Многострадалният Плевнелиев блесна в пиесата „За мандата“

четвъртък, декември 22, 2016 , , 0 Comments


 
Бойко Борисов подава оставка на правителството – 20.02.2013 г.

Росен Плевнелиев обявява състав и структура на служебно правителство – 12.03.2013 г.

Период от оставка до правителство - 20 дни



Пламен Орешарски подава оставка на правителството – 23.07.2014 г.

Росен Плевнелиев обявява състав и структура на служебно правителство – 05.08.2014 г.

Период от оставка до правителство - 13 дни

 

Бойко Борисов подава оставка на правителството – 13.11.2016 г.

Росен Плевнелиев ОТКАЗВА да състави служебно правителство – 21.12.2016 г.

Период от оставка до правителство - 38 дни




Приключващият мандата си президент Росен Плевнелиев показа, че няма нужда да се притесняваме за бъдещето му. Плевнелиев може и да е политически труп, но пък спокойно може да се подвизава във всяка средноизвестна комедийна трупа.

Президентът изигра нелоша роля в пиесата „За мандата“,  макар накрая леко да оплеска нещата и да вкара поклонниците си в неочакван обяснителен режим. В крайна сметка резултатът от тази политическа пиеса е такъв, какъвто сценаристите са предвидили – Бойко Борисов остава още (поне) един месец на власт.

Епилогът на пиесата – отказът на президента да състави служебно правителство, каквото задължение има, извади истинския Плевнелиев на сцената без протестърски грим и реформаторски карнавални костюми.

Ролята на Плевнелиев беше да тупка топката с проучвателните мандати, политическите консултации и други алибалистики, докато накрая се стигне до облекчаващата за него ситуация „ми то за 20 дни няма смисъл от правителство, ще ни се смее светът“. И той я изигра.

Истината е, че Росен Плевнелиев НИКОГА не е имал намерение да съставя служебно правителство. Още първата реакция на президента Плевнелиев след подаването на оставка от премиера Бойко Борисов беше, че „ще се извърви пълният конституционен път“. Последваха политически консултаци с партиите в Народното събрание, разделени от значителни времеви паузи. Времето между връчването на мандатите на партиите в парламента също беше раздувано. Всичко това с една-единствена цел – протакане.

Само за справка. Първата систуация, при която Росен Плевнелиев трябваше да състави служебно правителство, се случи през февруари 2013 г. Тогава от оставката на Борисов до назначаването на служебно правителство президентът се нуждаеше от 20 дни. През лятото на 2014 г. пък само 13 дни разделиха оставката на Орешарски с назначението на Близнашки.

В третото раздаване обаче Плевнелиев се нуждаеше от 38 (трийсет и осем) дни да установи, че ОТКАЗВА да състави служебно правителство.

В тази пиеса, разбира се, второстепенна роля имаше и за други политически трупове - част от Реформаторския блок. Играта с мандата на групичката около Лукарски в крайна сметка получи своя положителен резултат. Правителството, в което те участват, има още месец на разположение. Месец да харчи „излишък“ на Горанов.

Разбира се основният, големият печеливш от тази ситуация е началникът на Плевнелиев Бойко Борисов.

Борисов от седмици се подготвя да играе страдалческата роля как не иска да управлява, ама за благото на народа, на Републиката, ще се прежали да организирана изхарчването на бюджетния излишък и организирането на цяла поредица от обществени поръчки и търгове.

И не, не залагайте на това дето ги е „спрял“. Колкото ги спря през януари -февруари, колкото Пеевски си отиде тогава, толкова и сега Борисов ще спре поръчките, а Пеевски ще си „иде“.

Управляват ви мутри, мили мои. Класически политически мутри, със своите шутоподобни подизпълнители.   

 

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: