Пеевски и Цонев в нов сезон на „Ликвидирай КТБ“

вторник, септември 30, 2014 , , 0 CommentsСлед като ДПС декларира, че няма нищо общо с банката, няма интереси, няма допирни точки и не познава акционерите, защо толкова бърза да я ликвидира?

Основоположникът на проблемите около КТБ Делян Пеевски бил готов със законопроект за банката, който ще бъде внесен в Народното събрание веднага след конституирането му.
Ако не беше толкова брутално нагло, сигурно щеше да е много смешно. Но всъщност анонсът, дошъл от лидера на ДПС Лютви Местан, хич не е смешен.

Не е смешен, защото подобна политико-икономическа олигархична наглост едва ли би се възприела като нещо нормално във всяка европейска държава. Само заради участието си в атаката срещу КТБ чрез притежавани формално от майка му Ирена Кръстева и маскирани през ирландска фирмичка медии, Пеевски трябваше да е отлетял от политиката. 
Но не. Дебелоочието на Пеевски продължава. Като се добави, че компания в списването на проектозакона за КТБ му е правил не кой да е, а друг корпоративен ДПС активист - Йордан Цонев, широко познат като Данчо Ментата, акцептирането на това тяхно действие за „новина“ преминава отвъд границите на нормалността.
Сценарият на ДПС очевидно предвижда на Цонев да бъде отредена ролята на „мозък“ в този трагикомичен тандем. Ментата е човекът, който представи накратко идеите на законопроекта. Съвсем случайно поле за изява му даде Тошо Тошев, който дължи милиони левове кредит към фирми, близки до КТБ. 
Да ликвидираме банката
От кратките обяснения на Ментата се разбира, че законопроектът всъщност може да съдържа едно-единствено изречение и то е: „КТБ се ликвидира“. Два варианта, сценарии, възможности за опериране, прехвърляне на активи, здрава и болна банка. Всичко това описано надлежно в още невиделия бял свят законопроект са хубави цветни приказки, които да придадат благозвучие на ликвидационната мисия на Цонев и Пеевски.
От поведението на Местан, Цонев и Пеевски личи едно. Те са припряни и действат на лимита. Играта е на живот и смърт. И няма как човек да не се замисли, щом ДПС декларира, че няма нищо общо с банката, няма интереси, няма допирни точки, не познава акционерите, защо толкова бърза да ликвидира банката? Това ще бъде втори опит на „корпорацията ДПС“ да се справи с тази мисия. Първият опит за специално законотворчество по въпроса не мина в предишното народно събрание. 
Какво кара ДПС да бъдат толкова настойчиви? 
Очевидно е, че преки връзки между ДПС-активистите и банката няма да бъдат намерени. Защото висшият клир на „корпорацията“  знае как да се пази. Справка - Христо Бисеров и неговите дълбоко скрити офшорни трансфери. А като стана дума, някой да знае на какъв етап е разследването в прокуратурата по този казус? А някоя Пеевска медия, включително новогравитиращите „24 часа“, „Труд“ и „Преса“, дали се поинтересува, дали направи интервю с водещ прокурор там? Не че нещо, но просто ми омръзна да гледам физиономията на прокурора Гешев. Почва да ми прилича на съветската анимация и пощальона Печкин.
Та забравете директните връзки на ДПС и КТБ. Това дава енергия на Лютви Местан да говори за „цялата истина“ около КТБ. Коя истина, бре Павле?
Истината, че банката беше подложена на унищожителна атака от медиите на ДПС ли?
Истината, че мажоритарният акционер беше сринат с атака от страна на подопечните на „корпорацията“ прокурори ли?
Или истината, че фирми на „корпорацията“ имат все още не върнати кредити към банката и за тях е добре дошло да фалира. 
Примерът
Такава фирма например е „Вили вист“ ЕАД. Дружеството, което е мажоритарен акционер в „Трансстрой холдинг“, който пък контролира 59% от бургаската „Трансстрой“. Фирмата от години се свързва в медийни публикации с депутата от ДПС Йордан Цонев и печели тлъсти държавни поръчки, когато партията на Доган е на власт. По време на тройната коалиция например Министерството на околната среда и водите (МОСВ), контролирано тогава от ДПС, подписа договор за  за 50 милиона лева за брегоукрепване. 
Контролът над това иначе публично дружество се осъществява от „Вили вист“ ЕАД, което дължи 9.9 млн. лв. на КТБ. Номинален собственик на фирмата се води Николай Милев, но според разследване на бургаския сайт flagman.bg зад него прозират интересите на Делян Пеевски. За това говори фактът, че за придобиването на контрола се е погрижил адвокат Александър Ангелов.
Той е човекът, който представлява Пеевски в редица сделки. Участва в борда на ИПК родина, беше представител на компанията при отварянето на офертите за покупката на недостроената административна сграда на НАП на „Цариградско шосе“ и е в надзорния съвет на футболния клуб „Левски“. 
Сумата от 9.9 млн. лв., разбира се, е пренебрежимо малка, дори смешна, за да бъде атакувана една банка заради нея. Но тя е показателна за начина, по който действа „корпорацията“. Става ясно и защо така гръмогласно пледира, че няма нищо общо с КТБ. И иска само истината.
А истината е, че „експертът“ Пеевски, понабрал опит от 24-часовото си пребиваване начело на ДАНС, вече се чувства подготвен и за банкови дела. Зер, след изборите се очаква Иван Искров скоропостижно да освободи кабинета на гуверньор в БНБ. Да вземе да се кандидатира Пеевски. Ще му отива. Както пребори престъпниците начело на ДАНС, така ще се сбори и банкерите. 
А Валерия Велева да почва интервюто с него отсега. Че последния път 24 часа й стигнаха за ДАНС, ама сега не се знае.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: