Къде е Спас?



Десет дни след обявеното влизане на Спас Русев като мажориратен собственик в „Левски“ и след избора на нов Надзорен съвет на футболния клуб промени в ръководството няма. Няма и заявени такива

Номиналът на Сталийски, номиналът на Пеевски и Номиналът
Къде Спас? Това е най-логичния въпрос десет дни след обявеното влизане на Спас Русев като собственик в „Левски“ на извънрдно общо събрание на акционерите. На 30 август притежателите на акции в „Левски“ станаха свидетели на триумфалното представяне на Спас Русев за нов собственик на клуба. На ОСА досегашният силен в клуба – бившият общиснки съветник от ГЕРБ и член на борда на „Спорт Тото“ Иво Тонев обаче че той, адвокатът на Делян Пеевски Александър Ангелов и пътностроителният предприемач Николай Иванов са прехвърлили безвъзмездно акциите си към Русев. А това на теория би трябвало да значи, че Русев вече е мажоритарен собственик. Точно в тази си роля той предложи и нов Надзорен съвет на клуба, съствен от самият него, Деян Петков – представен като директор по сигурността във Viva Telecom и сина на Спас Русев - Евгени Русев, изпълнителен директор на "Гранд Хотел София".

Тримата не само че все още не са станали официално членове на НС, но подобно искане изобщо не е отправено за вписване в Търговския регистър. 

За сравнение, на същия 30 август воден номинално от Спас Русев консорциум придоби официално контрола над Българската телекомуникационна компания. Това стана на ниво Люксембург, където компаниятя Viva Telecom, в която Русев с 46% поделя сосбтвеността с „Делта капитал инвест“ на братя Велчеви и Красимир Катев, инвестиционното звено на руската банка ВТБ – VTB Capital и миноритарни собственици, стана собственик на InterV Investment. Това е люксембургско дружество, което е непряк собственик на БТК.

Веднага с лед тази операция новите собственици веднага подмениха директорите в InterV Invetsment. Консорциумът на Спас Русев направи опит моментално – още на 2. септември да подмени и управителите в българския собственик на БТК – „Вива телеком България“. Това намерение на Спас Русев обаче е блокирано от съда. 

И докато по линия БТК Русев се опитва да се движи много бързо, по направлението „Левски“ не бърза да се покаже в НС. От заявените промени в Управителния съвет, които бяха представени по време на общото събрание на акционерите като „много скоро“ няма и помен.
Самият Спас Русев направи предварително планирана обиколко на „Герена“ и имаше среща със старши треньора Любко Петрович. Но след това буквално изчезна. 

Той отсътваше от стадиона в Бургас, където в събота „Левски“ имаше мач срещу отбора на „Нефтохимк“. Всичкото това протакане кара изстрадалите фенове на „Левски“ да се питат „Къде е Спас“.

Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: