Кой колко печели от БТККолко струва компанията, за колко се продава в момента и как точно са формирани "онези" 50 млн. долара
 
В първите две части на историята за сделката за БТК разказах как банката на КГБ – руската ВТБ, успя да наложи контрол над телекома. За това са достатъчни няколко последователни стъпки, изпълнени с пълната подкрепа и бездействие от страна на българската държава.

Цялата сделка по преминаването на БТК под контрола на банката на КГБ си има цена. И тя е платена основно от държавата. И от предишните собственици на телекома. Защото резултатът от сделката е многомилионна печалба в евро за участниците в сделката. На повърхността това са бившият ДС чиновник, а сега мастит бизнесмен и лобист Спас Русев, близките до него представители на VTB Capital за България Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, самата VTB Capital и миноритарните акционери, водени от американеца Майкъл Таненбаум. Резултатът е близо 260 млн. евро печалба. Това на теория би трябвало да бъде идеалната инвестиционна сделка. 

Една публикации в руски медии обаче разби на пух и прах теорията за успешната инвестиционна селка. Според информация на изданието«Московский монитор», която беше цитирана в над 50 руски медии, за изпълнението на сделката за БТК VTB Capital си е осигурило бездейството на българското правителство срещу корупционна трансакция от 50 млн. долара към премиера Бойко Борисов. А корупционното участие някак не кореспондира много с доброто корпоративно управление и успешните инвестиционни проекти. Но как може Борисов да се намеси в сделката?

Проблемите около собствеността на БТК започват с кризата в КТБ. Бившият мажоритарен собственик на банката и най-голям акционер в БТК Цветан Василев дори определя печалбата от препродажбата на БТК като основна причина за рухването на КТБ. Колкото и да е спорна тази теза според някои, цифрите в сделката за БТК са изкушаващи. 

В „Как банката на КГБ овладя БТК. Част I: Блокирането“ ви разказах за механизма, по който VTB Capital успя през есента на 2014 г. да блокира опитите на мениджмънта на БТК да осигурят рефинансиране на мостови кредит от руската инвестиционна банка към InterV Investment. Това е компанията майка на цялата холдингова структура в Люксембург. Контролът над нейните акции означава практически собственост на БТК. Падежирането на този кредит предпостави и смяната на собствеността в БТК. 

Но за да успее планът за поставяне на БТК под контрола на банката на КГБ, са необходими и доста „усилия“, или по-точно спестяването на такива от държавата. Как става това описах в „Как банката на КГБ овладя БТК. Част II:Участието на Борисов и Пеевски“. Но в общи линии – необходими са смесените уислия на „двата клана“ – и на Борисов, и на Пеевски, които по думите на Цветан Василев управляват България.

Колко струва БТК?

Отговорът е прекалено прост – 330 млн. евро. (Крайната цена на последната промяна в собствеността на БТК е 340 млн. евро – бел. ред.) Толкова поне обеща Спас Русев, че ще плати по време на онзи „търг“ от ноември 2015 г. за обезпечението по дълга към VTB Capital– акциите на InterV Investment. Източник, запознат с процедурата тогава твърди, че сред изискванията за участие не е имало банкова гаранция. Така че Русев е бил в състояние да обещае каквото поиска. 

Толкова ли наистина струва БТК?

Едва ли. Според информация на Студия Трансмедия още през 2014 г. за компанията е имало отправени оферти. Една от тях е на австрийския телеком спекулант Рони Пецик. Чрез една от своите компании Пецик е имал отправена ангажираща оферта към Цветан Василев още от октомври 2014 г. Офертата включва две части - за 43% и съответно 33% от InterV Investment. 

Предложението за по-големия дял оценява БТК на 5.5 пъти EBITDA (оперативна печалба преди данъци и амортизация). Цялата формула включва заеми за групата, оценени на 550 млн. евро, НУРТС, кешът в компанията към момента на сключването и изплатените към БТК задължения от трети страни, направени до 15 дни след продажбата.
Офертата за по-малкия дял оценява БТК на 6.25 пъти EBITDA. Останалите параметри са сходни като при офертата за 43%.
Според информация на Студия Трансмедия Пецик е сред кандидатите за покупка на БТК и в момента. Преговорите от името на новите собственици са водени от близкия до Спас Русев министър на транспорта в правителството на Сакскобургготски Пламен Петров. Цената, на която телекомът е изваден на пазара обаче, е от 6.5 пъти EBITDA

Каква е стойността на компанията

За първите шест месеца на 2016 г. БТК отчита EBITDA от 80 млн. евро. Цена от 6.5 пъти EBITDA дава стойност на БТК от близо 1.045 млрд. евро. БТК има остатъчно задължение по емисията си облигации за около 365 млн. евро. Задълженията на Viva Telecom Luxemburg по новия мостови кредит, отпуснат от VTB Capital за затварянето на сделката по придобиване на акциите на InterV Investment, са 240 млн. евро. Това прави съвкупно задължение на групата от 605 млн. евро.
Така реалната стойност на продажбата на БТК е около 440 млн. евро. Разбира се, от тях трябва да се приспаднат 100 млн. евро, колкото е дяловото участие на консорциума в момента.

Кой колко печели

Най-просто казано, като се тегли чертата, печалбата би изглеждала така:
Срещу 15 млн. евро вложение в проекта миноритарите получават близо 66 млн. евро, или печалба от 51 млн. евро. При Милен и Георги Велчеви цифрите изглеждат така: 19 млн. евро осигурен капитал, 83.6 млн. евро след препродажбата или 64.6 млн. евро печалба. VTB Capital участват с 20 млн. евро, получават 88 млн. евро, което е 68 млн. евро печалба.
За 46 млн. евро, вложени в проетка, Спас Русев получава 202 млн. евро, или печалба от малко над 156 млн. евро. 


И ако за останалите участници в консорциума сумите, които са отделени, изглеждат постижими, то средствата, които Спас Русев е трябвало да осигури, изглеждат респектиращо. Дори и за човек, живеещ в Лондон, умеещ да лобира и лавира между политици и владеещ за кратко титлата сър. 
Източници на Студия Трансмедия определят ролята на Спас Русев в консорциума само като «лице», без задачи в конструирането на сделката и обезпечаването й финансово и политически. А че тази сделка е била обезпечена политически, става ясно от изявите на единствения сериозен стратегически инвеститор, проявил намерение да участва в организирания от VTB Capital търг за акциите на InterV Investment. Това е Марк Шнайдер - лидер на консорциума от Schneider Media и CVC Funds, който прояви интерес към БТК. Шнайдер оттегли офертата си и преди провеждането на "търга", организиран за Спас Русев, обяви, че той не би искал да легитимира подобна сделка с предизвестен победител. В интервю за "Капитал" Шнайдер обяснява напускането на процеса така: 

"Ние напуснахме процедурата, защото не чувствахме, че инвеститори като мен или CVC могат да бъдат част от подобен процес заради начина, по който той беше структуриран. Не бихме се чувствали комфортно да бъдем в процес, в който толкова много се подценява даденият бизнес под пазарната му стойност. Това, че една част от VTB продава на друга част от VTB, ни се стори странно и не видяхме много прозрачност. Ние искахме да изкупим дяловете на всички инвеститори в компанията и да рефинансираме дълговете. Това щеше да бъде предложението ни, това казахме на правителството и на продавача. Те избраха другия път и ние решихме, че не можем да бъдем част от процедурата, а и нашата оферта не отговаряше на правилата на търга. На практика бяхме изритани, защото не следвахме техните правила, а те не бяха логични от търговска гледна точка."
 
 Че сделката по смяната на собствеността в БТК е скандална и се случва благодарение на пасивността на държавата, говори и бившият най-голям собственик Цветан Василев. 

«Продажбата на "Виваком“ е апотеоз на срама. Да позволиш водещ телеком да бъде продаден на цена малко над 4 пъти EBITDA си е чисто престъпление. Това каза в интервю за ktbfiles.com Василев.»

#50заНего

Източник на Студия Трансмедия обясни разпределението през дела на Спас Русев по този начин
-       10% за Русев
-       13% за „клан Пеевски”
-       13% за „клан Борисов”

В абсолютна стойност това означава 34/44/44 млн. евро. Или блзио 50 млн. долара. Сумата, за която пише „Московский монитор“. Сума и трансакция, която до този момент не е по никакъв начин оспорена или отречена от премиера Бойко Борисов. Най-вероятно, защото е имал много други държавнически ангажименти, за да се занимава с публикациите в руски медии. Най-вероятно...И още от интервюто на Цветан Василев за ktbfiles:

«Това, което се случва сега, е класическа криминална кражба с участието на една руска държавна банка, толерирана от българската държава. Явно добре са обещали да защитят интересите на тези, от които зависи. Държавата, за да затрудни прехвърлянето на собствеността на „Виваком“, включи компанията в претенциите на КОНПИ с една-единствена задача – този, който иска да придобие „Виваком“, трябва да отиде и целуне ръка на силните на деня, за да освободят блокадите. Нека сега да видим позицията на държавата и подопечния на Борисов началник на КОНПИ. След като този полуграмотен, наведен чиновник търси от моето семейство 490 млн. евро за „незаконното“ ми придобиване на „Виваком“, дали ще се осмели да се противопостави на крадците, покровителствани от руската държавна банка. Между другото сделката тогава беше узаконена от дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия. За това сега е достатъчно от българска страна да се блокира сделката и да се поискат от новите собственици средствата, търсени от моето семейство, за да се освободят акциите. Дано, ама не вярвам. Защото обещаната плячка е голяма.

- Под каква форма?

Ц.В. Ами тя формата е една – пари. И то много пари.

- Тоест твърдите, че от бъдещата сделка ще има комисиона и за тези, от които зависи?

Ц.В. 100%.

- Кой ще е това?

Ц.В. Ами те са два клана – единият е Пеевски, който е навсякъде, другият е този на премиера.

- Кажете по-конкретно

Ц.В. Аз съм чувал много неща, но има ли значение това. Аз казвам, че със сигурност стойността на този пакет от 77%, финансиран от КТБ, и това никога не съм го криел, към момента на атаката беше 500 млн. евро. Тук не включвам НУРТС.

- И все пак, кой колко трябва да получи, за да бъде „пусната“ сделката, както твърдите?

Ц.В. Чувам и за конкретни суми, и за конкретно участие в собствеността. Самото разпределение е следното: измислената компания на вечно готовия Спас Русев трябва да придобие „Виваком“, след което се дават put options на няколко групи от купувачи, които да разпределят баницата –  разликата между 700 млн. евро и реалната Enterprise Value (стойност) на компанията от над 1 млрд. евро.  Да, телеком със 170 млн. евро годишна EBITDA е продаден на практика на цена от 700 млн. евро – това е съвкупната цена от цената на аукциона от 330 млн. евро и остатък по облигационна емисия на „Виваком“ от малко над 370 млн. евро. Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% е за вездесъщите измамници братя Велчеви и Красимир Катев като слугинаж на ВТБ, и от 43 до 46%  за мюрето Спас Русев. Вероятно обаче фигурантът ще трябва да сподели голяма част от така наречената си печалба, в абсолютно измерение около 135 мил евро, със силните на деня. С онези, които и сега точат компанията и я направиха първи фен и спонсор на отбора на народа.

- Тоест с Борисов и Пеевски?

Ц.В. Ами така се говори. А на мен Пеевски ми поиска 10% от компанията в прословутия си рекет от май 2014 г., защото, разбираш ли, те ми били помогнали. С какво са ми помогнали, след като сделката тогава я правих с инвестиционния клон на ВТБ – VTB Capital, и Royal Bank of Scotland? Но те така си ги мислят, така си ги представят нещата в България. Че ти не можеш да правиш голям бизнес, ако не се отчиташ. Затова казвам, че след 2009 г. в България няма просто корупция, в България има мафия на власт, която се опитва да контролира всичко и да печели от всичко.»

--------------------------------------------------------------------------------
Текстът е написан за Студия Трансмедия


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: