Мисия Северозапад: Работа, работа, работа….няма

понеделник, ноември 23, 2020 0 Comments


В края на юли 2020 г. първата вълна от пандемията с коронавирус е отшумяла в България. Хиляди хора са по улиците с искания за оставка на правителството и на главния прокурор. Докато в много от страните в Европа ускорено се изготвят протоколи за действие при очакваната нова вълна от вируса през есента, търсят се нови и нови механизми за подкрепа на бизнеса и за създаване на работни места, управляващите в България са заети…с оцеляването си. 

Ограничителните мерки срещу КОВИД-19 са в миналото, а управляващите се съсредоточават в говоренето за това как ускорено ще се справят с рязко повишилата се безработица.
"Откриваме най-високотехнологичните заводи с висока добавена стойност в Северозапада. Немски бижута. Тук се произвежда електрониката, която движи автомобилите“.


Думите са на премиера Бойко Борисов. Казани са в неговото шоу на колела – излъчвания на живо от лично управляваната от него джипка. Думите на Борисов са част от тирадата му при обиколката му из шосетата около Враца. В колата с него се возят кметът Калин Каменов (ГЕРБ) и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова. 


Целта на заниманието – да се обясни на хората как Северозападна България е на прага на разцъфтяване. Строят се заводи, строят се пътища, строят се тръбопроводи…


Три месеца по-късно картината на цъфтящия Северозапад е малко по-различна. Равнището на безработица за периода януари-септември в региона е 15.2% от икономически активни лица в област Видин, 12.8% в област Враца и 13.5% в област Монтана. И в трите области, както и във всички бюра по труда то е близо два пъти  по-високо от средното равнище за страната през периода (7.5%). Данните са на Дирекция "Регионална служба по заетостта" в Монтана, цитирани от БНР


Според НСИ процесът продължава и през октомври и първите две седмици на ноември. И дори ескалира. Новорегистрираните безработни във Враца от началото от октомври например са близо 1500 души, докато заявените нови работни места са под 1000. За Видин данни са 760 загубени и 534 създадени работни места. А за Монтана 995 и съответно 624.


И всичко това нямаше да бъде толкова странно, ако не идваше на фона на изявления как строителството на пътища, както и на газопровода „Турски поток“ създава хиляди работни места в България. 


Част от туристическата обиколка на Борисов с джипката от края на юли включва и речитатив от регионалния министър Аврамова, в който тя обяснява за напредъка в строителството на пътя Ботевград-Мездра. През лятото в региона вече се изпълнява и проектната част на „Турски поток“. По нищо обаче не личи тези големи инфраструктурни проекта да са подобрили пазара на труда в региона. Това може да изглежда изумително, но част от отговорите се намират във видео, разпространено от гражданско сдружение БОЕЦ. От него се разбира, че изпълнители на строителните дейности по „Турски поток“ са руски компании с белоруски служители. 


А дори само двата проекта биха могли буквално да преобърнат мрачната тенденция на трудовия пазар в региона. Вместо това хората в региона са изправени пред обичайна си мисия, в която се опитват да оцелеят вече десетилетия – работа няма, действайте!

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: