„Aко имашe начин някъде да напишем произведено в България“

понеделник, януари 25, 2021 0 Comments

 


„Вие сте голяма гордост за България, защото знаете в България “Мерцедс S” класа какво е, пък и не са само (в България). И вие да му направите електрониката, дизайна ако щете. Цял свят ще го гледа, ако има начин някъде да напишеме произведено в България…щеше да е хубаво, но поне може да си се хвалиме колкото искаме.“

Думите са на премиера Бойко Борисов от речта му след представянето на новото „Пежо 208“. В него е инсталирано ново табло с визуализация чрез 3D холограма, разработка на българското поделение на американската компания Visteon. В презентацията си представителите на „Вистеон България“ казаха, че подобна технология се използва и в новия модел “Мерцедс S” класа. Това даде повод на Борисов да се развихри за българската техническа мисъл и какво прави българската автомобилна индустрия.

След дежурното преминаване през обичайната тема за автомобилния завод, за който България била готова, а няколко световни компании се конкурират коя да дойде в София, речта зави в необичайна посока.

„Навремето като спреше “Мерцедес S” класа, единственото, което правеха българите беше да идат да му подритнат гумата да кажат каква направа е това. Преди месец открихме завода, който прави мигачите, фаровете, стоповете. В Димитровград сa кабелите, в Русе са дистанционните управления и камерите около „мерцедесите“, а сега на най-специалната кола на „Мерцедес“, вие сте направили най-важното, най-интелигентното, най-доброто“, коментира премиерът.

Ние да си се похвалим

„В този автомобил най-иновативното е създадено от българи, 1300 инженери работят“. Българите не могат да се зарадват, че тези красиви дизайни се пишат от български инженери, технолози“, продължи да реди Борисов.

Разбира се, хубаво е, че с участието на български специалисти се създават иновации към автомобилната индустрия. Но слабо казано е пресилено да се твърди, че най-иновативните технологии в „Мерцедес” се създават в България. А още по-далеч от действителността е, че те се създават от българска компания. „Вистеон електроникс България“ е поделение на американската Visteon. Американската компания започва дейността си след като се отделя от Ford Motor Company, а впоследствие придобива бизнес звеното електроника от Johnson Controls. Според сайта на компанията Visteon снабдява почти всички водещи производители на автомобили, включително BMW, Daimler, Ford, General Motors, Nissan и Hyundai. В рамките на глобалната мрежа от компании в структурата на Visteon работят над 11 000 човека. В България те са 680 – служители с познания в областта на софтуера, хардуера и механиката.

Вие сте нашата гордост

Ако има нещо в речта на Борисов, което да звучи съвсем разумно, то това са думите: „ако има начин някъде да напишеме произведено в България…щеше да е хубаво“.

И това, впрочем, е големият проблем. Който очевидно Борисов разбира, но като изкусен манипулатор се опитва винаги да извърти в положителна за управлението му посока. България е единствената страна в региона, в която няма авотомобилопроизводство. Каквито и напъни да идват от управлението, от самият Борисов, както и браншовата асоциацията на фирмите, произвеждащи детайли за авто индустрията.

В България няма нито едно поделение, което да затваря някакъв производствен цикъл. В България има много компании – близо 300 – произвеждащи детайли, заготовки, части и т.н. за автомобили. Но това са стоки със слаба развойна дейност и още повече със слаба добавена стойност. И колкото и това да се преекспонира от управляващите, фактите не могат да бъдат променени.

А в България няма автомобилна индустрия, защото големите компании избират местата за инвестиции по много критерии – на първо място сигурност на инвестицията, но и възможност за печалба, демографски фактори, обучение.

България е катастрофа в образованието и с ужасни демографски показатели. И това прогонва инвеститорите в автомобилната индустрия. И ако има нещо, което управлението трябва да прави е именно да промени катастрофата в тези сфери. Ако то постигне това инвеститорите няма да има нужда да бъдат кандърдисвани, защото сами ще имат желание да дойдат на такъв пазар.

 

Текстът е публикуван на 9 декември 2019 г. в сайта "Студия Трансмедия"

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: