Пеевски в „Булгартабак“: Кой и как плати сделката



Свидетелят на прокуратурата Бисер Лазов е договарял с адвоката на Делян Пеевски конкретни параметри от сделката за цигарения холдинг. В първоначалното финансиране участва и компания, близка до групата на Цветан Василев

Кой е собственикът на „Булгартабак холдинг“? 

Въпросът вече близо три години след приватизацията на цигарения холдинг продължава да бъде актуален, но така и не предизвиква интереса на нито една държавна институция. И сигурно има защо.

Въпросът по-скоро трябва да звучи: КОЙ страхува институциите да се поинтересуват за „Булгартабак“. Стилистиката на този въпрос неслучайно е близка до своебразния начин на комуникация на Делян Пеевски.

Пеевски in da Ho
use

Че ДПС депутатът има контрол над „Булгартабак холдинг“– в това едва ли вече някой има съмнение. Собствеността на Пеевски в „Булгартабак“ беше обявена първо от изпълнителните директори на КТБ, преди банката да бъде съборена с дейното участие на медиите на майката на Пеевски – Ирена Кръстева. За владението на Пеевски в „Булгартабак“ говори многократно и мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, след като с Пеевски влязоха в открит конфликт през юни тази година.

Но кой и как финансира сделката, след която Пеевски се оказа начело на цигарената фабрика, а Цветан Василев се евакуира в Австрия, а впоследствие Сърбия?

Мое проучване сред непубликувани до този момент документи, които не са потвърдени от независим източник, показва следното. Водена е кореспонденция за начина, по който да се структурира сделката, която включва имена на участващи компании и обем необходими за сделката средства. Тя е водена между основния свидетел на прокуратурата в делото за източването на КТБ Бисер Лазов и адвокат Александър Ангелов. Последният е повече познат като адвоката на Делян Пеевски. На практика Лазов и Пеевски са договаряли детайлите по сложна плетеница от компании, зад която е маскирано придобиването на контрол.

Начертаната схема е трябвало да осигури първоначалното финансиране и придобиване на „Булгартабак“ и последващото възстановяване на ресурса. Участват фондации, офшорни компании и дубайски търговски дружества.

И така, КОЙ, КОГА и КАК усвои „Булгартабак“

През февруари тази година контролът над мажоритарния собственик на „Булгартабак“– австрийското дружество BT Invest се смени.

Компанията беше придобита от лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Нататък официалната версия е ясна - Livero Establishment се притежава от две дружествa, регистрирани в Дубай - TGI Middle East и Prest Trade. А те пък се притежават от митично физическо лице.

Но никоя институция така и не се постара да проучи кой е реалния сосбтвеник и най-важното ОТ КЪДЕ СА ПАРИТЕ му.

И така - откъде идват парите за придобиването на BT Invest и как е планирано да бъдат или пък да не бъдат връщани.

Цената на сделката така и не е обявена, но според мои източници става дума за близо 110 млн. евро. Или поне с толкова е финансирана фондацията Livero Establishment, откупила от VTB Capital едноличната собственост в BT Invest. Парите за Livero Establishment за покупката на BT Invest са осгигурени от EFV International Financial Ventures и Ventracor Establishment.

Първата компания е добре позната у нас. Тя е акционер в ТЦИМЕ – едно от важните дружества в групата компании, за които се счита, че са косвено контролирани от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. ТЦИМЕ е и първата компания, която Делян Пеевски се опита да блокира и успя - чрез своите позиции в съда.  Но за нея и ролята на новоизлюпената, но добре позната „гнила ябълка“ – съдия Ченалова, четете в отделен текст скоро.

Според протеклата между човека на Пеевски – Ал. Ангелов и тогавашния човек на Василев – Бисер Лазов кореспонденция става ясно, че EFV International Financial Ventures ще осигури 59 млн. евро, а другата фондация Ventracor Establishment има грижата за 49 млн. евро. Така двете общо набират ресурс от близо 108 млн. евро. С тях Livero Establishment затваря сделката с VTB Capital.

„Архитектът“ Ангелов

В схемата има една ключова компания, която на практика никога не е влизала под прожекторите. Това е Tobaco EMEA Trade limited. Подобно на цяло съзвездие от компании, участващи в групата на „Булгартабак“, дружеството също е регистрирано в специална търговска зона на Дубай. След като през него са преминали първоначалните плащания по крупната схема, то никога повече не е използвано. Затова в прав текст говори именно писмо на адвокат Александър Ангелов, който впрочем е очевидният архитект на цялата „цигарена“ сделка. Ангелов е човекът, който е наел швейцарската консултантска компания ILC - International Legal Consultants, която е консултант по дубайската схема. Благодарение на нея са оформени документите така, че формалните собственици на фирмите в Дубай да бъдат местни лица. Това автоматично затваря достъпа до всички външни лица до фирмения регистър в Дубай.

Затова каква е ролята на ILC, на Tobaco EMEA, кога и как са текли плащания между офшорките и компаниите в схемите и как е станало това очаквайте скоро.

А дотогава няколко въпроса към прокуратурата:

1.      Все още ли прокуратурата не намира интерес към финансирането на сделката за „Булгартабак“?

2.      Има ли някаква причина разследването за пране на пари да се води само към Цветан Василев, но и към останалите участаници в мътната схема?

3.      Знае ли прокуратурата, че основният й свидетел Бисер Лазов е чертал и е участвал в схеми, които нарушават данъчното законодателство и мерките срещу изпирането на пари в поне няколко страни в Европа?

4.      Какво още трябва да стане публично известно, за да започне прокуратурата проверка на Делян Пеевски за участието в сделката по придобиване на „Булгартабак“?



Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

2 коментара:

  1. Здравейте. Следя с интерес вашия блог и ви поздравявам за куража да пишете по толкова чувствителни теми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много Ви благодаря за хубавите думи. Надявам се, че текстовете ми са полезни и интересни за читателите. Не е лесно да се пише, но пък все повече хора отварят очи за проблемите с, както ги наричате, чувствителни теми.

      Изтриване