Банда на годината 2014



Асоциация Банка на годината реши да не връчва през 2014 г. редовната си едноименна награда “Банка на годината”

Асоциацията първо отложи връчването през юни за октомври, а през октомври реши да няма изобщо класация, а „конференция за банкова стабилност“. 

Официалната причина е, че награда не се връчва заради нестабилната икономическа и политическа  ситуация и спадащото  доверие във финансовата и банкова система в България, което прави неадекватно връчването на каквито и да е било призове в банковия сектор.
Позицията звучи логично. Само не мога да разбера защо не се връчи награда при положение, че резултатите в класацията се базират на отчетите на банките през 2013 г. Т.е. това, което са постигнали  и това, което одиторите им и БНБ са приели за достоверно. 

Да не би една банка да се е била класирала сред челните места и сега БНБ и комитетът, който оценява банките, да се чудят как да излязат от положение.

Да не би един от важните членовe на оценяващия комитет – одиторът от Делойт Силвия Пенева да е гласувала за КТБ? 

Възможно ли е до юни 2014 г. Пенева да е била уверена в резултатите на КТБ, а през октомври одитът на компанията й да е „открил“ една незабележима дупчица от 4.2 млрд. лв. в КТБ.  

Аз лично бих предложил на Асоциация Банка на годината да връчи тази година една-единствена награда и тя да е в категория „Банда на годината“. Сред участниците на този групов победител предлагам управителя на БНБ Иван Искров, двама финансови министри – Петър Чобанов и Владислав Горанов, председателя на КФН Стоян Мавродиев, главния прокурор Сотир Цацаров и  Capo di tutti capi простия (да се разбира ОБИКНОВЕН) депутат Делян Пеевски.

Осъзнавам, че такава символична награда ще загуби блясък сред толкова ярки политико-икономически недоразумения. Все пак мисля, че усилията им да съборят банките в България си заслужават да бъдат отбелязани подобаващо.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

1 коментар: