Собствениците на ОББ, Пощенска банка и Пиреoс банк се издъниха на стрес тестовете в Европа





Ще подложи ли БНБ българските поделения на проблемните банки на тестове?


Собствениците на три български банки са се издънили на европейските стрес тестове. Това стана ясно, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви резултатите от проверките на качеството на активите на банките към края на 2013 г.

Гръцките Eurobank, National Bank of Greece и Piraeus Bank са сред провалилите се в проверката институции. И трите са с операции в България. 
Eurobank притежава непряко Пощенска. Българското поделение се контролира формално от И Еф Джи Ню Юръп холдинг Б.В., което обаче е собственост именно на гръцката банка. 

National Bank of Greece е собственик на Обединена българска банка, а Piraeus Bank е притежание на едноименната българска.
Това, че собственицте са се провалили на стрес тестовете, не значи непременно проблеми и за българските поделения. Значи обаче, че БНБ трябва да подходи доста отговорно към тях и да направи задълбочена проверка на активите им. 

Дали обаче съсредоточената в проблемите около КТБ надзорна институция ще обърне внимание на трите български поделения на провалените гръцки банки?

Според  оповестените данни близо една пета от най-големите 130 банки в еврозоната не са издържали проверките на състоянието на качеството на активите им. Капиталовият недостиг в 25 от финансовите институции е на обща стойност 25 млрд. евро, обявиха от ЕЦБ.

Най-сериозно засегнат е финансовият сектор в Италия, където девет банки не са преминали теста. Сред тях е и Monte dei Paschi, при която капиталовият недостиг е най-висок – общо 2.1 млрд. евро. 

Само за сравнение БНБ обяви миналата семдица, че недостигът в КТБ е почти на същото ниво – 4.2 млрд. лв.


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: