Реанимирането на царските юпита

Петъчното изказване на Милен Велчев по бюджетни теми и конкретно за реформите в сектор "Сигурност" е пореден епизод от реанимирането на "царските" кадри, (обикновени ДС наследници). Не мога да си обясня това с нищо друго, освен със заготовката на резервен сценарий, ако коалиционната формула, или просто правителството се разпаднат. А ето и тенденцията от последните седмици, че даже месеци, за която говоря:

1. Под светлините на сделката за БТК, Милен Велчев все по-агресивно изпълзява от московското си финансово убежище, наречено VTB Capital България. Същото VTB, което в първото управление на Борисов придоби Булгартабак, БТК и посегна към БДЖ Товарни превози. Последната сделка не се състоя само, защото Борисов предпочете да се евакуира от премиерския пост.

2. Експертен потенциал по бюджетни, но не само, теми редовно започва да ръси Любо Дацов. Човекът, известен като автор на сделката за "супер компютъра на IBM" - реално шкаф, паркиран някъде из министерствата.

3. Не закъсня да се разшава и Николай Василев. Инвестиционният банкер на Ситито, както беше представян, при груповото пристигане на юпитата, също обясни положението с БТК. Все пак той е авторът на приватизационната процедура на БТК, има какво да каже.

4. Спас Русев отново разиграва мащаб, с покупката на БТК. Покупка, която ще даде силен финансов ресурс на тази олигархична група. Ресурс, който очевидно ще бъде вкаран в политически проект, базиран на останките от либералната коалиция НДСВ - ДПС.

5. Симеон Сакскобургготски все по-често произвежда събития, коментари, появи пред чужди телевизии. От висотата на своята изразност, в тях той визионерства, както само той може.

6. Всичките тези действия и свещенодействия се разиграват много добре в Пеевския информационен поток.

Очевидно се върви към нова подмяна на "Силата" с "Мозъка", което ще се представи на обществото като смяна на политическия модел. Разкарване на физкултурници и пожарникари. На тяхно място ще дойдат доказалите се вече и в бизнеса в България юпита, които ще ни оправят за по-малко от 800 дни.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: