Шок и ужас в КТБ? Не, операция #Съборибанката се изпълнявa по план и срок



Коалицията ППП с разширение ИИ
Одиторите препоръчват обезценки за 4.2 млрд. лв. Защо и кои са точно активите, които са за обезценяване, не е ясно

Шок и ужас след документа за състоянието на КТБ. Това е масовият прочит на „резултатите“ от одита в банката. „Резултатите“, защото днес БНБ представи документ, който по никакъв начин не може да наречен заключение от одит. Но да приемем, че той пресъздава коректно това, което одиторите са установили безспорно.

Не разбирам обаче защо има шок и ужас. КТБ беше убита някъде между 25 юни и 10 юли. Тогава опциите банката да се върне на пазара като работеща институция бяха затворени. След това имаше само извиване на ръце на мажоритарния собственик и взаимни закани, обиди, квалификации и какво ли не по оста Искров и Пеевски срещу Василев. 

Всъщност операция #Съборибанката се изпълнява в план и срок. Днес беше предпоследният кадър от нея. Остават още един, максимум два (вторият е бонус от режисьорите за признателност към вярната публика). След това ще започнат да текат надписите, които никой не гледа. А именно от тези надписи, уважаеми дами и господа, ще разберете, че тези кухи, непотребни, мършави, гноясали, злокачествени активи на банката сменят собственика си. И заминават по посока на режисьорите и сценаристите на този сериал КТБ. 
Част от тях използваха вече възможността да обиколят триумфално телевизионните студиа. Справка - Прокопиев вече разходи костюма до Би Ти Ви, където обясни какво точно трябва да направи БНБ веднага.

Но понеже вие не гледате надписите, ще пропуснете да видите най-съществената част от операцията.
И така, специално за вас – малко изводи от днес:

1.    Няма доклад на одитори. Има оценка на одиторски компании за състоянието на кредитния портфейл на КТБ.

2.    Няма яснота от предложениете за обезценка кредити колко са наистина лоши, по методологията на БНБ.

3.    Какви са останалите. Свързани лица? Цветан Василев има активи за 4 млрд. лв? Ама вие сериозно ли?

4.    За да се стигне до такава обезценка, одиторите трябва да са сигурни, че тези кредити са дълбоко прогнили.  В тях трябва да няма нищо. Извинете, но това се установява за 15 минути. Какво точно работиха одиторите три месеца тогава? 

5.    Тези 4.2 млрд. лв. кредити и те ли са отпуснати в последната една година, когато подуправител на БНБ е Цветан Гунев? Свикнах той да е виновен за положението.

6.    Е, след като не са раздадени в последната година, КОЙ е проспал надзора над тях?

7.    БНБ статистици ли са, които събират данни от банките, или имат надзорни функции?

8.    Кога да чакаме надзор в обхвата и по критериите в КТБ и в другите банки в България? Или те по скалата на Искров са много стабилни?

За останалото гледайте внимателно надписите в края на филма. Там ще разберете повече, отколкото от трите цифри в "доклада" на одиторите.

 



Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: