Пеевски изчисти заема за LAFKA в КТБ с цесия от ПИБ



Докато подопечните на Пеевски медии громят с публикации цесиите, патронът им покри кредитите на „карето аса“ в бизнеса си - „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“
Какво е общoто между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“. Ако не сте в темата, това ще ви се стори въпрос за 1 млн. долара. Истината, че въпросът е за малко повече милиони. А общото е, че освен че са под скрития контрол на Делян Пеевски, фирмите са с просрочени и предсрочно изискуеми кредити от Корпоративна търговска банка. Но отскоро „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“ имат още нещо общо – всички те вкупом се договарят да цедират тези просрочени кредити в КТБ с друга банка - ПИБ. Забележете, те не прибягват до рефинансиране, както „Хермес Солар“ на АхмедДоган. Четирите компании от империята на Пеевски се възползват от погиващо след фалита на КТБ вземане на ПИБ в банката. Само от цесията на Пеевски директната загуба за Фонда за гарантиране на влоговете, който ще трябва да осребрява активите на КТБ, е за над 100 млн. лв. 

КОИ са героите в тази поредна банкова драма

Една от най-мащабните цесии, разиграли се в КТБ, е за дълга на „Табак Маркет“. Компанията е едноличен собственик на „Табак Трафик“, чрез която оперира веригата киоски LAFKA. Собствениците на LAFKA са имали задължение от 34.4 млн. лв. То обаче е покрито от сделка с ПИБ. Спасената с държавни средстава банка е продала свое вземане по казуса „Еър Пропърти Дивелопмънт“. Според два независими източника това дружество в несъстоятелност е имало сметка с над 103 млн. лв. в КТБ. В серия дела между ПИБ и „Еър Пропърти Дивелопмънт“ банката е успяла да си издейства ролята на първи кредитор. След като се е сдобила с правото да се разпореди с парите, ПИБ е продала вземането си на „карето аса“ в колодата на Пеевски - Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе България“ и „Промишлено строителство холдинг“.

И „Табак Маркет“ моментално са се възползвали от тази оферта, усвоявайки 34.4. млн. лв. от този пул. 

Гвоздеят на скандала

На второ място се подрежда „Сиболе България“. Компанията, чието пълно наименование е „Сиболе сървсис инкорпорейтид България“ е мажоритарен собственик на „Техноекспортстрой“. Тя е приватизирана през 2012 г. в съмнителна процедура с предизвестен победител. Тогава единствен кандидат и впоследствие купувач срещу 51 млн. лв. при първоначално търсени от държавата 68 млн. лв. се оказа никому неизвестното дружество „АТ инженеринг 2000“.
То е собственост на Георги Пенев и Илиян Терзиев, но финансирането отново преминава през банков кредит. Впоследствие през 2013 г. акциите на „Техноекспортстрой“ са прехвърлени на компанията „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“, която от своя страна е собственост на едноименна панамска офшорка. В своя статия „Капитал“ цитира източници от строителния бранш, според които „Техноекспортстрой“ без всякакво съмнение е на Делян Пеевски. 

Това се потвърждава и от избора на компания, която да извърши довършването на сградата на ИПК „Родина“. За строителството е била поканена именно „АТ Инженеринг“. 

Факти от периода юни-юли тази година, когато се разрази видимата част на скандала Пеевски – Василев, също потвърждават недвусмислено контрола на Пеевски над „Техноекспортстрой“. На базата на претенции от страна на компанията „Сиболе сървисис инкорпорейтид България“ съдия Румяна Ченалова вкара синдик и наложи запор на сметките на ТЦ ИМЕ и на основния му акционер EFV International Financial Ventures. Основанието за искане на запор е, че „Сиболе“ претендира за 14.5 млн. евро, придобити от нея на 2 юни от ТЦ ИМЕ по вече развален договор за поръчка от 2012 г. Периодът съвпада с момента на приватизация на „Техноекспортстрой“. 

Според източници, запознати със схемата на кредитиране, при покупката на „Техноекспортстрой“ купувачите са получили 14.5 млн. евро кредит от КТБ. Впоследствие същата сума е била дадена с договор за посредничество на EFV за инвестиране срещу комисионна от 5%. През май 2014 г. във EFV са получили писмо от новите собствениците на „Техноекспортстрой“ с молба за потвърждение на задължението по договора за посредничество. Получаването на това потвърждение е било достатъчно основание на съдия Ченалова да нареди запор на сметки на две компании, едната от които е извън българските юрисдикции, и да назначи синдик в ТЦИМЕ. 

След цялата тази одисея „Сиболе“ очевидно не е имало никакъв проблем да убеди ПИБ да му прехвърли вземане за 17 млн. лв. Така сметката на една от компаниите-стожери на Пеевски с КТБ приключва. 

Цедирането и на Южен поток

По същия начин се разиграва и сценарият с „Промишлено строителство холдинг“. Компанията доскоро беше собственост на „Водстрой 98“, за която мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев обяви, че е собственост на Делян Пеевски. ПСХ беше основният участник в първото раздаване на поръчката за строителство на Южен Поток. Изпълнителният директор на мажоритарния собственик „Водстрой“ Иван Мирински беше представляващ и на целият консорциум „Газпроект юг“. Адресът на регистрация на консорциума пък беше адресът именно на ПСХ – на столичната улица „Шандор Петьофи“ 13-15.

През 2011 г., случайно или не, “Водстрой“, става първата компания, завършила приватизационна сделка при ГЕРБ. Дружеството е избрано за купувач на държавното предприятие „Промишлено строителство холдинг“ с оферта за 12.010 млн. лв. Сумата е само с 10 хил. повече от минималната конкурсна цена, поискана от АПСК. Както и при сделката за „Булгартабак“, зад която отново стоят интереси на Делян Пеевски, така и за „Промишлено строителство холдинг“ в конкурса участва само един кандидат. 

 „Промишлено строителство холдинг“ е буквално златна кокошка за собственика си. Компанията е позната извън България, където е изпълнява много поръчки.
В периода 2004 – 2007 г. холдингът е работил по редица жилищни проекти в германските градове Мюнхен, Исманинг, Айхенау, Унтерхахинг. Участвала е в изграждането на основно училище в Ердинг, старчески дом в Оденкирхен, разширение на клиника в Мюнхен, на топлоцентрала в Андернах и на културния център в Кьолн.

Най-ценното на холдинга обаче е списъкът от дъщерни дружества – общо шест. Това са “Аркос – Метал – Берковица – ПС”, “Енергостроймонтаж – ПС” - Белене, “Завод за строителна техника – Плевен“, “Промишлено строителство – Враца”, “Промишлено строителство – Разград” ЕООД, “СМП Метални конструкции”. Холдингът има акции и в “Заводски строежи – ПС” - Ямбол. Тази група от компании отварят пътя към експанзия в изпълнението на регионални строителни обществени поръчки. А те са сериозен източник на финансиране за обръча от фирми на ДПС. 

Задължението на  „Промишлено строителство холдинг“ в КТБ е за 7 млн. лв. и е затворено по същата схема – с цесия от ПИБ.

А защо и как ПИБ цедира и кредита на компанията „Дрослиан България“, с която си „партнира“ в пловдивската фабрика за цигарени филтри и гилзи „Юрий Гагарин“,  четете утре във Финансови смислици.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: