Къде изчезнаха златните облигации на ПИБ

събота, януари 31, 2015 , , 0 CommentsБанката отново скри, че е листвала корпоративен дълг с лихва от 12.75% в евро на борсата в Люксембург. Вместо от ПИБ „новината“ беше обявена от Владимир Каролев с платен рекламен пост във Фейсбук


Златните облигации на ПИБ изчезнаха и от последния отчет на банката за 2014 г. Това показва данните от доклада за дейността на ПИБ, публикуван пред Българската фондова борса. Нито ред за тях няма и в документите, огласяващи вътрешна информация, която може да повлияе на цената на акциите.

Става дума за дълг, емитиран на два транша през 2011 г. и 2012 г. Общият обем на корпоративните книжа е 40 млн. евро.
Те са пласирани в условията на частно предлагане и са емитирани с номинал от 50 000 евро. С две думи, още при емитирането им издателят е казал, че не са за всеки, а за отбрани клиенти.

Лихвата по тях е рекордна – 12.75% годишно за дълг, деноминиран в евро. Каква ли доходност ще трябва да постигне инвестицията на ПИБ за да оправдае цената на подобен заем е трудно да си представим. Но по-важният въпрос е каква всъщност ще е тази инвестиция? Но за това е най-добре да попитаме Георгиус Георгиу, който е най-големият кредитополучател на банката

За същите облигации ПИБ беше подготвила проспект за качването им за търговия на Българската фондова борса. Дори след като срока за листването им на БФБ беше изтекъл, облигациите така не се и появяваха. И КФН намери изход от тази ситуация като без много шум ги отписа. 

Със свое решение от последния работен ден преди Коледните празници зам.-председателят на КФН, ръководещ „Надзорна дейност“  Владимир Савов, е решил да отпише емисия облигации на ПИБ от регистъра на публичните дружества.

Корпоративният дълг все пак е бил качен да се търгува на фондова борса. Такова листване се е случило на борсата в Люксембург. То е толкова апокрифно, че за него, както вече писах, знаят само група съветски учени и Владимир Каролев. Именно той публикува „новината“ чрез профила си във Фейсбук. При това публикацията му там продължава да бъде рекламирана чрез системата за платени реклами на Фейсбук. Каролев в последните месеци е солиден застъпник за каузата "оздравете ПИБ". 

Интересът на инвеститорите към тях обаче е нулев. Справка на сайта на борсата в Люксембург показва, че те не се търгуват. Т.е. листването там има чисто формална функция - да се покаже, че този дълг е пазарен и инвестиционен инструмент.

Дълговите книжа са листвани на 4 септември 2014 г. А проспекта за качването им е дошъл на борсата в Люксембург ден по-рано. Очевидно експресна поръчка. 

Но за това няма и ред нито в отчета за третото тримесечие на година, нито в този за четвъртото, публикувани от ПИБ пред БФБ, нито на сайта на банката. Нито пък е обявявано в КФН.

Очевидно в ПИБ са преценили, че дълг от 40 млн. евро на лихва от 12.75% няма причина да интересува инвеститорите й. А явно и клиентите й. 

А депозантите – тях никой не ги брои. Те вече танцуваха едно горещо лято.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: