БТК. За Спас Русев е



Шнайдер е аут от търга, двама играят, Русев печели



Играчът с може би най-сериозната оферта за БТК - консорциумът, воден от Schneider Media, няма да участва в наддаването утре. Така в търга ще се явят двама участници, а победителят очаквано ще бъде Спас Русев. Това са резултатите в гонката с предизвестен победител ден преди последното раздаване. 

В директен разговор представител на консорциума, воден от Марк Шнайдер, не потвърди, но и не отрече, че няма да се явят на назначения за утре търг. По думите му обаче те никога не са имали и нямат намерение да участват в наддаване на всяка цена, при това с предварително ясен победител. Според източници, запознати с процеса обаче, решението вече е взето на най-високо ниво в консорциума и офертата, която беше разпространена вчера вече не е валидна. 

Една от причините е липсата на гаранция от страна на държавата, че след изплащането на 175 млн. евро към Фонда за гарантиране на влоговете България няма да има каквито и да е претенции към новия собственик и ще вдигне всички възбрани и запори върху активи и акции. Сумата към Фонда се дължи заради кредитите от КТБ, с които компании са придобили акционерен дял в люксмебургската компания InterV Investments S.á.r.l., чрез която посредством няколко дъщерни дружества се контролира собствеността в БТК. Именно акциите на InterV са обект на продажбата на търг заради мостови заем към VTB Capital, която е и непряк номинален акционер в дружеството чрез компанията Crusher Investment Limited.

Представителят на Шнайдер сподели, че в хода на разговорите с държaвата не е забелязал тя да има свой фаворит в търга, с което не потвърди тезата, че Русев си е осигурил предварителна политическа протекция за сделката. Но от друга страна представителите на държавата са показали изненадваща пасивност. По думите му ситуацията изглежда така, сякаш властта чака да види накъде ще задуха вятърът, дали ще има скандал около сделката и тогава ще реши как да действа. 

Това в значителна степен съвпада с общия стил на управление на Борисов  и звучи достоверно. Но пък тази пасивност на държавата се оказва сериозна спирачка за участниците, които не са убедени в политическата стабилност в страната. 

„Нашата стратегия в тази сделка беше ясна – ние искаме да придобием цялата платформа, да се разплатим с всички заинтересовани страни, да си спестим последващи съдебни процеси и да се концентрираме в развитието на Виваком“, обясни представителят на Шнайдер. Той не потвърди, че в консорциума са имали разговори и с настоящите акционери в InterV Investments S.á.r.l., но конкретиката в офертата показва, че такива контакти най-вероятно е имало. 

А това може да се окаже, че е една от причините за мълчаливото саботиране на предложението на Schneider Media. В него е предвидено разплащане и към най-големия миноритарен акционер Цветан Василев (който по неговите думи е и мажоритарен, защото притежава и дела на VTB). 

По информация на „Капитал“, която не е потвърдена от мой източник, едно от условията да се получи одобрение от най-високо ниво в България за който и да е участник, е било при оферирането категорично да няма опция Цветан Василев да получи каквото и да е „ресто“ от сделката. 

Според двама от участниците в процедурата, един от които оттеглил се на много по-ранен етап и втори, останал почти до края й, процедурата е много спорна, с проблеми и подводни камъни на всяко ниво. На първо място отказът от предоставяне на възможност за дюдилиджънс е накарал много от потенциалните купувачи да се откажат. „Трудно е да оферираш 300 млн. евро над дълга на компанията и срещу това да не знаеш какво точно получаваш“, коментира един от тях. Според втория отсъствието на държавата от масата на преговорите е било достатъчен знак за оттегляне, тъй като сделката е с голям политически риск. 

Милен Велчев продава, Спас Русев купува. Да живее Монако!
Така след всичките перипетии и спънки, заложени най-вече от продавача VTB Capital и от тромавите действия на държавата, краткият списък на кандидатите се свежда до само двама – Русев и Германос. Източници около сделката обаче са категорични, че Германос няма никакви сериозни намерения и участието му е просто да легитимира търга. 

Вратата към БТК е широко отворена само за Спас Русев, който има подкрепата, включително и финансовата, на самите продавачи.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: