Квесторите вкараха незаверен отчет на КТБ в БНБ

сряда, ноември 05, 2014 , , , , 0 CommentsИскров, ами сега...                                  Снимка: Dnevnik.bg
Нито една одиторска компания не е поискала да се подпише под доклада, включващ обезценките в банката


Квесторите на КТБ са вкарали вчера след 16.30 ч. незаверен отчет на банката в БНБ. Скандалното в случая е, че на базата на този отчет на Управителния съвет на БНБ ще бъде предложено да бъде отнет лиценза на Корпоративна търговска банка поради отрицателния капитал на банката.
Според два независими източника обаче деветмесечният отчет на КТБ за 2014 г., в който квесторите в банката са отразили обезценки на кредитния портфейл за 4.2 млрд. лв., не е заверен от одитор. А такива са нормативните изисквания. Причината е, че нито една от трите компании, които БНБ представяше упорито като новите одитори на КТТ – „Делойт Одит“, „АФА“ и „Ърнст и Янг България“, не са пожелали да разпишат доклада. 

Причината е, че техните мнения по обезценката на кредити, за които БНБ нагло лъже, че са одиторски доклади, не могат да бъдат използвани под никаква форма като „одит“. От друга страна, въпреки огромния институционален натиск над Кей Пи Ем Джи България да се откажат от последния си одитиран доклад на КТБ, компанията не оттегля мнението си.
Така БНБ ще трябва да отнеме лиценза на КТБ само и единствено на базата на изчисленията на квесторите, без те да са заверени от външна организация. В представения пред БНБ документ от квесторите обаче има очевидни неверни данни. Причината е, че в него не са отразени цесиите, които се правят между кредитополучатели и депозанти в банката.

Според информация от КТБ до края на септември заявените и осчетоводени цесии са единици. Масовото заявяване е през октомври, но те няма да са осчетоводени във внесения в БНБ документ. Така в момента на гласуване на решение за КТБ управителният съвет на БНБ реално няма да е запознат с финансовото състояние на банката. Според данни, изнесени от единия от квесторите – Светослав Лютов, обемът на цесии в КТБ е над 700 млн. лв. Но анализатори прогнозират той да надмине 1 млрд. лв. Това коренно би променило кредитния портфейл на банката и съответно обезценката, а от там и загубата й. 

В лавината от цесии се оказа, че е участвала дори скандалната одиторка на Делян Пеевски – Силвия Пенева. Като одитор на „Булгартабак холдинг“ Пенева е заверявала доклада на компанията, за която е публично известно, че се стопанисва от Пеевски. Още преди две седмици описах тоталния конфликт на интереси, в който изпадна Пенева при одита на КТБ. След сключването и осчетоводяването на направената от нея цесия обаче случаят й придобива скандални размери.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: