Управляващите строяват за бой войските си от тролове във Фейсбук

понеделник, януари 04, 2021 0 Comments

 


 

 

До редовните парламентарни избори може и да остават още месеци, но предизборната борба във Фейсбук вече е открита. При това по-точно е да се каже, че това ще е „война“.

Използването на анонимни профили, т. нар. тролове, не е нова практика за прокарване на политически послания през социалните мрежи. Затягането на правилата на Фейсбук за политическа реклама обаче внася нови нюанси в троловите кампании.

Този политически сезон на мода очевидно ще бъдат анонимните Фейсбук страници, които да ударят конкурентите чрез добре известните „мемета“, фалшиви новини, фантасмагории и обикновени лъжи. Тон в тази посока вече задават проправителствени страници в социалната мрежа. Те вече са задействали десетки рекламни кампании, които имат за цел да осмиват разпознаваните за основни врагове на управляващите от ГЕРБ.

Сред водещите цели са президента Румен Радев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, Мая Манолова и Слави Трифонов.

Как работи механизмът

Механизмът е съвсем прост, но доста ефективен. Създава се страница във Фейсбук, която е посветена на някой от политическите конкуренти. С цел увреждане на имиджа на този конкурент на управляващите, в нея започват да се публикуват мемета, някакви „разкрития“ от анонимни сайтове, чертаят се схеми на задкулисие и т.н. Посланията задължително са негативни за обекта на страницата. Съдържанието на страницата се рекламира мощно с цел да достигне до повече хора и да предизвика негативни реакции за политическите конкуренти на ГЕРБ.

Така например на 29 октомври 2020 г. е създадена страницата „Има ли такава партия?“. Тя е посветена на Слави Трифонов и оглавяваната от него политическата партия „Има такъв народ“. Страницата публикува колажи и мемета, в основата на които е Трифонов. Посланието е, че той е „схемаджия“ и влиза в политиката „за да краде“. Страницата има регистрирани шест администратори, два от които извън България. В момента „Има ли такава партия?“ рекламира четири от публикациите си, а други три кампании вече са изтекли.

На 7 декември 2020 г. пък е създадена страницата „Бермудският триъгълник“. Тя е фокусирана върху БСП, лидера на партията Корнелия Нинова, президента Румен Радев. Сред обектите на интерес е и Мая Манолова. Само за последните седем дни страницата е изразходвала малко под 1000 евро за реклама на своите „произведения“ – отново колажи, мемета, графики на задкулисни схеми и др. От началото на съществуването си пък в „Бермудският триъгълник“ са потънали за реклама близо 3500 евро.

Кой плаща?

Като субсидиращ рекламата субект е посочена организацията Zeitgeist България. На сайта zeitgeist-bulgaria.org организацията описва себе си така:

„Zeitgeist България започна като местно политическо движение през 2019 г., фокусирайки се върху социалното съзнание и действията на общността. Скоро станахме признати като силна група от лидери. Привлякохме все повече хора, намерихме много съмишленици и дадохме глас и платформа на тези, които имаха нужда да бъдат чути.“

На сайта няма посочени лица за контакт, няма и никаква информация за начините на финансиране на организацията, нито кои и какви са членовете й.

Единствената налична информация за Zeitgeist България ни връща отново във Фейсбук. Там съществува страница със същото име. Тя е създадена на 20 октомври 2020 г., буквално дни преди появата на „Има ли такава партия?“.

Една от последните публикации на страницата новина със заглавие „Гръцка телевизия надъхва народа: Бойко Борисов трябва да ни стане премиер“.

На страницата се споделят основни публикации от проправителствените сайтове tribune.bg и 7dnisofia.bg. Между тях има публикувани анкети за провежданите противоепидемиологични мерки.

Примерите ясно очертават подготовката на доста кална и кафява изборна битка. А финансов ресурс политическите опоненти на управляващите да бъдат омаскарени очевидно няма да бъде жален.

 

 

 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: