Германските милиардери зад ковид ваксината

петък, ноември 20, 2020 , 0 Comments

 


Кога ще е готова ваксината срещу КОВИД-19? Това е един от най-честите въпроси, които хората си задават, докато новините за разрастването на втората вълна заразяване ги заливат.

И докато данните за напредъка в разработките на няколкото конкуриращи се колективa са основен медиен фокус, данните за финансирането на проектите и печалбата от производството на ваксини остават на заден план.

Но от производството на ваксините ще има печеливши. По данни на „Ройтерс“ Европейският съюз има сключени договори с две от най-напредналите в разработката на ваксини компании – BionTech и CureVac.

Договорката с BionTech включва доставката на поне 200 млн. дози от ваксината на компанията на цена от 15 евро или общо около 3.1 млрд. еврои с оция за добавка на още 100 млн. дози до 4.65 млрд. евро. Цната при CureVac е по-ниска – 10 евро за доза. Подписаният договор предвижда доставката на 225 млн. дози с оция за добавяне на още 180 млн. дози. Така стойността на сделката достига 4.05 млрд. евро.

И BionTech, и CureVac са базирани в Германия частни биотехнологични компании. И двете дружества вече са публични компании след като получиха значително държавно финансиране за своите проекти още през пролетта по време на първата вълна на заразване с коронавирус в Европа. Впоследствие те качиха свои акции за търговия на борсата.

Кой стои зад компаниите?

CureVac е с мажоритарен собственик Дитмар Хоп. Повече е известен като един от учредителите на софтуерната компания SAP. А в послдените години и като собственик на футболния клуб Хофенхайм. В класацията на „Форбс“ за най-богатите личности заема 86 място с оценка на бизнеса му от малко над 15 млрд. долара.

Пряко и чрез компанията си Dievini Hopp BioTech holding GmbH Хоп има контрол над CureVac. В проспекта за листване на акциите си на американската технологична борса NASDAQ от CureVac заявяват, че до този момент не са разпредеяли дивидент на акционерите си, но че според устава на компанията това все пак е разрешено.

Другият голям печеливш в сделката за ваксини с ЕС е отново германска компания – BionTech. Контрол над нея имат близнаците ветерани във фармацевтиката Томас и Андреас Щрюнгман. Братята са създадели на баварската фармацевтична компания Hexal, която продават на Novartis.

В BionTech близнаците държат контролния пакет акции през дружеството си AT Impf GmbH.

 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: