред ситуация на неяснота за бъдещето му, заради ежемесечната бюджетна дупка. Последните данни, идващи от оцелялото от арести ръководство в „Левски“ са повече от оптимистични – недостиг в бюджета не само няма, но дори има излишък. Официалното съобщение от ПФК „Левски“, цитирано от спортния сайт dsport.bg гласи:

Приходите са в размер на 1,165,862.43 лв, като 86.6% от тях са благодарение на феновете под формата на билети, абонаментни карти, фен артикули и дарения. И всичко това е само в рамките на 20 дни!


Разходите за периода са в размер на 1,143,288.61 лв. В това число влизат изплатени заплати, вноска към НАП, организационни, академия и други!

Наличността към 28.02.2020г. възлиза на 402,807.82 лв., като 180,574.21 лв. са заделени за вноски към НАП, а остатъкът от 222,233.61 лв. - за оперативни разходи!

В „Левски“ в последните години има не малко добри примери за успешни дарителски кампании с участието на феновете. Или дори изцяло доминирани от тях. Достатъчен е примерът с празненствата около вековния юбилей на „Левски“.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ако сте достигнали с четенето си дотук и искате да продължите, моля използвайте бутона за дарения. Независимата журналистика не е евтино занимание и изисква подкрепа. ----

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



И все пак могат ли феновете на „Левски“ да издържат отбора си с малки дарения през Ипей, ПейПал, СМС и покупката на абонаментни карти? Ако за момента не могат, то трябва ли това излишно да се представя като истина? Ако феновете не успяват да покрият издръжката на „Левски“, то кой тогава го прави?

Това са все важни въпроси. Те не могат да получат лесни отговори. Причината в значителна степен се дължи и в модела на поднасяне на данните, който се приближава до „свинско със зеле“. 

Най-лесна и точна информация в данните за приходите може се получи от посветения на дарителската кампания сайт levski.com. Организираната в партньорство с тръста „Синя България“ кампания сочи събрани дарения от малко над 390 000 лв. В отговор на поставен въпрос от "Синя България" обясниха, че тук влизат дарения през Ипей, ПейПал, СМС, кутии на стадионите, дарения по банка. Данните сочат, че малко над 26 000 дарители са събрали малко над 390 000 лв. Данните са условни тъй като според условията на кампанията всяка банкнота, поставена в кутия на стадионите се брои за единичен дарител. С всичките условности, по данните на „Синя България“ средното дарение е около 15 лв. на човек. И това е напълно реалистична цифра.

Шум в тази пасторална картинка създаде коментар на изпълнителния директор на „Левски“ Павел Колев. По време на церемонията по поднасяне на венци на паметника на Васил Левски на 19 февруари, Колев обяви, че в „Левски“ със значителни суми като дарители са се появили трима от предишните собственици. Това са Александър Ангелов - адвокат на ДПС депутата Делян Пеевски, Иво Тонев – известен с близките си контакти с премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и Николай Иванов. Тримата се озоваха притежатели на акциите на „Левски“ през 2015 г. в една от най-непрозрачните процедури по смяна на собствеността в клуба. При това със значителни съмнения за политически натиск от скритата коалиция ГЕРБ-ДПС (Борисов-Пеевски) за осъществяването на тази трансакция. 

Появата на Тонев и Анелов сега няма как да не създава усещане за дежавю. Защото двамата отново идват в момент, в който над контролиращия „Левски“ (в случая Васил Божков) има политически и институционален натиск. Посочването на Ангелов като най-голям индивидуален дарител с над 143 000 лв., т.е. колкото е месечното задължение към НАП, увеличава усещането, че „Левски“ отново се контролира от политически активни лица. Този контрол преминава през финансирането разбира се. Както под формата на „дарения“, така и чрез отписване на задължения. 

По линия на това отписване на задължения в „Левски“ отново се появиха тържествуващите физиономии на телевизионните продуценти Иван и Андрей. Двамата бяха достигнали до членове на борда на директорите в „Левски“ именно при управлението на Иво Тонев. Завръщането им сега създава усещането, че групировката около Тонев е взела контрола над „Левски“. Или й се е наложило да го вземе. 

Тезата „Феновете са спонсори на „Левски“ подозрително се доближава до идеята на премиера Бойко Борисов, изразена на срещата му с представители на водещите фенски организации в „синия“ клуб от края на януари. До нея се стигна след поредица от изявления на Васил Божков, че ако държавата му отнеме бизнеса с лотарийни билети той няма да има възможност да издържа „Левски“. Това впрочем вече се случи след специално законодателство.
А на срещата си с феновете Борисов бодро обяви: 


„Левски е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба“.


Предложението на Борисов беше отхвърлено от феновете, но явно премиерът и групировката му от политически и икономически съратници е измислила нова формула. Заявката на Иво Тонев е, че заедно с адвокатът на Пеевски „ще помагат“ на „Левски“ до месец май. Как е определен този срок и какво точно ще се случи след него не е ясно. След това обаче приключва футболният сезон и фенската дарителска активност няма как да бъде същата, каквато е сега. А разходи на клуба ще са си същите. 

Така че на „Левски“ му предстои намирането на устойчив модел на финансиране. А той няма как да не премине и през поредната смяна в собствеността. Проблемът е, че в последните поне пет години тази смяна винаги е насилствена, против волята на участващите в нея и от двете страни. 

А това прави „Левски“ заложник. Ситуация, която е изключително вредна – както за спортните резултати, така и за връзката клуб-фенове.  

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: