#Кой с кого. Истинският списък с цесии в КТБ. Част I



Най-голямата сключена цесия е от спасената от фалит с държавна помощ и основна кредитираща Делян Пеевски в момента институция – Първа инвестиционна банка

Подредени по азбучен ред вложители. Това разпространи Фондът за гарантиране на влоговете вчера като част от задълженията на синдиците в КТБ за оповестяване на лицата, сключили цесии. И стана всенародно веселие. А всъщност в списъка няма никаква информация повече от вече добре известната. И вече публикувана на моя блог, а и не само на него.
Въпросът защо синдиците на КТБ скриха кои са страните по цесиите и обявиха само имената на депозантите си стои открит. А отговорът е прост – защото и този спискък е част от кампанията всички действия на държавата в КТБ да бъдат прикрити и да се демонстрира квази публичност. И повярвайте ми, има защо. Защото всички действия на държавните институции до този момент са в защита на политическата мафия, черпила с пълни шепи от КТБ и опитваща се сега да маскира всички следи. 
Но, следите остават. Парите си имат дири. И така, в серия от публикации ще ви представя истинския списък на цесиите в КТБ. #Кой с кого сключи, колко, как и какво открадна от масата на несъстоятелност в банката.
Започвам не по азбучен ред, а по обем. Най-голямата цесия сключвана в КТБ е от спасената от фалит с държавна помощ и основна кредитираща Делян Пеевски в момента институция – Първа инвестиционна банка. ПИБ придобива вземането на „Еър пропърти девелопмънт“ на стойност 97.5 млн. лв. Самото придобиване е изключително спорно юридически, но това е тема на друга публикация. 
Веднъж сдобила се с вземането ПИБ моментално покрива кредитите в КТБ на всички свързани с Пеевски компании. Покрай него намазва и друг ДПС депутат, член на „комисията КТБ“ и громител на „пирамидата КТБ“ Йордан Цонев. „Сиболе сървисис инкорпорейтид“ (собственик на „Техноекспортстрой“), „Табак маркет“ (собственикът на Lafka), „Дрослиан България“ (собственик на завода за цигарени опаковки и гилзи „Юри Гагарин, вкойто Пеевски наскоро обяви собственост), „Промишлено строителство холдинг“, „Вили Вист“ (собственост на панамска офшорка, но считана за реална собственост на Йордан Цонев) и военният завод „Аркус“ са големите печеливши затворили кредитите си в КТБ с помощ от ПИБ.
Как и дали изплащат новото си задължение към спасената с държавна помощ ПИБ е въпрос с повишена трудност.


Но „Промишлено строителство холдинг“(ПСХ), което до преди падането на КТБ е част от империята на Пеевски, а сега очевидно гравитира повече в орбитата на Кирил Домусчиев, продължава с поредица цесии. В преобладаващата част, сделките са с ДЗЗД, изпълняващи инфраструктурни обществени поръчки. Има и цесия с бившата съпруга на Домусчиев.
Така ПСХ също успява да затвори кредитните си задължения към КТБ. Кредиторите на банката пък остават с няколко източника на постъпления към баката по-малко.
А в следващият епизод кой продаде депозити на „Елит Петрол“ и как Гриша Ганчев заличи обезпеченията на групата.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: