Свързван с Путин адвокат е новият собственик на „Булгартабак“

вторник, декември 01, 2015 , , , 0 Comments



Името на Маркус Хаслер е замесено в корупционни скандали и разследвания за пране на пари от Монако през Чехия до карибските острови Търкс и Кайкос



Той се казва Маркус Хаслер и е новият номинален собственик на „Булгартабак“. Хаслер е адвокат от Лихтенщайн и притежава регистрираната в град Руггелл Stiga ANSTALT. Компанията е собственик на 50% от австрийската BTInvest, която на свой ред притежава близо 80% от най-големия производител на цигари в България „Булгартабак“. 

Сделката по придобиването на половината капитал в  BT Invest е от януари 2015 г. и така и не беше оповестена в България. За нея не е търсено и не е получавано одобрението на Комисията за защита на конкуренцията, а „Булгартабак“ не е информирал Комисията за финaнсов надзор за промяна в лицата, упражняващи контрол над него. Въпреки че е публично дружество. За сделката се разбра покрай разследване на„Биволъ“ за други промени в структурата на „Булгартабак“

За всичката тази тайнственост най-вероятно си има причини. Какви са те, едва ли някога ще разберем. Но историята на новия собственик е повече от любопитна.
Маркус Хаслер е лихтенщайнски адвокат, за когото в свое разследване руското издание „Новая газета“, цитирайки свои източници твърди, че е „имал отношение към разпространението на комунистическа литература“ в страните от Западна Европа. След разпадането на Съветския съюз и промените в Източна Европа разпространението на комунистическа пропаганда очевидно запада като източник на доходи. Но пък Хаслер и неговият партньор запазват добри връзки с Русия. А в условията на навлезлия вече капитализъм руските бизнесмени и най-вече тези, които са свързани с тайните служби, имат нуждата от доверени хора в Лихтенщайн за скриване на истинската си самоличност в собствените им бизнеси. 

Сред тях например е руският „бизнесмен“ от Санкт Петербург Дмитрий Скигин. Данни от разследване на полицията в Монако, цитираниот „Новая газета“ показват, че Скигин е свързан с организираната престъпност, за което дори е екстрадиран от Княжеството. В същите файлове, цитирани от руското издание, освен на Скигин френските власти споменават и имената на Илья Трабер и Генадий Тимченко. Всичките от кръга на президента Владимир Путин от периода му на зам.-кмет на Санкт Петербург.
Скигин и Трабер организрат схема за препродажба на руски петрол през компании, регистрирани в зони с облекчен данъчен режим като Лихтенщайн и Монако. Една от фирмите е Sotrama, чиито номинален собственик е добре познатият ви вече лихтенщайнски адвокат Хаслер – новият собственик на „Булгартабак“. 

Хаслер обаче се „слави“ с покриването на политически участия в компании не само на руски граждани. Така например, според разледването на руското издание, в британската Biovaxim Limited съдружник на Скигин е Жан Сирил Спинетта, бивш френски политик и председател на борда на авиационния конгломерат KLM-AirFrance

А през 2009 г. компания на Хаслер пък плаща вила в Тоскана, която е използвана за почивка от тогавашния чешки премиер Тополанек.
Името на Хаслер е забъркано и с подкупи на управителя на британската карибска територия - Търк и Кайкос. Според разследване на комисия в британския парламент местният наместник на кралицата Майкъл Мисик получил подкуп при извършването на сделка по заменка с компания, номинален собственик на която е отново Хаслер.

На фона на цялата си компетенция по маскиране собствеността на политици в притежаван от тях бизнес - главно чрез използване на регистрирани в Лихтенщайн компании, влизането на Хаслер в „Булгартабак“ изглежда логично. Още от момента на приватизацията му през 2011 г. собствеността над „Булгартабак“ е неясна. Спекулациите, че той е пресечна точка на интересите на български политици, никога не са спирали. Собственикът на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка Цветан Василев, който е участвал и във финансирането на сделката по приватизацията на „Булгартабак“  на няколко пъти вече посочи, че реален притежател на цигарения холдинг е ДПС депутатът Делян Пеевски.  В свое разследване от февруари тази година разказах схемата на финансиране, изпълнение и разпределение на собствеността по цялата верига придобивания на „Булгартабак“. В тази схема участват поредица от лихтенщайнски фондации. Според запознати със сделката, финансирането на схемата е осигурено от Цветан Василев и собствениците на „Винпром Пещера“. По думите на участвали в конструирането и финансирането на сделката, на различно ниво в структурата на собственост, са намесени близкият до премиера Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски, самият Бойко Борисов и почетният председател на ДПС Ахмед Доган. Публикации в медии разкриха, че заради съмненията за пране на пари и неплатени данъци в огромни размери прокуратурата на Лихтенщайн започна проверка на Бойко Борисов, Ахмед Доган и Делян Пеевски.
Последното преструктуриране на собствеността с навлизането на притежаваната номинално от Хаслер Stiga ANSTALT обаче поставя въпроси дали „Булгартабак“  все още е под контрола на български капитали или вече има пряка обвъзаност с руски „бизнесмени“.

Как работи лихтенщайнският модел

Лихтенщайн е използван като дестинация за прикриване на собственост още от времето на бившите външнотърговски дружества. Компанията или фондацията се създава и се води номинална собственост на местен гражданин. Собствеността много рядко се сменя официално. Това гарантира пълно покриване на истинския бенефициент на правата от компанията. Дори и да се стигне до Търговския регистър на Лихтенщайн, там няма да се види нищо различно от вече известното – местен жител собственик на фирма. Контролът над тази собственост се урежда по доста елементарен, но допустим от местното законодателство режим. Това е подписването на пълномощно за управлението на фирмата, но и документ, наричан „бланк“. Това е празен договор (без дата) за прехвърляне на собственост. Така ако номиналният собственик реши да се отклони от линията, която му е обяснено, че трябва да спазва като управител/собственик на компанията, той много бързо може да бъде заменен.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: