Името на съдията по делото за фалит на КТБ изплува от сериала "Двете каки"

 В поредната порция разговори между Владимира Янева и Румяна Ченелова се говори и за "отвод по делото на Иво Дачев"

Иво Дачев, Богдана Желявска и Владимира Янева - продължаваме напред
Името на съдията по делото за обявяването в несъстоятелност на КТБ Иво Дачев е поредното замесено в сериала "Двете каки". В пореден запис, разпространен от сайта "Биволъ", бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева, уволнената съдия Румяна Ченалова и неизвестен мъж говоря за "отвод на тази по делото на Иво Дачев". 
Иво Дачев е името на бившият председател на Търговското отделение на Софийски градски съд, който пое делото по фалита на КТБ, след като то скандално беше "разпределено" първоначално на съдия Калина Илиева. Протоколът, с който командированата в СГС съдия Илиева беше избрана за докладчик по делото така и не стигна до ВСС. Това поради множество съмнения в истинността на "разпределението", което се прави при делата в СГС. То постави и началото на същинските проблеми за председателя на СГС Владимира Янева.

Заради големия обществен интерес към делото, съдебни репортери поискаха да присъстват при "разпределянето" на делото през ноември 2014 г. Това обаче не се случи.

Зам.-председателят на СГС към онзи момент Богдана Желявска, която е разпределила първоначално делото, обясни тогава, че не е имало отговор на искането на съдебните репортери, защото е било изпратено в почивен ден и тя го е видяла, след като е разпределила делото, пише "Дневник". Пред "Правен свят" от СГС коментират, че "случайното разпределение на всяко дело е публично. От няколко месеца то се извършва онлайн".
Под "разпределение онлайн" от СГС имат предвид, че протоколите от разпределението на делата (това е документ, който включва името на разпределящия, входящия номер на молбата/иска/жалбата, които се разпределят, списък със съдиите, които участват, и тяхната натовареност, както и дали има магистрати, които са изключени, и причините за това) се изпращат до сървър на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Делото за КТБ е с номер 7549/2014. Всъщност противно на думите на Богдана Желявска протоколът, с който съдия Илиева е била избрана за докладчик, не е качен на сървъра на ВСС. Има делата с номера преди него – 7546/2014, 7547/2014, 7548/2014, както и делата след него (7550/2014 и т.н.), но не и номера на делото за КТБ, пише в свой текст по повод на скандала "Капитал".

В крайна сметка официалната версия на СГС е, че протоколът за избора на Калинка Илиева не е бил качен на сървъра на ВСС заради "възникнал технически проблем с интернет връзката". Освен това "номерът на делото е генериран, но заради срив в системата не е получен".

Какво и как е получено не е ясно. Но пък знаем, че "онази по делото на Иво Дачев" наистина е отведена.
От записа в "Биволъ" се разбира и друго важно.Че Делян (Пеевски? - бел. ред.) е говорил с двамата (Борисов и Цацаров? - бел. ред.). Но повече за самият разговор в текста по-долу

Владимира Янева: Тва е спорен въпрос.
Мъж: Значи този, който е за петък не е Борето Сарафов, а Бойко Рашков, аз съм объркал имена.
М: Бойко Рашков в понеделник ще го внася.
Румяна Ченалова: Къде ще го внася? В Брюксел.
М: Щот ми предложиха ако искам да го погледна и да преценим кое да не внася и кое да внасяме. М?
ВЯ: Мислиш ли, че ще си спазят ангажимента?
М: Единственото, за което ме помолиха е отвод на тази по делото на Иво Дачев.
РЧ: Не знам, на мене нещо ми е много мътно. Значи първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка.
М към ВЯ: Дай тва да го обмислим просто и (не се разбира)
РЧ: След това Главният ти казва, че няма проблем.
ВЯ към М: Добре ще го (не се разбира)
РЧ: Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява тва чудо.
РЧ: Кой е този човек, който може така да наклони везните, разбираш ли?
ВЯ: Ема главния прокурор при срещата ни в петък ми каза, че в сряда…
М: Че е било неудържимо
ВЯ: Бойко го е извикал и му е казал да ме приключва.
ВЯ: Тва ми го казва главния прокурор
М: Ужас.
ВЯ: След тва друго нещо, на Жоро Колев казва: Ако натискът от Бойко стане много голям, аз няма да имам друг избор освен да образувам производство срещу нея и да искам отстраняването и.
ВЯ: Като ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.
ВЯ: С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.
М: Красота.
ВЯ: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: