С цесия от ПИБ Пеевски прилапва и цигарената фабрика в Пловдив

вторник, ноември 18, 2014 , , , 0 Comments



Изпадналият в просрочие кредит на „Дрослиан България“ в КТБ е покрит с доста спорно вземане на ПИБ в банката


Дуетът между Делян Пеевски и ПИБ вече има контрол и над пловдивската цигарена фабрика „Юри Гагарин“. Това се случи чрез цесия, осигурена от спасената от фалит благодарение на държавни средства при управлението на ДПС в кабинета Орешарски - ПИБ. 

Квесторите на КТБ са регистрирали на 30 октомври 2014 г. цесия между ПИБ и „Дрослиан България“ за 16.8 млн. лв. Точно толкова е кредитът на едноличното дружество в КТБ. Сделката е част от по-голямо цедиране на вземане от ПИБ към компании, свързани с Делян Пеевски. 



При него със спорно вземане на ПИБ от „Еър пропърти Девелопмънт“  бяха изчистени няколко фирми от обръча на ДПС депутата. 




Какво стои зад този кредит и КОЙ притежава „Дрослиан“?

 
Кредитът е в първоначален размер от 12 млн. евро и е отпуснат от КТБ на „Дрослиан България“ за придобиването по класическа схема с участието на офшорки на 49% от капитала на пловдивския производител на цигарени филтри и гилзи „Юри Гагарин“. Срещу отпуснатия кредит банката получава залог на акциите в „Юри Гагарин“. Срещу 9 млн. евро в другата половина от схемата в собсвеността на „Юри Гагарин“ участва ПИБ. Банката е кредитирала „Десентия България“ срещу ипотеката на сгради от пловдивската фабрика. 

 Веднъж получили заветното кредитиране, нашите герои от „Дрослиан България“ прехвърлят сумата към мажоритарния си собственик от Дрослиан лимитид от Белиз. От там пък парите заминават към „Баранко“. Всичко изглежда перфектно до момента, в който „Дрослиан България“ спира обслужването на кредита си. Събитието подозрително съвпада по време с разразяването на конфликта между мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и ДПС депутата и медиен магнат Делян Пеевски. Малко вглеждане в детайлите прави това съвпадение да изглежда по-малко съвпадение и повече реална причина. 

Серия от съвпадения

Справка в Търговския регистър показва, че компанията „Дрослиан България“ е регистрирана на софийската улица „Дойран“ 10. На същия адрес домува адвокатът на Пеевски Александър Ангелов. Ангелов участва в повече сделки на Пеевски, а официализирането му стана с присъствието му на търга за покупката на изоставената административна сграда на ИПК Родина. Той е и член на Надзорния съвет на ПФК „Левски“. Разследване на „Капитал“ показа, че 41% от клуба са заложени в ползва на офшорка, зад която се прикрива Пеевски.

Кредитът е обслужван редовно от „Дрослиан България“ до 26 май 2014 г.
Заради неиздължаване на една вноска по лихвите и на една вноска по главницата по кредита КТБ е обявила кредита за изцяло предсрочно изискуем. Остатъкът по него е 9.589 млн. евро. След като „Дрослиан България“ не отговаря на поканата за доброволно погасяване на кредита, на 10 юни 2014 г., точно когато започна атаката по КТБ, банката е пристъпила към изпълнение на залога – близо 492 хил. акции на „Юрий Гагарин" АД.

И тук идва класическата „изненада“. Оказва се, че върху ценните книжа в Централен депозитар е вписан запор от ЧСИ Стоян Якимов. Според запознати с процеса, запорът е наложен по претенции на другия участник в схемата със собствеността в пловдисвката фабрика - „Десентия България“ към „Баранко“. Запознати със сделката определят фирмата като компания под контрола на ПИБ. 

Следва обичайната за българската съдебна система игра на котка с мишка. И така до вкарването на КТБ под специален надзор. През този период частният съдебен изпълнител на няколко пъти отказва да постави акциите по подсметка на КТБ  в ролята й на инвестиционен посредник. 

Коалицията LAFKA
Но пък същият частен съдебен изпълнител веднага след „падането“ на КТБ доста смело поставя същите акции в подсметка на инвестиционния посредник ПИБ. И така до момента на цесията, при който ПИБ плаща на себе си дълга на „Дрослиан България“. Така дуетът Пеевски – ПИБ прави нов удар на фронта с цесиите, а фабриката за гилзи и цигарени филтри „Юрий Гагарин“ окончателно преминава в новото икономико-политическо формирование. 

Въпросът е дали да го чакаме скоро и в новата тематична коалиция LAFKA?
 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: