След срещата с будоара на Борисов. Въпроси и отговори

четвъртък, юни 18, 2020 0 Comments

Разпространените от неизвестен автор снимки на премиера Бойко Борисов в неговата спалня с претъпкани с пачки евро и кюлчета злато шкафчета логично се превърнаха във водеща тема. Борисов побърза да нарече снимките „компромат“, но на спешен брифинг в партийната централа на ГЕРБ потвърди значителна част от тяхната автентичност – мястото на снимките, разпозна себе си и т.н. Отрече да държи кюлчета и пачки евро.

И така – най-важните въпроси след скандала и възможните им отговори

 

1.    Борисов ли е това?

В първите минути след разпространяването на снимките това беше и водещ въпрос. Както си му е ред в такива критични ситуации, първо в социалните медии минава тролска армада, която оспорва фактите. В случая тезата беше „това не е Борсов, а монтаж“.

Тази опорка беше развенчана от самия Борисов, който на брифинга косвено призна с думите: „И какво са направили, снимали са премиера гол“. С думите си Борисов недвусмислено потвърди автентичността на първата снимка.

2.    Тия снимки са фалшификат?

Това е и втората опорна точка, която се разпространява от вчера. Тезата застъпи в изказването си и Борисов, който отрече да държи пари и кюлчета злато до главата си.

Дали снимките са манипулирани е трудно да се каже без техническа експертиза. Трябва да се признае обаче, че те изглеждат автентични. В целия житейски смисъл на това. Като типаж, ако не беше премиер, Борисов би изглеждал точно в такава комична конфигурация с пистолет до главата и шкафове, пълни с пачки пари и злато.

3.    Това е инсценировка?

Тезата беше застъпена и Борисов, който в изказването си подхвърли, че това е „държавна спалня“ и там може да влиза едва ли не всеки. В резиденцията си в Бояна той се бил срещал с елита на ГЕРБ и може някой да е заснел всичко това.

Теорията не издържа. Най-малкото, защото не е възможно, който и да е човек да внесе в спалнята на премиера купища пачки с пари – без значение истински или фалшиви – без да има одобрението на самия Борисов и на охраната му. Т.е. ако някой е внасял там пари, това е станало със знанието и позволението на Борисов.

4.    Това са снимки в студио?

Тезата е възможна. Към момента тя се поддържа само от гравитиращи около Борисов свободни анализатори. Самият Борисов косвено я отрече като каза, че разпознал държавната си спалня по мокета. Т.е. имаме косвено признание, че снимките са от будоара на Борисов.

Освен всичко това възпроизводството на спалнята на Борисов в студио означава някой да е запознат с детайлите около нея. Т.е. да познава Борисов, навиците му, да има достъп до спалнята. Ако има всичко това защо му е да прави копие на спалнята?

5.    Да не е луд да си държи парите в шкафчето?

Доста важен въпрос. Личната спалня на премиера впрочем е едно от най-сигурните места в държавата. На теория. Пак на теория то е сред най-сигурните и от гледна точка на корупционните си възможности. Или казано с други думи – ако си пратеник на Борисов, който събира договорена лепта от бизнеса, най-логично е да извършиш корупционната трансакция там, където има най-малко външен достъп. В Министерския съвет не става. По някои запустели складове, както дават по филмите, също не става. Но в резиденцията на премиера достъпът е строго контролиран. Най-много с целта на посещението да са запознати личните гардове на Борисов. А, както знаем от друг запис, с тях той обича да гледа филмчета за отношенията си с посетителките си.

6.    Снимал го е близък?

Няма никакви доказателства в подкрепа на тази теза. Със сигурност го е снимал човек с достъп до спалнята му. Но както някой, който му е „близък на сърцето“, така това може да е и близък охранител преминал от другата страна. Или пък човек, който винаги е бил в позицията „да пасе“ Борисов. Най-вероятно авторът никога няма да стане известен. Но е най-малко вероятно това да е посетителка, минала през чаршафите на Борисов.

7.    Борисов знае кой го е заснел?

Това е продължение на предния въпрос. Отговорът тук е по-скоро отрицателен. Борисов няма никаква представа кой го е заснел. Той има обаче съвсем ясен отговор кой и защо разпространява кадрите.

8.    Защо атакува президента Радев?

В такава ситуация Борисов има само един шанс и той е да се изкара жертва на заговор. В това още вчера бяха активирани близките на Борсов медии. По време на брифинга си той директно атакува президента Радев.

Борисов добре разбира, че това, което му се случва в последните дни е намек, че трябва да си ходи. Очевидно е, че в държавата тече процес по пренареждане на картите за следващите 5 до 10 години. Борисов не е част от този план. Той е наясно с това, но иска максимално да отложи неизбежното, докато набере достатъчно гаранции за своята неприкосновеност след слизането от трона.

9.    Това е атака срещу държавата?

Няма никакви аргументи в подкрепа на подобна теза. Още повече, че присъствието на човек с „бизнес“ минало като на на премиерския пост в държавата вече 10 години е много повече заплаха за държавността.

10.                  Какво следва?

Борисов има личната драма, че ако не е пазен от държавата има защо да се страхува за живота си. И причината не е в неговите държавнически действия, както обича той да представя нещата. Причините за неговия панически страх, че ще бъде убит се крият в неговия допремиерски период, в който Борисов се е забърквал в множество криминални сюжети.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: