Горанов ще замазва положението в банките с „външен одит“

понеделник, февруари 02, 2015 0 Comments



Големият печеливш от отлагането на членството на България в единния европейски банков надзор е ПИБ, която като трета по активи банка задължително трябва да мине европейски стрес тест 


Финансовият министър Владислав Горанов, същият онзи, който обича да споделя пиенето на кафета в софийски сладкарници с Делян Пеевски, ще одитира българските банки. Не той, а външен одитор. Не одитор, ами консултант. Не консултант, ами...някой си. Важното е да се внушава, че ще дойдат едни чужденци и ще оправят работата.

Два дни, след като Горанов ясно даде знак, че България се оттегля от заявения през лятото курс към членство в единния европейски банков надзор, няма яснота какво точно обяви финансовият министър.

Но пък близките до приятеля на Горанов Делян Пеевски медии побързаха да обявят, че министърът е установил как страната ни още не е подготвена за еврото. Последното е повече от ясно и ще е доста жалко, ако Горанов го е осъзнал едва сега.

Пряката последица от изказването на Горанов е само една. България се отдалечава от присъединяването към единния банков надзор, а това означава, че отговорна за банките ще продължи да бъде БНБ и „Банков надзор“.

За да излезе от ситуация, Горанов обяснява, че банките ще бъдат подложени на независим външен одит. Но като какъв точно го обявява, не е много ясно. Защото, както Горанов и премиерът Борисов обичат да казват, за банките е отговорна БНБ. И само тя може да осъществява контрол. Т.е. Горанов е вече говорител на Искров или Горанов ще сяда в стола на Искров.

И това не е много ясно. А впрочем, не е ясно и защо банките ще трябва да бъдат подлагани на подобна измислена външна ревизия. Ако страната ни влезе в единния европейски банков надзор, то този „външен одит“ така или иначе ще се случва.

Но не, драги ми читатели, Горанов не иска това да се случи. Горанов иска да влезе в режим „замазване на положението“. Реално големият печеливш от това поведение на финансовия министър е ПИБ. Банката, която вече два пъти е спасявана от фалит само благодарение на намесата и ликвидната подкрепа на държавата, в момента е трета по активи. А това й гарантира директно преминаване през стрес тест по европейски правила, ако България влезе в единния банков надзор.

КОЙ и защо се притеснява ПИБ да бъде тествана, е друг въпрос. И той не е с много повишена трудност предвид многобройните вече медийни публикации за меко казано критичния кредитен портфейл на банката. И предвид практиките за отпускане на заеми към свързани лица в пълно противоречие с нормативните изисквания. На тези разкрития институциите отговориха само по един начин – мълчание и поза щраус.

Вместо това другарят на Пеевски умозаключава, че: „Има сили, които имат интерес от дестабилизация на България - без да смятам, че има някакви апокалиптични сценарии, се забелязват съзнателни опити за внушение и съзнателни усилия за дестабилизация. Примерите са с ЕРП-тата и внушенията за банките“.



Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: