Пеевски официализира контрола си над „24 часа“ и „Труд“

петък, октомври 03, 2014 , , , , 0 Comments



Сделката за Полиграфическия комбинат притежава класическите черти на пране на пари и ако прокуратурата не я разследва, ще покаже явната си зависимост

Това, което доскоро само се говореше с недомлъвки и се предполагаше, вече се официализира. Делян Пеевски контролира още една медийна група и това е сложната корпоративна конструкция, която издава бившите най-популярни всекидневници в България „24 часа“ и „Труд“. Полиграфическият комбинат, в който се помещават редакциите на двата всекидневника, отскоро има нов собственик. Това българско дружество, зад което стои регистрирана в Лихтенщайн компания. Представител на дружеството е напълно неизвестен българин, който очевидно няма каквато и да е възможност да е реален изпълнител на сложната сделка. По информация на clubz.bg, които първи описаха сделката, управителят на българското дружество дори не е осигуряван здравно. Това не му е попречило обаче да структурира една от най-големите и трудни сделки с имоти, сключвани на пазара в България за последната година. 

Зад цялата тази мистериозна поредица от случайности, неясни факти и изненадващи действия стои корпулентната осанка на най-търсения за убиване човек, по неговите думи. Името му е Делян Пеевски. Човекът, който не притежава медии, няма влияние на прокуратурата, не е първопричинител на атаката на КТБ и, разбира се, не е реалният собственик на цяла верига от офшорки. 

Как се перат едни милиони

Сделката, която е сключена на 1-ви септември 2014 г. притежава всички параметри да бъде обявена за най-добре изпраните пари. Купувачът „Карано пропъртис - България" е платил на собствениците „Вестникарска група България“ и „Медийна група България холдинг“ 15 млн. EUR. От тях 7 млн. EUR са средства на учредената преди половин година “ Карано пропъртис – България”, а другите 8 млн. EUR са отпуснати като заем от Търговска банка Д. И тук започва дебелата колкото корабно въже връзка на ДПС и Пеевски със сделката. Финансиращата сделката Търговска банка Д е известна като банката на ДПС. В нея партията дори си държи държавната субсидия. Реално зад отпуснатия кредит към новоучреденото българско дружество може дори да стои гаранция от партийните пари. Средствата на „Карано пропъртис - България" пък очевидно са осигурени от лихтенщайнската офшорка собственик. Carano Establishment е основано през април тази година с капитал от 30 хил. CHF. Директорите са Андреас Игнац Шурти и Урс Даниел Ханзелман. Очевидно лихтенщайнската компания е създадена специално за целта. Кой стои зад нея като собственик, е невъзможно да се разбере. Но очевидно този човек е с добри възможности да осигури средства, за да налее 7 млн. EUR в подобна сделка. 

Смърдяща сделка

Сделката смърди от километри и е повече от ясно, че с нея се елиминират няколко проблема за Пеевски и компания в България. На първо място най-ценният актив на „Вестникарска група България“ и „Медийна група България холдинг“ вече е изваден извън фирмите. Така претенциите и опитите на фирми, получили кредити от КТБ и на свой ред предоставили средства на притежаваната от Венелина Гочева „Про нюз България“, стават почти безпредметни. „Про нюз България“ е шапката на холдинга около „24 часа“ и „Труд“ – дружеството, което консолидира резултатите. Така ако съдът беше уважил искането на „Сайга Консулт“ да блокира активите на „Про нюз България“, сделката за сградата на Полиграфически комбинат нямаше как да се случи. Със сделката Гочева се озовава със средства, с които да се разпорежда, а активите отиват на сигурно място – в лихтенщайнска офшорка. 

Тънката пеевска линия обаче не спира дотук. Веднага след след като новият собственик е отдал сградата на Полиграфическия комбинат под наем на цигарената фабрика “Благоевград БТ”. Сделката е лишена от каквато и да е бизнес логика. Има само една логична причина и това връзката на Пеевски с благоевградската цигарена фабрика и това, че той използва структурата на „Булгартабак холдинг“ като собствена банка. Поради липсата на банка под ръка, за каквато ползваше Корпоративна търговска банка, и невъзможността да прехвърли всичките си кредити при ПИБ, които получиха държавна подкрепа и трябва да преструктурират кредитния си портфейл, Пеевски е изправен пред нуждата да намира вариативни източници на ликвидност. За целта той и подчиненият му мениджмънт в „Булгартабак холдинг“ източват структурите на компанията. Примерът с “Благоевград БТ” е показателен. Сделката за наем на Полиграфическия комбинат е подписана при наемна цена от 8 EUR на кв. м. Представители на имотния бранш определятпред „Капитал“ цената като позиционирана в горната граница за подобен имот. С други думи, с подчинената му публична компания “Благоевград БТ”, в която има и миноритарни акционери, Пеевски финансира връщането на парите към офшорката, която не е ясно откъде ги има. 

Цацаров, намести си очилата

Ако това не е схема, която прокуратурата не трябва да провери, то не знам какво трябва да се случи, за да се размърдат народните обвинители и да подушат малко покрай корпулентната ДПС осанка. При влиянието, което Пеевски има над прокуратурата обаче, е наивно да се очаква подобна проверка.
Лихтещайнската връзка на Пеевски става вече пословична. Той първо използва едно, а после и второ регистрирано във Великото херцогство дружество, за да смени контрола над „Булгартабак холдинг“. Само преди броени дни пък Лихтещайн обяви, че разследва най-големия враг на Пеевски в момента Цветан Василев за пране на пари. А в това време нова офшорка от зоната придоби ключов актив. 

Или както този титан на структурираната мисъл Пеевски се изказа преди близо три месеца: „Убиецът ми вика дръжте убиеца“.  В случая перачът вика дръжте перачите.
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: