Горчиви дни за сухата паста "Балкан"

вторник, декември 01, 2015 , , 0 Comments

 в. "ПАРИ", 10 октомври 2011, Мирослав Иванов


Производителят на суха паста "Балкан" - кооперация "Христо Ников", може да остане без сградата си заради натрупани дългове. Имотът е обявен на търг от частен съдебен изпълнител. Срещу кооперацията има заведен иск от бивш служител заради неизплатено трудово възнаграждение. Към него обаче са се присъединили и други служители, както и няколко търговски дружества, които имат да получават пари от кооперацията. Това обясниха от кантората на частния съдебен изпълнител Милен Бъзински.

Дългове

Някои от задълженията са натрупани за повече от 2 години. От кооперацията са обявили срок за издължаване в края на септември, който обаче не е бил спазен. Така ако до 27 октомври производителят на суха паста "Балкан" не се разплати, имотът му ще премине в ръцете на купувача, предложил най-висока оферта. Оценката на производствения и административен комплекс е за над 9 млн. лв., а пъвоначалната цена, която е обявил съдебният изпълнител, е 6.957 млн. лв. На посочените в сайта на кооперация "Христо Ников" телефони вчера не отговаряше никой. От кантората на Милен Бъзински обаче обясниха, че производството на кооперацията продължава да бъде във въпросната сграда на софийската улица "Охридско езеро". Това на практика означава, че ако сградата бъде продадена, производството трябва или да бъде пренесено другаде, или да спре.

Производство


Кооперация "Христо Ников" е сред най-големите фирми у нас, които произвеждат сладкарски и захарни изделия. Тя носи името на самоковския партизанин и ятак, сладкарския работник Христо Ников. Кооперацията първа у нас започва да произвежда тулумбички и сухи пасти. "Предприятието е вярно на традициите", пише на сайта на кооперацията. Производствената гама включва над 40 вида изделия: торти и пасти, баклави, реване, скалички и други сладкиши с по-малка трайност.Хитът в портфолиото на дружеството е сухата паста "Балкан", производството на която започва от 1974 г. Днес прочутата суха паста има други разновидности. Това са сухите пасти "Балкан - елит", "Балкан - силвър" с бял шоколад, "Медена" с мед и най-новата серия "Шоко-Бо" в три вкуса - ванилия, лешник и шоколад. Отделно се предлагат кутии "Балкан" - бокс с по 12 броя нетунквани сухи пасти в три разновидности - крем портокал, крем горски плод и крем какао.Стара и утвърдена марка са пакетите "Вафли с лек крем" в 4 вкуса - шоколад, крем какао, капучино и лешник. Освен тях се произвеждат и вафлите "Триумф", "Явор" и вафлата с фъстъци "Хемус".

Политика


Допреди 5-6 години кооперацията използваше за дистрибуция на стоките си стандартния модел - чрез компании дистрибутори и продажби във веригите магазини за хранителни стоки. През 2006 г. обаче кооперацията обяви плановете си за нова дистрибуционна политика и намерението да развива собствена дистрибуторска мрежа. Какъв е ефектът от  тази промяна обаче, все още не е много ясно.  "Пазарната територия се завоюва чрез новата маркетингова и рекламна политика на кооперацията, която й помага да се наложи като модерен производител", пише на сайта на дружеството. Директните доставки на суровини от производителя, както и директната доставка на готовата продукция в големите търговски вериги и магазини е главната политика на КООП "Христо Ников". За развитието, за нови пазари и за нова популярност се разработват нови продукти, обясняват от кооперацията. Ръководството на "Христо Ников" гледа и към външния пазар. От няколко години те изнасят в Румъния, Турция, Гърция, Русия, Унгария. Работи се активно по разширяване на пазарите в Русия, Унгария и Македония.Последните публични данни за финансовите резултати на кооперацията са от 2009 г., когато тя е била на загуба от 28.3 хил. лв. С натрупване отрицателният финансов резултат в края на годината е 740 хил. лв.



-----------------------------------

Какво се продава


Цена: 6 957 750 лв.


Местонахождение: София, ул. "Охридско езеро" 3

Описание: 1. Пететажна производствена сграда


със застроена квадратура на партерното ниво от 1796 кв. м. и тази на производствените етажи по 1157 кв. м. на всеки етаж, или с обща застроена площ от 6424 кв. м, състояща се от: Първи партерен етаж, в който се помещават трафопост, хладилник, експедиция пасти, експедиция баклава, цех вафли подготовка експедиция, електрическо табло, цех ореховки и хлебни изделия, подготовка склад, склад, склад, склад тави, миялно помещение, склад и втасално помещение и два санитарни възела; Втори етаж, в който се помещават хладилна камера, техническа работилница, цех суха паста, склад, амбалаж, склад канцелария и два санитарни възела; Трети етаж, в който се помещават темпериране подготовка крем, стая за персонала, помещение кувертюр, цех сухи пасти, хладилна камера, подготовка платка миялно помещение, седем канцеларии, счетоводство, помещение гориво и два санитарни въвела; Четвърти етаж, в който се помещават пещно помещение, цех сухи пасти помещение опаковки, цех реване, миялно помещение, седем канцеларии и два санитарни възела; Пети етаж, в който се помещават помещение тесто, цех тулумби, сладкарски цех, склад кухня, умивалня, кухия склад и два санитарни възела.
2. Самостоятелна сграда, представляваща парокотелно помещение
, застроена площ от 172 кв. м., състояща се от нафтово помещение, омекотително помещение, помпена станция, стая огняр, котелно помещение и един санитарен възел, при съседи от всички страни - двор.
3. Урегулиран поземлен имот с площ
от 11 600 кв. м по скица, а по нотариални актове 9800 кв. м, представляващ по скица щ имот щIV от квартал 28, местността НПЗ Средец по плана на гр. София, а по нотариални актове - парцел V от квартал 2, местността Индустриална зона - Баталова воденица, при граници на целия имот по скица - ул. "Охридско езеро", УПИ щI за електрическа подстанция и УПИ щII за търговия - обществено хранене и клуб, а по нотариални актове - ул. "Охридско езеро", от две страни място на СГНС и Млекокомбинат "Сердика", в който са изградени гореописаните сгради.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: