Играта за БТК: Милен Велчев призна, че VTB Capital е номинален собственик



Търгът за контрола над люксембургския собственик на телекома Inter V вече е проведен. Той очаквано е бил спечелен от Спас Русев, твърди запознат източник



Престрелката между враждуващите лагери в БТК навлезе в нова фаза. Ден след като най-големият акциноер в компанията Цветан Василев представи своята версия чрез публикация на личния си сайт, дойде и отговорът на Милен Велчев. В интервю пред Лента.ру Велчев за първи път официално признава, че VTB Capital е номинален собственик на 33% от БТК (в текста компанията е наричана „Виваком“). "Никога не сме отричали факта, че тази инвестиция е хеджирана с помощта на дериватен договор", казва Велчев, с което косвено потвърждава тезата на Василев за разпределението на собствеността в телекома. 

Велчев обяснява и, че VTB Capital  е в задължение да предаде акциите по този договор (дериватния) на ТЦИМЕ. Това е компания от възлово значение за икономическата група на Цветан Василев, която е в процедура по несъстоятелност, след като отстранената от СГС съдия Румяна Ченалова прие за основателни претенциите наофшорна компания, контролирана от Делян Пеевски. 

„Важно да се каже, че ние можем да предадем този пакет акции, само ако получим точни инструкции от ТЦИМЕ. След фалита на КТБ обаче ТЦИМЕ се оказа в положение да не може да издаде такива инструкции. При тези обстоятелства ние не само че не можем да предам този пакет акции, но и не бива да го правим. Ако такива инструкции се появят, ние с радост ще ги изпълним“, продължава в интервюто си Велчев. Той допълва, че при продажба на БТК на цена над стойността на 150-те милиона евро кредит, отпуснат от VTB Capital за покупката на дружеството, печалбата ще бъде разпределена между акционерите.

Интервюто на Велчев идва в отговор на руснака Дмитрий Косарев, който преди седмица внезапно се обяви за собственик на 77% от БТК, като съобщи, че е придобил този дял от Цветан Василев. Дори да има такава сделка обаче, тя е доста спорна, тъй като не е преминала през разрешение на антимонополен орган. В случая с БТК това едва ли ще бъде на ниво Комисия за защита от конкуренцията, която веднъж вече отказа да се занимае с телекома и прехвърли отговорността към Брюксел. 

Наситеното медийно присъствие от страна на враждуващите акционери в БТК идва на фона на очакванията за провеждане на търг в Лондон за акциите на люксембургското Inter V, което е краен едноличен собственик на няколко компании по вертикал всяка от които притежава 100% от предната с крайна собственост БТК. Въпросното Inter V е заложено в полза на VTB Capital срещу заем от 150 млн. евро. Купувачът на задължението ще придобие практически и едноличен контрол над БТК. 

Според информация от източник, запознат с хода на продажбата, търгът за задължението, респективно - контрола над Inter V, вече е проведен и очаквано е спечелен от Спас Русев. 

Спас Русев е бизнесмен със спорна история, който е свързван главно с управлението на Симеон Сакскобургготски. Възприеман е като автор на идеята за „юпитата“ – заемането на министерски постове от децата на бивши комунистически величия,  завършили образование в Западна Европа и започнали кариера там. По тази сюжетна линия при управлението на Кобургготски у нас пристигнаха Милен Велчев като финансов министър, Николай Василев като министър на икономиката, после и на транспорта, Пламен Петров като министър на транспорта и съобщенията, Красимир Катев, зам.-министър на финансите, автор на стратегията за промяна в структурата на държавния дълг. 

Тримата - Спас Русев, Милен Велчев и Пламен Петров са част от персоните на онази култова снимка на яхта в Монако, станала нарицателно за срастването на бизнеса и държавното управление. Там компания им правят бившият министър на енергетиката пак при Сакскобургготски Мирослав Севлиевски и разстреляният контрабандист Иван Тодоров – Доктора.


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: