Кой наистина купи БТК

петък, септември 02, 2016 , , , 0 Comments



Българският телеком скри от Ирландската фондова борса новото точно разпределение на собствеността

Милен Велчев на яхтата на Спас Русев с убития контрабандист Доктора
Кой купи БТК? Въпросът сигурно изглежда смешен, защото в последните два дни всички сайтове, телевизии и агенции се надпреварват да обявяват Спас Русев за собственик. И са почти прави. 

ПОЧТИ.

Истината е, че ние не знаем. БТК скри информацията какво е разпределението на дяловете в консорциума, получил правото да придобие InterV Investment – непряк сосбтвеник на българския телеком.
В съобщението си пред Ирландската фондова борса БТК скри новото точно разпределение на собствеността. В лaконичното съобщение пише, че 46% от крайната собственост е за Спас Русев. Останалите собственици са описани само като „свързани с ВТБ лица“, „Делка Капитал Инвестмънт“, контролирано от Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев и компании, управлявани от Mezzanine Management Central Europe II Limited (фонд на американеца Майкъл Таненбаум). 

За разпределението на сосбтвеността писа руското икономическо издание „Комерсант“. Според публикацията по-голямата част от акциите ще бъде разпределена между компанията на Спас Русев с 46%, VTB Capital  (20% минус 1 акция), Delta Capital (19% от акциите) и миноритарните акционери, водени от Таненбаум 15% плюс 1 акция. За подобо разпределение говори в едно от изявленията си преди последното прехвърляне на собствеността между VTB Capital и Viva Telecom Косарев и бившия собственик на 76.6% от БТК Дмитрий Косарев. 

Дали това е точното разпределние няма да узнаем никога, защото за българската държава това няма никакво значение. А няма никакво значение защото изпълнителната власт на най-високо ниво е заинтересована от това собствеността в БТК да остане неясна. Поне преди новата и препродажба.


Всяко нещо струва нещо. Независимата журналистика изисква много време, усилия и средства. Ако искате да я подпомогнете, можете да дарите средства чрез PayPal.

0 коментара: